Kalp için en tehlikeli besin: 150 gram riski birdenbire artırıyor - Azınlıkça
Yaşam

Kalp için en tehlikeli besin: 150 gram riski birdenbire artırıyor

McMaster Üniversitesi bilim adamları tarafından yapılan küresel bir araştırma, işlenmiş et yemek ile daha yüksek kardiyovasküler hastalık riski arasında bir bağlantı buldu.

American Journal of Clinical Nutrition’daki ilgili yazıda bildirildiği üzere, bilgi, araştırmacıların et tüketimi ve kardiyovasküler hastalık verileri için takip ettiği beş kıtadaki 21 ülkeden 134.297 kişinin beslenme ve sağlık sonuçlarından geliyor.

Katılımcıları yaklaşık on yıl boyunca takip ettikten sonra araştırmacılar, haftada 150 gramdan fazla işlenmiş et yiyenlerin, tüketmeyenlere kıyasla yüzde 46 daha yüksek kardiyovasküler hastalık riski ve yüzde 51 daha yüksek ölüm riski ile ilişkili olduğunu buldular.

Ancak araştırmacılar, işlenmemiş etin ölçülü tüketiminin sağlık üzerinde nötr bir etkisi olduğunu da belirtiyorlar.

Çalışmanın baş yazarı Romaina Iqbal, ‘Et alımı ile kardiyovasküler hastalık arasındaki ilişkiye dair kanıtlar net değil, bu nedenle işlenmemiş kırmızı et, kümes hayvanları ve işlenmiş et tüketimi ile önemli kardiyovasküler olaylar ve ölüm arasındaki ilişkileri daha iyi anlamak istedik’ diyor.

McMaster Üniversitesi Nüfus Sağlığı Araştırma Enstitüsü’nden araştırmacı Mahshid Dehghan, ‘Mevcut veriler, sağlıklı beslenme modelinin bir parçası olarak makul miktarlarda işlenmemiş et yemenin muhtemelen zararlı olmadığını gösteriyor’ dedi.

2003 yılında başlatılan Prospektif Kentsel Kırsal Epidemiyoloji (PURE) çalışması, düşük, orta ve yüksek gelirli ülkelerden gelen insanlarda işlenmemiş ve işlenmiş et tüketimi ile sağlık sonuçları arasındaki ilişki hakkında bilgi sağlayan ilk çok uluslu çalışmadır.

Bilim adamları, ‘PURE çalışması, daha geniş popülasyonları ve beslenme modellerini inceleyerek işlenmiş ve işlenmemiş etin etkilerini ayıran yeni kanıtlar sağlamamızı sağlıyor’ diye ekliyor.

Katılımcıların beslenme alışkanlıklarının beslenme sıklığı anketleri aracılığıyla kaydedildiği, ölüm oranları ve ciddi kardiyovasküler olaylara ilişkin verilerin de toplandığı kaydedildi. Bu, araştırmacıların et tüketim kalıpları ile kardiyovasküler olaylar ve ölüm oranı arasındaki ilişkileri belirlemesine izin verdi.

Yazarlar, daha az et tüketen katılımcıların et yerine ne yedikleri ve bu gıdaların kalitesinin ülkeden ülkeye değişip değişmediği net olmadığı için, ek araştırmaların et tüketimi ile sağlık sonuçları arasındaki ilişkiye ilişkin mevcut bilgileri geliştirebileceğine inanıyor.

Et içermeyen gıda ikamelerinin, et tüketimi ile sağlık sonuçları arasındaki ilişkilerin daha fazla yorumlanması için etkileri olabilir. Yine de, çalışma yazarları bulgularının ‘işlenmiş et alımının sınırlandırılmasının teşvik edilmesi gerektiğini gösterdiğine’ inanıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist, writer and editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Merdiven Çıkmak Kardiyovasküler Hastalık Riskini Azaltabilir

Kardiyovasküler hastalıklar, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yılda 17,9 milyon can almakta ve her üç kişiden biri bu hastalıklarla yaşamaktadır. Fakat şimdi, Tulane Üniversitesi’nin yeni araştırması, basit bir eylemin – merdiven çıkmak – bu büyük tehdidi azaltabileceğini gösteriyor.
Devamını oku...
Yaşam

Kalp Sağlığını Koruma Yöntemleri: Bol Su ve Sıvı Tüketiminden Güneşten Korunmaya...

Kalp, insan vücudunun en önemli organlarından biridir. Vücudun kan dolaşımını sağlayan kalp, vücudun tüm hücrelerine oksijen ve besin maddelerini taşıyan kanın pompalanmasından sorumludur.
Devamını oku...