Her 4 Yunan vatandaşından biri ruhsal bozukluk yaşıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Her 4 Yunan vatandaşından biri ruhsal bozukluk yaşıyor

Pandemiden önceki yaklaşık yüzde 5’e kıyasla, Yunanistan’da son üç yılda zihinsel bozukluklar zirve yaptı ve şimdi vatandaşların yüzde 22,8’i, yani yaklaşık 4’te 1’i bir tür akıl sağlığı sorunuyla karşı karşıya.

Aslında sorun, pandeminin kısıtlayıcı tedbirleri kaldırılsa bile ruh sağlıklarında ciddi sorunlarla karşılaşan özel ve kamu sektöründeki işçiler üzerinde de odaklanıyor.

‘Pandemi nüfusun büyük bir yüzdesini etkiledi. Yapılan araştırmalarda, sokağa çıkma yasağı sırasında sadece evde kalanların değil, çalışanların da yoğun baskı ve stres yaşadığı ortaya çıktı. Sonuç olarak, zihinsel bozukluklara neden oldu’ diye açıklıyor ruh sağlığı reformundan sorumlu Sağlık Bakan Yardımcısı Zoi Rapti.

Özellikle, vatandaşlar şunlarlarla karşı karşıya:

  • %15 anksiyete bozuklukları
  • %7 alkol ve diğer maddelere bağımlılık
  • %6 şiddetli depresyon
  • %3 çocuk psikiyatrik durumları
  • Yaklaşık %1 ila %2 bipolar bozukluk
  • %1 şizofreni ve psikozlar
  • %1 obsesif kompulsif bozukluk
  • %1 demans
  • %5 ila %10 diğer ruhsal bozukluklar.

İş stresinin devam etmesi nedeniyle, Sağlık Bakanlığı’nın, İyileştirme Fonu’ndan gelen fonlarla yakında işçilere özel 4 ruh sağlığı merkezini faaliyete geçirmesi bekleniyor.

Rapti, ‘Bu merkezler, çalışanlara bireysel danışmanlık veya grup psikoterapisi şeklinde psikolojik destek sağlayacak’ diye açıklıyor.

Bu merkezlerden 3’ü Attiki’de, özellikle Pire, Egaleo ve Atina’da, biri de Selanik’te faaliyet gösterecek.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre, çalışanların işte şiddetli stres yaşamaları ve izin almaları ya da işte verimli olamamaları nedeniyle işletmelere her yıl yaklaşık 3 milyar dolar kaybediliyor.

Ruh sağlığı merkezlerinde psikologlar ve psikiyatristler görev yapacak ve ilaç tedavisi de uygulayabilecekler.

Aynı kapsamda Sağlık Bakanlığı, atık suların koronavirüsün viral yükü açısından analiz edilmesinden de sorumlu olan Selanik Aristotelio Üniversitesi Çevre Mühendisliği Profesörü Dimosthenis Sariyannis’i, zihinsel problemler nedeniyle insanlar tarafından alınan tıbbi maddelerin ölçümlerini yapması için görevlendirdi..

‘Antidepresanlar ve stres ilaçları (benzodiazepinler) pandemi yıllarında büyük artış göstermişti. Şimdi azalmaya başladılar’ diyor Sariyannis.

Bu ilaç sınıfı özel bir tıbbi reçete gerektirdiğinden vatandaşların antidepresanları eczanelerden reçetesiz satın alabilecekleri, ancak benzodiazepinleri alamayacakları açıklığa kavuşturuldu.

Bu nedenle ülkemizde ne kadar antidepresan tüketildiği veya genel popülasyonda kullanımlarındaki dalgalanmalar hakkında bir fikir yok.

Sağlık Bakanlığı tarafından önümüzdeki dönemde kurulacak yeni yapıların oluşturulması ile genel nüfusta neredeyse büyük bir sorunla baş edilmesi gerekliliği vurgulanmakta.

106 yapı, toplam bütçesi 55 milyon evro olan İyileştirme Fonu’ndan alınan fonlarla finanse edilmekte.

Bu yapılar hızla hayata geçirilmekte olup, bugüne kadar aynı sayıda yeni yapı için 66 ihale tamamlanmış ve 54 yeni birim ruhsatlandırılmıştır.

Bunlardan 7’si Erken Müdahale birimi, 10’u Gezici Birim, 21’i Gündüzlü Merkez ve 15’i yatılı okul ve pansiyondur.

Önümüzdeki dönemde faaliyete geçecek olan Ruh Sağlığı birimleri şunlardır:

  • Ciddi ruhsal bozukluğu olan yetişkinler için 12 yatılı okul ve 1 pansiyon
  • 8 Psikoz için erken müdahale ünitesi
  • 6 gündüz bakım merkezi ve 5 gezici yetişkin destek ünitesi
  • Çalışan desteği için 4 merkez
  • Aile desteği için 2 merkez
  • Çocuklar ve ergenler için 6 merkez ve 1 gezici ruh sağlığı ünitesi, bunlardan 2 gündüz merkezi yeme bozuklukları ve diğer 2’si istismara uğramış çocukla ilgilenecek
  • Neoplastik hastalıkları olan çocuklar ve gençler için 1 günlük merkez
  • 3 suçlu çocuk yurdu
  • Demans ve Alzheimer hastalarına yönelik, hem hastaları, hem de yakınlarını ve bakıcılarını desteklemek için, 8 yatılı misafirhane, 6 merkez ve 4 gezici birim.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...