Çiğ yenmesi tavsiye edilen 8 gıda - Azınlıkça
Yaşam

Çiğ yenmesi tavsiye edilen 8 gıda

Çiğ tavuk veya çiğ yumurta yemememiz gerektiğini çok iyi biliyoruz, ya da en azından bilmeliyiz. Ancak bazı yiyecekler en iyi çiğ yenir.

Brokoli

Annemiz çocukken bize hep brokolimizi yemeni söylemiştir. Ama çiğ yemenin pişmiş yemekten daha iyi olduğunu söylememiştir. Brokoli, kanser, kalp hastalığı, iltihaplanma, depresyon ve diğer sağlığa zarar veren koşulları önlemeye yardımcı olan fotokimyasal sülforafan bakımından yüksektir. 2008’de yapılan bir araştırma, brokoliyi pişmiş yerine çiğ yediğimiz zaman vücudumuzun sülforafanı daha hızlı emdiğini gösterdi. 2009’da yapılan başka bir araştırma da brokolinin mikrodalgada pişirme, kaynatma gibi çeşitli şekillerde pişirildiğini buldu. C vitamini seviyelerini düşürdü. Brokoliyi çiğ yemeye cesaret edemiyorsanız, buharda pişirmeyi deneyin. Böylece besinleri korunmuş olacaktır.

Soğan

Soğanlar, flavonoid kersetinin yüksek konsantrasyonları nedeniyle kansere karşı bile birçok faydalı bileşene sahiptir. Çiğ tüketildiğinde kanser önleyici özellikleri artarken, pişirildiğinde kanserle savaşan fotokimyasalların faydaları azalmaktadır. 2012’de yapılan bir araştırma, çiğ soğanların fırında ısıtıldığında, soğanların bütün, dörde bölünmüş veya eritilmiş olmasına bağlı olarak bu kalp-sağlıklı özelliklerinin 30 dakika veya daha kısa sürede kaybolduğunu buldu.

Sarımsak

Soğan gibi sarımsak da trombosit önleyici maddelere sahip bir sebzedir, ancak bu, kardiyovasküler mücadele özelliklerinin de ısıdan etkilendiği anlamına gelir. 2007’de yapılan bir araştırma, sarımsağı altı dakika boyunca 200 santigrat dereceye kadar ısıtmanın, ezilmemiş sarımsakta anti-trombosit aktiviteyi tamamen bastırdığını ve ezilmiş sarımsakta önemli ölçüde azalttığını buldu.

Yaban mersini

Yaban mersininin bizim için iyi olduğunu zaten biliyoruz, ama ne kadar iyi biliyor muyuz? Yaban mersini, esas olarak yüksek polifenol yüzdeleri nedeniyle, diğer meyveler arasında en fazla antioksidan içerir. Bunları ham haliyle tüketmek, tüm bu faydaları elde etmenizi sağlar. Pişirmede veya maya geliştirmede kullanımları bu polifenol seviyelerinin bir kısmını azaltır.

Kırmızı yuvarlak biber

Közlenmiş biber, herhangi bir yemeğe hızlı ve kolay bir ektir, ancak en iyisi çiğ olarak yenir. Bunun bir nedeni, iyi bir C vitamini kaynağı olmaları ve ısının bu vitamini yok edebilmesidir.

Kale lahanası

Mirosinaz enzimi ile temas ettiklerinde hastalıklarla savaşan farklı bir bileşiğe dönüşen glukozinolat adı verilen bileşikleri içeren turpgillerden bir sebzedir. Bununla birlikte, ısı enzimi etkisiz hale getirir, bu nedenle pişmiş lahana, çiğ lahananın hastalıklarla mücadele özelliklerine sahip değildir.

Pancar

Bazılarımıza oldukça garip gelebilir, ancak evet pancarları çiğ yiyebiliriz. Bu formda daha sağlıklıdırlar. Pancar yüksek düzeyde lif, folat, C vitamini ve manganez içerir. Ancak pişmiş pancar besinlerinin yüzde 25’ini kaybeder.

Ananas

2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre, taze ananas suyu, kolitli farelerde iltihabı azaltmada haşlanmış ananas suyundan daha etkiliydi. Araştırmacılar bunu taze meyve suyundaki bromelain enziminin yüksek konsantrasyonuna bağlıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist and Editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Kış Mevsimi Nasıl Sağlıklı Kalınır?

Kış mevsimi, soğuk hava, grip ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirirken, bu dönemi sağlıklı ve zinde geçirmek için alınabilecek önlemler büyük önem taşımaktadır.
Devamını oku...
Yaşam

Dondurucuya Koymamanız Gereken Besinler: Sakın Yapmayın!

Dondurucu, yiyeceklerin tazeliğini ve besin değerlerini uzun süre korumasına olanak tanıyan mükemmel bir araçtır. Ancak bazı yiyecekler dondurulduğunda kalitesini ve lezzetini kaybedebilir.
Devamını oku...