Oje kurutucunun ‘mavi ışığı’ hakkında endişe verici araştırma - Azınlıkça
Yaşam

Oje kurutucunun ‘mavi ışığı’ hakkında endişe verici araştırma

Yarı kalıcı manikür, çoğu kadın için favori bakım alışkanlıklarından biri haline gelirken, birçoğu artık evde ev aletleriyle tırnaklarını ‘boyuyor’!

Jel manikür –tıpkı yarı kalıcı gibi- basit akrilik manikürden çok daha uzun sürdüğü için artık birçok kadın tarafından tercih edilen kolay ve uzun ömürlü bir çözüm.

Bununla birlikte, San Diego’da California Üniversitesi’nin (UCSD) yaptığı yeni bir araştırmaya göre, güzellik salonlarının oje kurutmak için kullandıkları cihazlar ciddi sağlık riskleri oluşturuyor.

Eller için küçük bronzlaşma yatakları gibi görünen bu cihazlar, jelin içindeki kimyasalları harekete geçirerek sertleşmesine neden olan ultraviyole radyasyon yayıyor.

Sciencealert.com’da belirtildiği gibi, bir oje kurutma ampulü bir bronzlaşma yatağından farklı bir UV radyasyonu spektrumu yaysa da, yaydığı birkaç ışın hala insan derisine kolayca nüfuz ederek bilinmeyen sonuçlara yol açıyor.

UV radyasyonunun tehlikelerini biliyoruz, ancak bilim adamları şimdiye kadar tırnak kurutucuların insan derisi üzerindeki etkilerini incelememişti.

Ve önceki çalışmalar, nüfus düzeyinde bu cihazlar ile cilt kanseri arasında çok az bağlantı olduğunu veya hiç bağlantı olmadığını gösterirken, yeni çalışma bazı rahatsız edici sonuçlar gösterdi.

Çalışmanın başkanı Ludmil Alexandroff, çalışmadan önce bu cihazların insan hücrelerinde ne yaptığına dair bir kanıt bulunmadığını söyledi.

Bilim adamlarının bulguları, tırnak kurutuculardan gelen UV radyasyonunun insan ve farelerin DNA’sına benzer şekillerde zarar verebileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar, insan ve fare hücrelerinin farklı kombinasyonlarını kullanarak, bir tırnak kurutucu ile 20 dakikalık tek bir seansın Petri kabındaki hücrelerin yüzde 30’unu öldürdüğünü buldular.

Arka arkaya 20 dakikalık üç seans bu yüzdeyi yüzde 65 ila yüzde 70’e çıkardı. Ek olarak, araştırmacılar cilt kanseri hastalarında kaydedilen mutasyonların yanı sıra mitokondriyal hasar ve DNA hasarına dair kanıtlar buldular.

Araştırmacılar, ‘Nature Communications’ dergisinde yayınlanan bir çalışmada, ‘Deneysel sonuçlarımız ve önceki kanıtlarımız, tırnak kurutucuların yaydığı radyasyonun el kanserine neden olabileceğini ve solaryum gibi cilt kanseri riskini artırdığını açıkça gösteriyor’ diyorlar.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist, writer and editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Kış Mevsimi Nasıl Sağlıklı Kalınır?

Kış mevsimi, soğuk hava, grip ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirirken, bu dönemi sağlıklı ve zinde geçirmek için alınabilecek önlemler büyük önem taşımaktadır.
Devamını oku...
Yaşam

40 yaş üzerindekiler arasında kanser vakaları niye arttı?

Kanserin çoğunlukla yaşlıları etkileyen bir hastalık olduğunu düşünebiliriz ancak yeni veriler endişe verici bir eğilimi vurguluyor.
Devamını oku...