Son kullanma tarihi geçtikten sonra yenebilen 7 yiyecek - Azınlıkça
Yaşam

Son kullanma tarihi geçtikten sonra yenebilen 7 yiyecek

Uzmanların görüşü, zorunlu olmadıkça son kullanma tarihi geçen gıda ürünlerinin tüketilmemesi gerektiği yönündedir. Ancak üretim tarihi geçse de korkmadan tüketilebilecek yiyecekler de bulunuyor.

Evet, (teorik olarak) son kullanma tarihi geçmiş olsa bile çöpe atmanız gerekmeyen bazı yiyecekler var.

Çoğu zaman,aldığımız gıda ürünlerinin ambalajı üzerinde önerilen son kullanma tarihine bakar ve bazen tarihi geçmiş olsa bile bozulmamış ve yenmesi tamamen güvenli yiyecekleri bile çöpe atarız. Özellikle şu anda karantinalar nedeniyle sıkıntılı günler geçirirken, yiyecek israf etmemek oldukça önemli.

Uzmanlar, dolabımızda veya buzdolabımızda bulunan yiyeceklerin atılıp atılmayacağını belirlemek için sağduyulu olmanın yanı sıra burnumuzu da kullanmamızı tavsiye ediyorlar. İşte son kullanma tarihinden sonra yenmesi güvenli olabilen bazı yiyecekler.

Ekmek

Ekmeğin son kullanma tarihi, küf tutması ile ilgilidir.  Eğer ekmekte küf belirtileri görmezseniz, son kullanma tarihi geçse bile korkmadan tüketebilirsiniz. Ekmeğin ömrünü uzatmak istiyorsanız, buzdolabına koyun. Daha uzun süre sonra ekmeğini yemek istiyorsanız derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

Sert peynirler

Parmesan gibi sert peynirler küf oluşumu yok ise yenebilir. Makarnanıza rendelenmiş peynir serpmeden önce küf olmadığından emin olun. Genelde sert peynirler son kullanma tarihinden itibaren bir aya kadar tüketilebilir.

Hububat / Bakliyat

Baliyat ve hububat, tıpkı mısır gevreği gibi serin ve kuru bir yerde saklanırsa, son kullanma tarihinden sonra aylarca iyi durumda kalabiliyor.

Makarna

Makarna paketlerinizi düzgün bir şekilde muhafaza ederseniz ve tuhaf kokmadıkları sürece (özellikle yumurta içerenlerin kokusuna dikkat edin), son kullanma tarihi geçtikten sonra bile tüketebiirsiniz.

Yoğurt

Eğer marketten aldığınız yoğurdunuzu buzdolabına koyup açmadıysanız son kullanma tarihinden bir iki hafta sonra bile yoğurdunuzu yiyebilirsiniz. 

Konserve

Konserve gıdaların raf ömrü genellikle üç yıldır, ancak serin ve kuru bir yerde sakladığınız sürece 3,5 -4 yıl sonrasına kadar tüketebilirsiniz. Sızıntı veya pas belirtileri görürseniz, onları asla yemeyin ve çöpe atın.

Fıstık ezmesi

Fıstık ezmesi açılmamışsa ambalaj üzerindeki tarihten sonra uzun süre bozulmadan durabilmektedir. Ancak ambalajın açılması durumunda tadı ve kalitesinin bozulmaması için birkaç ay içinde tüketilmesi tavsiye edilir.

sss

sss

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Kış Mevsimi Nasıl Sağlıklı Kalınır?

Kış mevsimi, soğuk hava, grip ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirirken, bu dönemi sağlıklı ve zinde geçirmek için alınabilecek önlemler büyük önem taşımaktadır.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Ekmek Fiyatlarında Yeni Zam

Yunanistan’da ekmek fiyatlarında yaşanan dramatik artış tüketicileri zor durumda bırakıyor.
Devamını oku...