Ayçekirdeği ve doğurganlık: Besin değerleri ve faydaları - Azınlıkça
Yaşam

Ayçekirdeği ve doğurganlık: Besin değerleri ve faydaları

Bilimsel çalışmalar, beslenmenin bir çiftin doğurganlığını artırabileceğini gösteriyor. Özellikle, içerdikleri belirli besinler nedeniyle gebe kalmada önemli rol oynayabilecek yiyecekler var.

Ayçekirdeği (veya Batı Trakya’daki adıyla gündöndü) böyle bir besin.

Ayçiçeği tohumlarının yüksek çinko içeriği, üreme hormonlarının optimal dengesinin korunmasına yardımcı olur. Ayrıca lif, B vitaminleri, E vitamini, bakır ve magnezyum açısından da zengindirler.

Triptofan, vücudun düzgün çalışması için gerekli olan daha iyi bir uyku kalitesi ile ilişkili. Ayrıca, E vitamini erkek doğurganlığını artırıyor. Sperm hareketliliğini ve sperm sayısını artırmaya yardımcı olur.

Ayçekirdeği aynı zamanda manganez, bakır, karoten, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri ile kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olan ve akciğerlerden vücudun çeşitli bölgelerine oksijen taşıyan folik asit içerir.

Bir kadının gebe kalmadan önce ve gebelik sırasında, özellikle ilk üç aylık dönemde folik asit alımı, bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişiminde doğuştan anomaliler (doğumdan belli olan anormallikler) riskinde bir azalma ile ilişkilendirilmiştir.

Hamilelikten önce dengeli beslenme önemlidir. Yeterli vitamin, mineral ve diğer besin maddelerinin alınması, fetüsün sağlıklı gelişimini ve hamileliğin sorunsuz ilerlemesini sağlar.

Ek olarak, hamilelik sırasında sağlıklı beslenme alışkanlıkları, komplikasyon ve düşük yapma olasılığını azaltır.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Dondurucuya Koymamanız Gereken Besinler: Sakın Yapmayın!

Dondurucu, yiyeceklerin tazeliğini ve besin değerlerini uzun süre korumasına olanak tanıyan mükemmel bir araçtır. Ancak bazı yiyecekler dondurulduğunda kalitesini ve lezzetini kaybedebilir.
Devamını oku...
Yaşam

Göbek yağını azaltmak için en iyi seçenekler

Göbek yağı sadece deri altı ile sınırlı değildir (deri altı yağ), aynı zamanda iç organların çevresinde daha derinde bulunan yağları da içerir (visseral yağ).
Devamını oku...
Yaşam

Plajda tüketilebilecek 7 sağlıklı atıştırmalık

Havalar ısındı, okullar kapandı, çocuklar evlere kapanıp yürüyüş, deniz, tatil isteyecekler.
Devamını oku...