Kuş gribi türevi H5N8 ilk defa insanlarda görüldü - Azınlıkça
Yaşam

Kuş gribi türevi H5N8 ilk defa insanlarda görüldü

Kuş gribi ile ilgili son haber Rusya’dan geldi. Kuş gribinin H5N8 türevi ilk defa insanda görüldü. A H5N8 türevi kuş gribine ülkede 7 kişinin yakalandığı tespit edildi.

Rusya’da bir insanda ilk kez H5N8 türevi kuş gribine rastlandı. Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) Başkanı Anna Popova, ülkenin güneyindeki bir kümes hayvanı çiftliğinde çalışan 7 kişide kuş gribi A H5N8 rastlandığını söyledi. Bu vakalar, H5N8 kuş gribinin insanda görülmesi bakımından ilk teşkil ediyor.

Rossiya 24 televizyonunda konuşan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vektor Bilim Merkezi’nden bilim insanlarının gerçekleştirdiği önemli bir bilimsel keşiften bahsetmek istiyorum. Laboratuvarda ilk kez kuş gribi A H5N8 virüsünün insana bulaştığı doğrulandı.”

Popova’ya göre, bilim insanları Rusya’nın güneyindeki kümes hayvanı çiftliğinde çalışan 7 kişide kuş gribine ilişkin genetik materyal tespit etti. Söz konusu fabrikadaki hayvanlar arasında hastalığın olduğu Aralık 2020’de saptandı. Konuyla ilgili en kısa zamanda tedbir alınarak hastalığın yayılmasının önüne geçildi.

KUŞ GRİBİ NEDİR? TIKLAYIN

Kuş gribi virüstür ve ölümcül bir hayvan hastalığıdır. Virüsün H5N1 adındaki türevinin insanları da öldürebildiği tespit edilmiştir. H5N1 virüsü ilk defa 1983 yılında Amerika’da görülmüştür.

Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrıları başlangıç belirtileridir. Akciğerde ağrı görülür. Bunun sonucunda zatürre, solunum sıkıntısı ve ölüme kadar giden bir takım tablolar oluşabilir. Belirtiler hastalıkla temastan 2-3 saat ila 3-4 gün içinde kendini gösterir. Ancak, 7-10 günlük kontrol daha doğru olur. Hücrelere yeterli oksijen gitmediği için vücut morarmaya başlar. Bu yüzden Endonezyalılar kuş gribine “mavi ölüm” demektedir. Wikipedia

Rusya, 20 Şubat 2021 tarihinde kuş gribi virüsünden H5N8 türevinin ilk defa insanlarda görüldüğünü açıklamıştır.

Popova, “Bahsettiğim 7 kişi kendilerini iyi hissediyor, klinik süreçleri çok hafif geçti” dedi.

Bu şimdiye kadar hayvandan insana geçen ilk H5N8 kuş gribi vakaları oldu, ancak hastalığın insandan insana geçmesi durumuna henüz rastlanmadı.

Durum, Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) bildirildi ve vakalarla ilgili bilgi sunuldu. DSÖ’ye göre, daha önce insanlarda A H5N1, A H7N9, A H9N2 kuş gribi virüsleri görülmüştü. 

Popova, “Virüs henüz insandan insana bulaşacak bir özellik kazanmadan bu değişikliklerin tespit edilmesi, hepimize, tüm dünyayı olası değişikliklere hazırlıklı olmak ve bunlara zamanında, gerektiği şekilde karşılık vermek adına hazırlanma vakti sunuyor” dedi.

Popova bu sayede, virüs daha patojenik ve insandan insana bulaşacak kadar tehlikeli hale gelmeden test sistemleri, aşı platformlarının geliştirilmesi için vakit tanındığını da ekledi. Popova, bu nedenle Rus bilim insanlarının keşfinin önem taşıdığını vurguladı.

Home » Kuş gribi türevi H5N8 ilk defa insanlarda görüldü

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

İvan Savvidis'in Ukrayna'daki Varlıklarına El Konuluyor

Ukrayna devleti, Yüksek Yolsuzluk Mahkemesi’nin kararıyla, Rusya’da Yunan Toplulukları Federasyonu Başkanlığını yürüten ve hem Yunan hem de Rus vatandaşı olan Pontus kökenli işadamı İvan Savvidis’in malvarlığına el koyma işlemlerini sürdürüyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunan Vatandaşlar Filistin ve Ukrayna'daki Savaşlar Hakkında Ne Düşünüyor?

Anketin Filistin ve İsrail arasındaki savaşa dair verileri, Yunan halkının yüzde 43.3’ünün tarafsız olduğunu gösteriyor. Ankete katılanların yüzde 28.5’i Filistin tarafını, yüzde 22.1’i ise İsrail tarafını destekliyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Mayorkinis: Kuş gribi, bir sonraki pandemiye neden olabilir

Yunanistan’da EKPA Tıp Fakültesi Hijyen ve Epidemiyoloji Bölümü profesörlerinden Gikas Mayorkinis, kuş gribinin memelilerde yayılması hakkında konuştu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Japonya’daki kuş gribi yüzünden 3 milyon tavuk itlaf edildi

Worth reading...