Ev işleriyle ne kadar kalori yakarız? - Azınlıkça
Yaşam

Ev işleriyle ne kadar kalori yakarız?

Süngerlere, eldivenlere, temizlik ürünlerine ve sıkıcı ama gerekli şeylere farklı gözlerle bakma fırsatı, Amerikan temizlik ekipleri platformu Homeaglow’un yakın tarihli araştırması tarafından verilmekte.

Bulgulara göre, mutfağı 50 dakika, yani neredeyse parıldayana kadar ovmak, yaklaşık 276 kalori yakmaya neden oluyor. Bu, aynı süre boyunca balo salonu dansı veya bisiklete binme yakacağımızdan daha fazla kalori (sırasıyla yaklaşık 219 ve 292). Ayrıca evin geri kalanının temizliğine kıyasla mutfak, en çok kaloriyi yakmamızı sağlamakta. Mutfağı banyo (173) ve yatak odası (154) takip etmekte.

Araştırmacılar, çalışmaları sırasında fitness takip cihazları ve fiziksel aktiviteyi kaydeden taşınabilir cihazlar takarken, her biri beş evi temizleyen on temizlikçinin verileri aracılığıyla yukarıdaki sonuca ulaştı.

Loughborough Üniversitesi’nde Davranışsal Tıp Profesörü Amanda Daley’in işaret ettiği gibi, gerçekten de ev işi kalori kaybetmeyi sağlar ve ‘kalp atış hızımızı yükseltebilir’.

Yoga öğretmeni Emily Cronkleton’ın Dr. Jared Meacha tarafından tıbbi olarak incelenen bir makalesine göre en çok kalori yakmamızı sağlayan işler şöyle sıralanıyor:

  1. Elektrikli süpürge: Sadece yarım saat 80 kalori.
  2. Toparlama: Saatte 238 kalori, mobilya çekip-itme veya taşıma dahil ise bu rakam saatte 588 kaloriye çıkıyor.
  3. Toz alma ve ovma: Bir saat toz alma, 159 kaloriye ‘güle güle’ derken, ovma (örn. camları temizleme) saatte 318-378 kaloriye çıkar.
  4. Yatağı hazırlamak: Düzenli bir oda daha iyi uyumaya katkıda bulunur, ancak aynı zamanda kalori yakmaya da yardımcı olur. Yatağı yapmak için 30 dakika aralıksız çalışsaydık 80 kalori yakardık. Ancak genellikle aldığı 5 dakika ile eksi 13 kalori ile yetinmek zorunda kalacağız.
  5. Süpürge ve paspas: Bir saatlik paspaslama, yaklaşık 318 kalori yakmanıza neden olur ve aynı zamanda merkez bölgenizin yanı sıra omuzlarınızı, trisepslerinizi ve pazılarınızı çalıştırır. Süpürge biraz daha az yoğundur, bu nedenle saatte 159 daha az kaloriye eşittir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Aşırı Temizlik Neden Zararlı?

Temizlik çağında yaşıyoruz. Sabunlarımız antibakteriyel, temizlik malzemelerimiz mikropların yüzde 99,9’unu yok etme vaadinde bulunuyor. Mikropların zararlı olduğunu herkes biliyor.
Devamını oku...
Yaşam

Göbeği yok eden içecek: Yatmadan önce bir bardak için

Çoğu insanlar bu ekstra kiloyla mücadelenin kolay bir iş olmadığını bilir, bu görüntüyü ortadan kaldırmanın en zor kısmının karın içindeki yağ olduğunu bilir.
Devamını oku...
Yaşam

Temizlik yapan erkekler erken ölüyor

Belçika’da yapılan araştırmada, temizlik işlerinde çalışan erkeklerin ölüm risklerinin büro işlerinde çalışan erkelere göre yüzde 45 daha yüksek olduğu belirlendi.
Devamını oku...