Göbek yağını azaltmak için en iyi seçenekler - Azınlıkça
Yaşam

Göbek yağını azaltmak için en iyi seçenekler

Göbek yağı sadece deri altı ile sınırlı değildir (deri altı yağ), aynı zamanda iç organların çevresinde daha derinde bulunan yağları da içerir (visseral yağ).

Uzmanların da belirttiği gibi göbek yağları birçok ciddi sağlık sorunuyla ilişkilidir. Diğer şeylerin yanı sıra, Eylül 2020’de ‘The BMJ’de yayınlanan bir araştırmaya göre, daha yüksek erken ölüm riski ile ilişkilidir. Çalışma, aşırı göbek yağının herhangi bir nedenle erken ölüm riskinin artmasıyla ‘önemli ölçüde ilişkili’ olduğunu buldu.

Karın bölgesinde biriken yağlar basitçe bel çevresi ölçülerek hesaplanır. Bu ölçüm kişi ayakta dururken alınır ve mezura kaburgaların en alt noktası ile pelvis kemiklerinin en yüksek noktasının ortasına yerleştirilir.

Erkekler için bel çevresi ideal olarak 94 santimden az olmalıdır. 102 santimi aşarsa, obeziteye bağlı sağlık sorunlarının olasılığı önemli ölçüde artar. Kadınlar için karşılık gelen değerler 80 ve 88 santimdir.

Göbek yağını azaltmak için en iyi yemek seçenekleri ise şöyle sıralanıyor:

Tahıl gıdaları

Tam tahıllar, kardiyovasküler hastalık, tip 2 diyabet ve gastrointestinal hastalık gibi çeşitli kronik hastalıkların riskini azaltır ve belirli kanser türlerinin gelişimini etkileyebilir. Ayrıca sağlıklı bir kilonun korunmasına da katkıda bulunurlar.

Yoğurt

Yoğurt, nispeten az miktarda yağ içeren düşük kalorili bir besindir (özellikle süzme yoğurtlar). Yoğurdun yüksek protein içeriği, metabolizmayı uyarmaya, iştahı azaltmaya ve kilo verme sırasında kas kütlesini korumaya yardımcı olur.

İçerdiği enzimler sindirimi kolaylaştırdığı ve besinlerin erimesini iyileştirdiği için sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur.

Ayrıca canlı ve aktif bakterilerin bağırsak mikroflorası ve bağırsak antikorlarının üretimi üzerinde olumlu etkisi vardır.

Avokado

Avokadodaki kalorilerin yüzde 75’i yağdan gelir, ancak bunlar iyi yağlardır. Esas olarak zeytinyağında da bulunan ve iltihapla savaştığı tespit edilmiş tekli doymamış bir yağ asidi olan oleik asitten oluşurlar. Tekli doymamış yağlar, göbek yağını azaltmak ve genel sağlığı iyileştirmekle ilişkilendirilmiştir.

İçerdiği iyi yağlar sayesinde avokadonun toplam kolesterol, gliseritler ve LDL kolesterol seviyelerini önemli ölçüde azalttığı, iyi HDL kolesterolü ise yükselttiği gösterilmiştir. Ek olarak, toksinleri uzaklaştıran başta glutatyon olmak üzere antioksidanlar içerir.

Zeytin yağı

İçerdiği antioksidanlar, E vitamini ve polifenolik asit, önerilen günlük alım miktarına uyulduğu sürece inflamasyonu ve metabolik stresi azaltmaya yardımcı olarak kilo kontrolüne katkıda bulunur.

Tatlı patates

Glisemik yükü düşük olan tatlı patates, lif açısından zengin olduğu için yağ yakmak için ideal bir besindir.

Acı biber

Acı bibere baharatlı tadını veren kapsaisin maddesi vücudu ısıtır ve bu da yanıkların artmasına katkıda bulunur. Çiğ, pişmiş veya kurutulmuş yeseniz de etkisi aynıdır.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Kış Mevsimi Nasıl Sağlıklı Kalınır?

Kış mevsimi, soğuk hava, grip ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirirken, bu dönemi sağlıklı ve zinde geçirmek için alınabilecek önlemler büyük önem taşımaktadır.
Devamını oku...
Yaşam

Dondurucuya Koymamanız Gereken Besinler: Sakın Yapmayın!

Dondurucu, yiyeceklerin tazeliğini ve besin değerlerini uzun süre korumasına olanak tanıyan mükemmel bir araçtır. Ancak bazı yiyecekler dondurulduğunda kalitesini ve lezzetini kaybedebilir.
Devamını oku...