Bir avuç ceviz yemek organizmamıza neler sağlıyor? - Azınlıkça
Yaşam

Bir avuç ceviz yemek organizmamıza neler sağlıyor?

Ceviz yiyenlerin, onlara sağlıkları üzerinde başka olumlu etkiler sunan benzersiz bir fenotipi vardır.

Hayatlarının ilk yıllarından itibaren ceviz yiyen insanlar hakkında düzinelerce araştırma ve rapor inceleyen yeni bir çalışma, daha aktif olabileceklerini, genel olarak daha sağlıklı beslenebileceklerini ve yaşlandıkça kalp problemlerinin azalacağına dair belirtiler sunmakta.

Tabii ki, önceki birkaç çalışma cevizlerin birden fazla sağlık yararına sahip olduğunu göstermekte.

California Ceviz Enstitüsü tarafından finanse edilen önceki çalışma, esasen beslenmemize ceviz eklemenin, daha sonra yaşamın daha sağlıklı alışkanlıkların temellerini koyduğumuzu belirtiyor. Bu araştırma aynı zamanda cevizin kolay bir yol olduğunu, yetişkin yaşamının başlarında ceviz yemeye başlarsa kardiyolojik problemleri iyileştirebileceğini göstermekte.

Minnesota Üniversitesi’nden Halk Sağlığı Bölümü’ndeki bilim adamları, cevizin hayatımız boyunca diğer sağlıklı alışkanlıklar için bir köprü görevi görebileceğini söylüyorlar. Cevizlerin sahip olduğu besinlerin kombinasyonunda durum böyle olduğunu düşünüyorlar.

Örneğin ceviz, mükemmel bir omega-3 yağ asitleri ve alfa-linolenik asit kaynağı olarak kabul edilen, kalp ve beyin sağlığını etkilediği ve sağlıklı yaşlanmamıza yardımcı olduğu düşünülen tek ağaç yemişidir. Tek bir porsiyon, yani bir avuç ceviz, genel sağlığımızı destekleyen bir dizi besinsel fayda sunar. Bu avuç 4 gram protein, iki gram lif içerir ve iyi bir magnezyum kaynağıdır (45 miligram). Ceviz ayrıca polifenollerin yanı sıra bol miktarda antioksidan sağlar.

‘Ceviz yiyenler, özellikle genç yaştan orta yetişkinliğe kadar ceviz yemeye başladıklarında, kalp hastalığı, obezite gibi kronik hastalık riski gibi daha iyi diyet kalitesi gibi diğer olumlu sağlık etkilerini taşıyan benzersiz bir fiziksel fenotipe sahip görünüyorlar’ diyor Minnesota Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu’nda Epidemiyoloji ve Toplum Sağlığı profesörü ve CARDIA’da baş araştırmacı olan Lyn M. Steffen.

Araştırmadan elde edilen veriler, Genç Yetişkinlerde Koroner Arter Risk Gelişimi (CARDIA) Çalışmasından gelmektedir. Bu, ABD Ulusal Kalp Enstitüsü ve Ulusal Sağlık Kan Enstitüleri tarafından desteklenen, kalbin gelişimini ve zaman içinde problem geliştirme risklerini tespit etmek ve incelemek için tasarlanmış uzun vadeli bir çalışmadır.

Araştırmacılar, 18-30 yaş arası sağlıklı erkek ve kadınlarda 3.023 farklı ölçüm kullandılar. Konu verileri ilk olarak 1985-1986 yılları arasında Chicago, Minneapolis, Oakland ve Birmingham’daki 4 merkezde toplandı. Bu izlem döneminde üç kez öz değerlendirme yapıldı: Ceviz yemeye başladıkları zaman, yedi yıl sonra ve 20 yıl sonra. 30 yıl boyunca çoklu muayenelerin yanı sıra fiziksel ve klinik ölçümler de yapıldı.

Yemek yeme şekline göre üç kategoriye ayrıldı. Bu kişilerin 352’si sık kuruyemiş yiyenler, 2.494’ü diğer kuruyemişleri yiyenler ve 177’si kuruyemiş yemeyenler olarak sınıflandırıldı. Oradan kalp sorunları, diyet, sigara, vücut yapısı, kan basıncı, plazma lipidleri (ör. trigliseritler), açlık kan şekeri (şeker) ve insülin konsantrasyonları gibi sağlık sorunları da arandı.

Çalışmadaki toplam ortalama ceviz alımı, önerilen günlük alımın neredeyse 4’te 3’ü kadardı. Diğer kuruyemiş türlerini yiyen gruptaki tüketim günde bir buçuk avuç kadardı. Ayrıca araştırma açısından çeşitlilik hem coğrafi olarak hem de örneklem büyüklüğü açısından iyiydi. Araştırmaya 30 yıl boyunca hem siyah beyaz kadınlar hem de erkekler katıldı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist and Editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Kış Mevsimi Nasıl Sağlıklı Kalınır?

Kış mevsimi, soğuk hava, grip ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirirken, bu dönemi sağlıklı ve zinde geçirmek için alınabilecek önlemler büyük önem taşımaktadır.
Devamını oku...
Yaşam

Dondurucuya Koymamanız Gereken Besinler: Sakın Yapmayın!

Dondurucu, yiyeceklerin tazeliğini ve besin değerlerini uzun süre korumasına olanak tanıyan mükemmel bir araçtır. Ancak bazı yiyecekler dondurulduğunda kalitesini ve lezzetini kaybedebilir.
Devamını oku...