Trakya adı nereden geliyor? - Azınlıkça
Yaşam

Trakya adı nereden geliyor?

Herodot’a göre Hindulardan sonra dünya üzerindeki en kalabalık halklardan biriydi Traklar. Peki Trakya adı nereden geliyor?

Trakya ismi köken olarak Yunan mitolojisindeki Thracianlardan gelmektedir. Thracianların yaşadığı bölge zamanla Trakya olarak adlandırılmıştır. Bunun yanı sıra bölgenin adı, eski Yunanca “grtlak, soluk borusu” anlamına gelen “trachea” kelimesinden de türemiştir.

Trakya’nın ilk adı, antik dönemlerde “Thrace” olarak bilinmekteydi. Bu isim, bölgedeki ilk yerleşimciler olan Trakyalılar tarafından verilmiştir.

Trakya, bölgesi, geniş ovaları ve verimli topraklarıyla tanınmaktadır.

Trakya’nın tarihi boyunca farklı kültürler bölgeye hakim olmuştur. Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Osmanlılar, Türkler, Yunanlar ve Bulgarlar gibi çeşitli imparatorluklar ve ırklar bölgeyi kontrol etmiştir. Bu nedenle, Trakya ismi zaman içinde farklı dillerde değişiklik göstermiştir.

Osmanlı döneminde, Trakya bölgesi “Rumeli” olarak da adlandırılmaktaydı. Bu isim ise, bölgenin Doğu Roma İmparatorluğu’na (Bizans İmparatorluğu’na) ait olduğu dönemden gelmektedir.

Trakya isminin kökeni ve tarihi, bölgenin farklı kültürlerin etkisi altında kalmış olması nedeniyle karmaşıktır. Ancak, isminin antik dönemlere kadar uzanan bir geçmişi olduğu ve bölgenin coğrafi yapısına atıfta bulunduğu bilinmektedir. Günümüzde Trakya toprakları, Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan arasında paylaşılmıştır. Üç ülkenin Trakya bölgeleri bereketli toprakları ve tarihi zenginlikleriyle dikkat çekmektedir.

Trakya bölgesi, özellikle hayvancılık, çiftçilik ve tarım açısından önemli bir bölgedir. Topraklarının verimli olması nedeniyle tarım sektörü oldukça gelişmiştir. Bölgede başta tûtûn ve pamuk olmak üzere, sebze ve meyve yetiştiriciliği gibi tarımsal faaliyetler yaygındır.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'daki çiftçiler için traktör ehliyet sınavları devam ediyor: Satıköy'de hareketli gün

Doğu Makedonya – Trakya Eyalet Başkanlığı’nın Batı Trakya’daki çiftçiler için organize ettiği traktör ehliyet sınavları devam ediyor. Rodop ilinde traktör ehliyet sınavları en son Satıköy’de gerçekleştirildi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'ın Dedeağaç hamlesine Türkiye'den Trakya karşılığı: Uluslararası gaz dağıtım merkezi kuruluyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, “Türkiye doğalgaz dağıtım merkezi olsun,” önerisine olumlu yanıt veren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trakya’da uluslararası gaz dağıtım merkezi kurulması için çalışma yapılması talimatı verdiğini açıkladı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Çiftçi ve hayvan besicilerinden Gümülcine'de protesto eylemi

Hükümetin tarım ve hayvancılık politikasını eleştiren çiftçi ve hayvan besileri Gümülcine’de protesto gösterisi düzenledi.
Devamını oku...