Dondurulduğunda daha da sağlıklı olan 5 yiyecek - Azınlıkça
Yaşam

Dondurulduğunda daha da sağlıklı olan 5 yiyecek

Birçok gıda, dondurucuda bir süre kaldıktan sonra bile besin değerini korur.

Beslenme uzmanı Rhiannon Lambert, ‘The Sun’ gazetesine ‘meyve ve sebzeler, balık ve et gibi dondurulmuş yiyecekler ve hatta vitamin ve minerallerle güçlendirilmiş ekmekler bile taze kadar besleyicidir’ dedi.

Ayrıca, ‘Dondurulmuş ürünler çoğu taze üründen daha ucuz olma eğilimindedir, bu nedenle biraz tasarruf etmek istiyorsanız bunlar harika bir seçenek’ diye ekledi.

Rhiannon, dondurulmuş ürünleri tercih etmenin, gıda israfını azaltmanın harika bir yolu olabileceğini, çünkü bazı şeylerin dondurulup daha sonra yenebileceğini söyledi. Daha az yemek israfı aynı zamanda yemeklere para harcamamanız anlamına da gelir.

Bu özellikle önemlidir, çünkü yaşam maliyeti ısırmaya devam ediyor ve günlük temel ihtiyaçlar fiyat artışlarıyla karşı karşıya.

Zor durumdaki Britanyalılar, gıda maliyetlerinin bir yıl öncesine göre ortalama yüzde 19 daha fazla olduğunu gösteren resmi rakamlarla, 45 yılın en yüksek seviyesindeki gıda enflasyonundan etkilendi.

İşte dondurulmuş satın almak için aslında daha ucuz ve daha sağlıklı olan beş yiyecek:

Dondurulmuş bezelye

Birçoğumuzun dondurucusunda zaten bir torba bezelye var. Bunu dondurulmuş satın almak, taze satın almaktan çok daha ucuzdur ve herhangi bir öğüne kolay bir ektir. Ayrıca bol miktarda lif, antioksidan ve vitaminlerin yanı sıra magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi kalp dostu mineraller içerirler.

Dondurulmuş kıyılmış sarımsak

Dışarıdaki sarımsak severler, onları soymanın ve kıymanın biraz zor olabileceğini bileceklerdir. Bu nedenle, dondurucunuzda bir torba donmuş ve kıyılmış sarımsak bulundurmak size paradan olduğu kadar zamandan da tasarruf ettirir. Huffington Post’a göre, sarımsaklar donduklarında tatlarını kaybetmezler, ancak ısılarının bir kısmını kaybedebilirler.

Ve yine de sarımsağın faydalarından yararlanabilirsiniz; ana etken maddesi olan allisin, bağışıklık sisteminizin virüslerle savaşmasını destekleyebilir. Günlük sarımsak takviyesi alan kişilerin soğuk algınlığına yakalanma olasılığının daha düşük olduğu ve soğuk algınlığına yakalanırlarsa daha kısa iyileşme sürelerinin olduğu bir klinik çalışmayla da dile getiriliyor.

Dondurulmuş brokoli

Brokoli, sofralarınıza kolayca dahil edebileceğiniz ve dondurulduğunda bile besin değeri taşıyan sebzelerden bir diğeridir. Yakın tarihli bir araştırmaya göre, bu süper yiyeceği yemek, kilo yönetimini, beyin sağlığını, iltihaplanmayı ve bağışıklık sistemi işlevini desteklemenin yanı sıra bağırsak sağlığınızı önemli ölçüde iyileştirebilir. Pişirmeden önce buzunu çözmeye gerek yok ve sadece beş ila 10 dakika sürer.

Dondurulmuş balık

Riaznon’un geçtiğimiz günlerde The Sun gazetesine söylediği gibi, donmuş balık yemek çok daha hesaplı olabilir. Dondurmak besin değerini düşürmez, içerdiği omega-3 yağ asitleri ile D ve B2 vitaminlerinin faydalarını almaya devam edersiniz.

Dondurulmuş meyveler

Bir kase yoğurda karıştırılan meyveler, sağlıklı bir kahvaltılıktır. Ancak taze meyve kutuları genellikle yalnızca bir avuç dolusu meyve içerir, onları donmuş olarak satın almak, daha az paraya daha fazlasını alacağınız ve daha uzun süre dayanacakları anlamına gelir. Buzdolabında sadece iki gün kaldıktan sonra meyvelerinizin küflenmesinden daha kötü bir şey olamaz.

Güney Dakota Eyalet Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, donmuş yaban mersini, kanser de dahil olmak üzere hastalıklarla savaşmaya yardımcı olabilecek daha fazla antioksidan içerir. Ve donmuş ahududu, bağışıklık sisteminizi güçlendirecek mükemmel bir C vitamini kaynağıdır.

Ancak beslenme uzmanı Signe Svanfeldt’in uyardığı gibi, besin değeri düşük, sodyum, doymuş yağ ve ilave şeker oranı yüksek olduğu için diyetimizde minimumda tutmamız gereken bazı dondurulmuş gıdalar var. Bunlara dondurulmuş pizzalar, cipsler, sosisler ve turtalar dahildir. Signe, ‘Bu gıdaların yüksek alımının kardiyovasküler hastalık, tip 2 diyabet ve obezite riskini artırdığı gösterildiğinden, onları daha küçük miktarlarda yemeyi hedeflemeliyiz’ dedi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Dondurucuya Koymamanız Gereken Besinler: Sakın Yapmayın!

Dondurucu, yiyeceklerin tazeliğini ve besin değerlerini uzun süre korumasına olanak tanıyan mükemmel bir araçtır. Ancak bazı yiyecekler dondurulduğunda kalitesini ve lezzetini kaybedebilir.
Devamını oku...
Yaşam

Ayçekirdeği ve doğurganlık: Besin değerleri ve faydaları

Bilimsel çalışmalar, beslenmenin bir çiftin doğurganlığını artırabileceğini gösteriyor. Özellikle, içerdikleri belirli besinler nedeniyle gebe kalmada önemli rol oynayabilecek yiyecekler var.
Devamını oku...
Yaşam

Göbek yağını azaltmak için en iyi seçenekler

Göbek yağı sadece deri altı ile sınırlı değildir (deri altı yağ), aynı zamanda iç organların çevresinde daha derinde bulunan yağları da içerir (visseral yağ).
Devamını oku...