Düzensiz uyku: İşte bağırsak üzerindeki etkileri - Azınlıkça
Yaşam

Düzensiz uyku: İşte bağırsak üzerindeki etkileri

Yeni bir çalışma, düzensiz uykunun bağırsak mikrobiyomunda da değişikliklere neden olabileceğini gösteriyor.  

Çalışma bulgularına göre, uyku döngüsünün küçük bir kesintisi bile, örneğin 90 dakika, bağırsak mikrobiyomunun bileşimini etkileyebilir.  

‘King’s College London’daki araştırmacılara göre, vücudun biyolojik ritimleri tutarsız uyku düzenlerinden etkilenebilir.  

Bunun nedeni, normal saatlerde çalışan insanların hafta içi çalar saatle erken kalkması, hafta sonu ise fazla uyumasıdır.  

Çalışmanın baş yazarı, King’s College London’dan Kate Birmingham ‘Uyku, sağlığın temel bir direğidir ve bu araştırma, sirkadiyen ritimlere ve bağırsak mikrobiyomuna artan ilgi göz önüne alındığında özellikle zamanında yapılmıştır. Ortalama uykudaki 90 dakikalık bir fark bile sağlığınız üzerinde olumsuz etkileri olan mikropları artırabilir’ dedi.  

Araştırmacılar, bağırsaktaki mikropların bileşiminin, toksinler veya faydalı maddeler üreterek sağlığı olumsuz veya olumlu yönde etkileyebileceğini savunuyorlar.  

Araştırmacılar, türünün devam eden en büyük beslenme çalışması olan ZOE Predict çalışmasının bir parçası olarak 934 kişilik bir grubu değerlendirdi.  

Düzensiz uykusu olan kişilerde kan, dışkı ve bağırsak mikrobiyom örneklerine baktılar ve glikoz seviyelerini ölçtüler.  

Önceki çalışmalardan farklı olarak, grup çoğunlukla zayıf ve sağlıklı insanlardan oluşuyordu ve çoğu hafta boyunca günde yedi saatten fazla uyuyordu.  

Çalışma, sosyal jet gecikmesinin daha düşük diyet kalitesi, daha fazla şekerli içecek alımı ve daha az meyve ve fındık alımı ile ilişkili olduğunu buldu.  

Araştırmacılar, bunun bağırsaktaki belirli mikropların bolluğunu doğrudan etkileyebileceğini belirtiyor.  

Sosyal jet lag grubunda daha fazla bulunan altı mikrop türünden üçü, sağlık sorunlarına neden olabilir ve kötü beslenme, obezite, kalp krizi, felç ve diyabetle bağlantılıdır.  

King’s College London’dan Dr. Sarah Berry ‘Tutarlı bir uyku düzenini sürdürmek, yani her gün yatağa gittiğimizde ve uyandığımızda, hepimizin yapabileceği, bağırsak mikrobiyomu aracılığıyla sağlığımızı daha iyi yönde etkileyebilecek, kolayca ayarlanabilen bir yaşam tarzı davranışıdır’ diyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Çocukların Saat 9'da Uyumasının Üç Önemli Nedeni

Ebeveynler, çocuklarının iyi bir eğitim almasını, sağlıklı olmasını ve mutlu bir hayat sürdürmesini ister. Ancak genellikle gözden kaçırılan bir detay var: Uyku düzeni.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Bağırsak sağlığı için en kötü 10 yiyecek

Tatlılar ve yüksek oranda işlenmiş gıdaların bağırsak sağlığı için pek yararlı olmadığı genel olarak kabul edilmektedir. Ancak, bu kötü etkilere sahip olan bazı yiyeceklerin olumsuz listesi sürprizlerle doludur.
Devamını oku...
Yaşam

Bağırsaklarımızın düzgün çalışması için yapmamız gereken 7 şey

Artan ilgiyle, bilim topluluğu gastrointestinal sistemi ve özellikle bağırsak mikrobiyomunu inceliyor ve yaşlanmayı geciktirme, beyin sağlığı veya kansere karşı tedavi gibi değerli sırlar arıyor.
Devamını oku...