Bağırsaklarımızın düzgün çalışması için yapmamız gereken 7 şey - Azınlıkça
Yaşam

Bağırsaklarımızın düzgün çalışması için yapmamız gereken 7 şey

Artan ilgiyle, bilim topluluğu gastrointestinal sistemi ve özellikle bağırsak mikrobiyomunu inceliyor ve yaşlanmayı geciktirme, beyin sağlığı veya kansere karşı tedavi gibi değerli sırlar arıyor.

Bu nedenle, bağırsakların düzgün çalışmasını sağlamak için birçok neden var. İşte bunu başarmak için her gece uygulayabileceğimiz yedi değerli ipucu.

Ekranları kapatın

Birçoğu uyumak için televizyonda, cep telefonunda veya tablette bir şeyi açık bırakacak, ancak muhtemelen tam tersi sonuçlara ulaşacaklar.

Gastroenterolog Dr. Joseph Shami, ekranlardan gelen ışığın dikkatimizi gerektirdiği için stres hormonlarının (örn. Adrenalin) arttığını söylüyor.

Tavsiyesi, yatmadan en az bir saat önce tüm ekranları kapatmanızdır.

Yatakta atıştırmalık yok

Mutfak dolabında bulundurduğumuz cipsler ya da çikolatalar zor zamanlar için bizi ne kadar ‘çağırsa da’ direnmeliyiz.

Dahiliyeci William Li’ye göre, bir akşam atıştırmalığı ne kadar cazip gelse de, son yemeği birkaç saat önce tüketmiş olarak aç karnına uyumak daha iyidir.

Bu sayede bağırsak mikrobiyomumuzdaki trilyonlarca bakterinin, akşam saatlerinde yemek beklenmeyen biyolojik ritimlerini sürdürmelerini sağlayacağız.

‘Gece onlara yemek verildiğinde, biyolojik saatleri bozulur ve sağlıklı metabolizma için gerekli olan normal seviyelerde kısa zincirli yağ asitleri üretmezler’ diye açıklıyor.

Atıştırmanın alışkanlık haline gelmesi durumunda metabolik sendroma zemin hazırladığı uyarısında bulunuyor.

Bağırsak sağlığını iyileştiren yiyecekleri seçin

Günlük hayatın ritmi ne kadar stresli olsa da, günün son öğünü de dikkatimizi gerektiriyor.

Patolog Dr. Mahmud Kara, seçimlerimizin bağırsak mikrobiyomu üzerindeki olumsuz veya olumlu etkiyi belirleyeceğini açıklıyor.

Ona göre mikrobiyom dostu besinler, gerekli bakterileri sağlayan probiyotikler, canlı mikroorganizmalar ve bağırsaktaki probiyotikleri besleyen lifli bileşikler olan prebiyotikler açısından bol miktarda bulunmalıdır.

Probiyotik içeren yiyecekler: yoğurt, kefir, fermente peynirler (börek peyniri, çedar, gouda, mozzarella), kimchi, salamura sebzeler, miso vb.

Prebiyotikli besinler: muz, enginar, kuşkonmaz, Allium cinsi sebzeler (soğan, sarımsak, pırasa), kepekli tahıllar (yulaf, tam buğday, arpa), bal.

Bol su

Muhtemelen sabahları bizi tuvalete gitmeye zorlayacağını düşünerek geceleri su içmemiz kulağa çekici gelmiyor.

Ancak bu küçük bir fedakarlık, diyen Dr. Kara, iyi sıvı alımının tüm organların düzgün çalışmasını desteklediğini, kabızlığı önlediğini, sindirim sistemindeki besinleri parçaladığını vurguluyor.

Bağırsak mikrobiyomundaki iltihaplanmayı azaltır ve bir hastalıktan veya antibiyotik aldıktan sonra iyileşmesine yardımcı olurken, detoksifikasyon sürecine katkıda bulunur, diye ekliyor.

Stresi azaltın

Dahiliyeci Dr. Raphael Kellman, günlük stresi yönetmenin uygun bağırsak işlevi ve genel sağlık için hayati önem taşıdığını söylüyor.

Bağırsak, bağırsak-beyin ekseni aracılığıyla doğrudan beyne bağlıdır ve kronik stres, mikrobiyomun bileşimini dramatik sağlık sonuçlarıyla değiştirebilir.

Ona göre, uykudan önce nefes egzersizleri veya meditasyon ve doğada yürüyüşler veya gün içinde sevdiklerinizle temas kurmak gibi basit tekniklerin etkileyici kaygı azaltıcı etkileri olabilir.

Biraz daha hareket edin

Büyük olasılıkla, kendinizi koşu bandında veya bisiklette yorma fikri ideal hipnotik tedavi gibi görünüyor.

Ancak bunun yerine Dr. Kara, sindirime yardımcı olmak, bağırsak mikrobiyom çeşitliliğini artırmak ve “iyi” bakterilerde artış sağlamak için esneme, yoga veya hızlı yürüyüş gibi hafif vücut hareketleri öneriyor.

Sol tarafınıza yatın

Cedars-Sinai Tıp Merkezi’nden Dr. Ali Rezaie, hassas mideleri veya GERD gibi sindirim sorunları olan kişilerin muhtemelen uyku pozisyonlarına dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor. Sol tarafı seçerek asit reflü riski azalır ve sindirim ve lenfatik fonksiyon artar.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Kış Mevsimi Nasıl Sağlıklı Kalınır?

Kış mevsimi, soğuk hava, grip ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirirken, bu dönemi sağlıklı ve zinde geçirmek için alınabilecek önlemler büyük önem taşımaktadır.
Devamını oku...
Yaşam

40 yaş üzerindekiler arasında kanser vakaları niye arttı?

Kanserin çoğunlukla yaşlıları etkileyen bir hastalık olduğunu düşünebiliriz ancak yeni veriler endişe verici bir eğilimi vurguluyor.
Devamını oku...