Bilim İnsanları: 'Örümcekleri Saymanın Zamanı Geldi' - Azınlıkça
Yaşam

Bilim İnsanları: ‘Örümcekleri Saymanın Zamanı Geldi’

Araknofobi, yani örümcek korkusu, insanlarda en yaygın görülen fobilerden biri. Ancak bu, örümceklerin üzerine yapılan araştırmaların önünde büyük bir engel oluşturuyor.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Bilim insanları şimdi, örümcek popülasyonları üzerine daha fazla bilgi toplamak ve ekosistemdeki rollerini anlamak için vatandaşların örümcek saymaya başlamasını öneriyor.

Örümceklere Olan İlgisizlik Tehlikeli mi?

Örümcekler, mükemmel görme yetenekleri, zeka kapasiteleri ve REM uykusuyla rüya görebilme gibi çeşitli özelliklere sahip. Fakat, bilim insanlarına göre birçok örümcek türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya ve bu konuda kesin bilgiler mevcut değil. Bunun nedeni, örümceklere olan yaygın korku ve bu alana ayrılan düşük bütçe.

Uzmanlar Ne Diyor?

Norveç’teki Bergen Üniversitesi Müzesi’nden araknolog Dimitar Dimitrov, vatandaşların örümcek sayımına katılarak bu boşluğu doldurabileceğini belirtiyor. Dimitrov, “Vatandaş biliminin bu konuda büyük bir etkisi olabileceğini” söylüyor.

Örümcek Sayımının Önemi

Helsinki Üniversitesi Ekoloji Bölümü Yardımcı Doçenti Pedro Cardoso da, örümcekler hakkında veri toplamayı amaçlayan bir vatandaş bilimi projesinin mükemmel bir fikir olacağına inanıyor. “Farklı ülkelerde kritik bir kitleye sahip olmamız gerekiyor” diyor.

Vatandaş Katılımı Artıyor

ABD’nin San Diego kentinden Randy Supkaz, bu tür bir projeye katılan ilk vatandaşlardan biri. Kendi örümcek fotoğraflarını paylaşarak ve bir Facebook grubu kurarak, yerel örümcekleri tanıtmayı amaçlıyor.

Herkes örümcekleri kuşları sevdiği gibi sevmeyebilir. Güzel kanatları yoktur ve güzel ötmezler, ancak herkes onların yok olmasının ekosistem için ne anlama geleceğini düşünmelidir. Aslında örümceklerin çoğu insanlar için tehlikeli değildir. Aksine, çoğu evlerde, bahçelerde ve tarlalarda sorun yaratan sivrisinekler ve hamam böcekleriyle beslenir. Bilim insanları, vatandaşların bu alandaki bilgi boşluğunu doldurmasına yardımcı olabilecek verileri ve fotoğrafları toplamaları için çağrıda bulunuyor. Unutulmamalıdır ki, örümceklerin yok olması ekosistemi ve dolayısıyla insanları olumsuz etkileyecektir.


”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe'de şimdi de uğur böceği örümceği ortaya çıktı

Dünyanın birçok ülkesinde nesli tükenmekte olan tür olarak kabul edilen uğur böceği örümceği İskeçe’de (Xanthi) görüldü. Uzmanlar, “uğur böceği örümceği” türündeki canlının zehirli türleri olduğu konusunda uyarıda bulundu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Zehirli Karadul örümceğinin ısırdığı küçük çocuğun babası konuştu

Yunanistan’da son dönemde gündemdeki konulardan biri de zehirli örümcek ısırmaları. Karadul olarak bilinen zehirli örümceğin ısırdığı 10 aylık çocuğun babası konuştu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da örümcek ısırması sonrası hastanelik oldu

Yunanistan’ın Patra bölgesinde 10 aylık bir bebek örümcek ısırması sonrası hastanelik oldu.
Devamını oku...