İşte Kolesterol için en zararlı beş et çeşidi - Azınlıkça
Yaşam

İşte Kolesterol için en zararlı beş et çeşidi

Kolesterol, tüm vücut dokularının hücre zarında ve ayrıca tüm hayvanların kan plazmasında bulunan bir yağlı steroldür.

Yüksek kolesterol, önde gelen ölüm nedeni olmaya devam eden kalp hastalığına önemli bir katkıda bulunur. Kolesterol, plak ve diğer yağ birikintileriyle birlikte, kalbin atardamar duvarlarının içinde birikerek kan pıhtılarına neden olabilir. Bu kan pıhtıları kötüleşebilir ve kalp krizine yol açabilirken, beyne giren veya beyne giden kan pıhtıları felce neden olabilir. Bu endişe verici.

Bununla birlikte, çoğu durumda, yüksek kolesterol seviyeleri sağlıklı bir diyet, egzersiz, sigaradan kaçınma, alkol alımını sınırlama ve kilo yönetimi yoluyla önlenebilir ve kontrol edilebilir.

Bazı yiyecekler özellikle tehlikelidir ve kolesterolü yükseltir. Bu nedenle düzenli olarak tüketmekten kaçınmalısınız.

  • Bacon (pastırma)

İster kahvaltıda yumurta ve bisküvi ile, ister kuşkonmaz gibi sebzelerin etrafına sarılı olsun, ister susamlı çörek, hamburger köftesi ve peynir arasında olsun, bacon son derece popüler. Bir yemeği bir araya getirmeye yardımcı olabilecek bir lezzet katmanı sunar. Ama ne yazık ki, sağlığınıza yardımcı olmuyor. Çoğu domuz pastırması ürününde doymuş yağdan gelen toplam kalori (iki dilim porsiyon başına yaklaşık 27 kalori), protein kalorisinden daha fazladır (iki dilim porsiyon başına yaklaşık 22 kalori).

  • Pirzola

Aşırı kolesterolden kaçınmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey doğru pirzolayı, doğru parçayı seçmektir.

Kalem pirzola alırsanız, biraz daha kuru ve sert olan kaburga pirzolaya göre çok daha yağlı olduğunu bilmelisiniz. Bonfile veya sığır filetosu, daha hassas, sinirsiz ve fazla yağ içermeyen kesimlerdir, ancak bunlar oldukça pahalı kesimlerdir. Hala görünür yağa sahip bir parça alırsanız, pişirmeden önce onu çıkarabilir ve yemeğinizi hemen daha sağlıklı hale getirebilir ve tüketeceğiniz kalorileri azaltabilirsiniz.

  • Kuzu eti

Kırmızı et, genellikle ‘sığır eti’ kelimesi ile birbirinin yerine kullanılır. Ancak kuzu, keçi, bizon ve domuz eti gibi etler de önemli miktarda miyoglobin içerdiklerinden kırmızı etlerdir ve bu da onları kırmızı gösterir. Çoğu kuzu pirzolası, 100 gram porsiyon başına yaklaşık 11 gram doymuş yağ sağlarken, bazı kuzu pirzolaları, 100 gram porsiyon başına yaklaşık 9 gram doymuş yağ içerir.

Kırmızı et haftada bir defadan fazla yenilmemelidir. Kolesterolünüz aralık dışındaysa veya ailenizde yüksek kolesterol veya kalp hastalığı olanlar varsa, bunları daha da sınırlamanız gerekebilir.

  • Uykuluk

Uykuluğun bu listede olması sürpriz olmayabilir. Uykuluk genellikle et boyunca görünen yağa sahiptir ve pişirildiğinde kemiği çekecek kadar hassas olabilir. Kötü haber şu ki, bir kesim sığır eti orta kesim uykuluk, dana tarzı uykuluk ve dana kısa uykuluk, 100 gramlık porsiyon başına 13 gram doymuş yağ içeriyor.

Bir restoranda uykuluk sipariş ettiyseniz, bir arkadaşınızla (ya da iki) bölmeyi deneyin ve sebzelerin yanına koyun. Lif alımı, daha iyi kolesterol kontrolü ile ilişkilidir ve kaburgalarda sıfır lif bulunurken, birçok sebze porsiyon başına birkaç gram lif içerir.

  • Sosis

Sosis gibi işlenmiş etler yemek, kolesterol seviyenizi dengelemeyi daha da zorlaştırabilir. Çoğu tütsülenmiş sosis 50 gramlık porsiyon başına 6 gram doymuş yağ (ve 350 ila 500 miligram sodyum – kan basıncını da yükseltmek istemiyoruz!) içerir.

Kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmak için, Etsiz Kahvaltı Burgerleri (50 gramlık porsiyon başına 0,5 gram doymuş yağ) veya Simple Truth’un Bitki Bazlı Kielbasa Sosisleri (bir porsiyon için 1,5 gram doymuş yağ) gibi daha az şişmanlatıcı bitki bazlı sosisleri deneyin.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Kış Mevsimi Nasıl Sağlıklı Kalınır?

Kış mevsimi, soğuk hava, grip ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirirken, bu dönemi sağlıklı ve zinde geçirmek için alınabilecek önlemler büyük önem taşımaktadır.
Devamını oku...
Yaşam

Dondurucuya Koymamanız Gereken Besinler: Sakın Yapmayın!

Dondurucu, yiyeceklerin tazeliğini ve besin değerlerini uzun süre korumasına olanak tanıyan mükemmel bir araçtır. Ancak bazı yiyecekler dondurulduğunda kalitesini ve lezzetini kaybedebilir.
Devamını oku...