Depremden 2-4 gün sonra kalp krizlerinde önemli artış görülüyor - Azınlıkça
Yaşam

Depremden 2-4 gün sonra kalp krizlerinde önemli artış görülüyor

Yunan Kardiyoloji Kurumu Genel Sekreteri Dimitris Rihter, şiddetli bir depremden sonraki ilk dört günde kalp krizi riskinin neden arttığını açıkladı.

Rihter, akut stresin kalp krizi olasılığı ile ilişkili olduğunu kaydederken ‘Depremlerle ilgili elimizdeki en iyi iki kayıt, hem Yunanistan’daki 1981 depreminden (merhum Profesör D. Trihopoulos tarafından Lancet’te yayınlandı) hem de 1994’teki Los Angeles depreminden (New England Journal of Medicine) önümüzdeki iki ila dört gün içinde kalp krizlerinde çok büyük bir artış gördük. Bunlar, stres ve kalp hakkında yazanlar için her zaman bir referans bibliyografyası olan iki önemli yayındır’ dedi.

Rihter’in de açıkladığı gibi, psikolojik stres negatif olan hormonları etkiliyor. ‘Vücudumuzu adrenalinle doldurduğumuzda, sahip olduğumuz aterosklerotik plağın kırılma olasılığı çok yüksektir. Aynı zamanda damar kasılır, bu yüzden o kadar çok hormon salgılarız ki, o sırada kişi ne kadar savunmasız veya şanssızsa, akut bir epizodun ortaya çıkma olasılığı o kadar artar. Stres kavramı, onunla nasıl başa çıktığımızla ilgilidir. Çünkü aynı uyaranda ben kayıtsız kalabiliyorum ve bir başkası gerçekten korkabiliyor ve o anda katekolaminlerle (vücudumuzun uyanık olması gerektiğinde salgıladığı hormonlar) dolu olabiliyor. Olayın dışında, büyük ölçüde soğukkanlılığımızı nasıl korumaya çalıştığımız da önemli’ diyor.

Kalp krizi oluşumunun neden depremden 2-4 gün sonra arttığı ve kişinin bu kadar stresli olduğu zaman artmadığı sorusuna ise ‘Şu andan sonraki 4 güne kadar olabilir. Çoğu zaman o anda üzerinizden ‘çıkaracağınız’ stresin etkisinin geçmesi için birkaç güne ihtiyacı vardır. Yani 5 saat sonra kalp krizi geçirme şansınız, ertesi gün ve daha ertesi gün sahip olduğunuz şansa çok yakın. Üçüncü günden sonra biraz hastalanmaya başlıyor, bu yüzden beşinci günden sonra normale dönüyor’ diye ekliyor.

Ancak şu anda yaşadığımız gibi sismik hareketlilik olan dönemlerde kalp hastaları nelere dikkat etmeli?

Ünlü kardiyoloğa göre kişinin o ana kadar kendine ne kadar özen gösterdiği çok büyük rol oynuyor. ‘İlaçlarını doğru kullandıklarından emin olmak ve özellikle doktorunun tavsiyesine rağmen ilaç almayı reddedenlerin damar sertliği plaklarının kırılmasına neden olabilecek bir tesadüfi beklememek ve sonra kendi başlarının çaresine bakmaya başlamaları. Sakin kalmak son derece önemlidir, çünkü çok yoğun korku ve panik yardımcı olmaz. Ve kalp krizinden sonra dikkatli olabiliriz ama her kalp krizinin ani ölüme neden olma şansı vardır. Kişinin bu ihtimale maruz kalması için bir neden yok.’

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist, writer and editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Prof Görür'ün İstanbul İçin Olası Deprem Uyarısı Batı Trakya'yı Etkiliyor Mu?

Profesör Dr. Naci Görür’ün İstanbul’da beklenen büyük depremle ilgili uyarıları sonrası akıllara Batı Trakya’da durum ne olur sorusunu getirdi.
Devamını oku...
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Merdiven Çıkmak Kardiyovasküler Hastalık Riskini Azaltabilir

Kardiyovasküler hastalıklar, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yılda 17,9 milyon can almakta ve her üç kişiden biri bu hastalıklarla yaşamaktadır. Fakat şimdi, Tulane Üniversitesi’nin yeni araştırması, basit bir eylemin – merdiven çıkmak – bu büyük tehdidi azaltabileceğini gösteriyor.
Devamını oku...