Mayorkinis: Kuş gribi, bir sonraki pandemiye neden olabilir - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Mayorkinis: Kuş gribi, bir sonraki pandemiye neden olabilir

Yunanistan’da EKPA Tıp Fakültesi Hijyen ve Epidemiyoloji Bölümü profesörlerinden Gikas Mayorkinis, kuş gribinin memelilerde yayılması hakkında konuştu.

Bu gelişmenin virüsün insandan insana bulaşması için bir risk taşıyıp taşımadığı ve muhtemelen yeni bir pandemiye yol açıp açmayacağı sorusuna da yanıt verdi.

Mayorkinis, mevcut verilerden kuş gribi virüsünün diğer yıllara göre daha fazla yayıldığına dikkat çekti.

‘Kuş olmayan birçok hayvandan yani memelilerden de virüsü izole etmişler. Ve bunun bizim için bir tehlike çanı olup olmadığı, insanlarda adaptasyon noktaları olup olmadığı ve insanlara da yayılmaya başlayabileceği konusunda bilim camiasında kapsamlı bir tartışma var. Şimdiye kadar insan vakaları ender, insandan insana bulaşabileceğine dair ciddi işaretler göstermedi ama kesinlikle insanlarda bu yıl önceki yıllara göre bir tık daha fazla görünüyor’ diyen Profesör sözlerini şöyle sürdürdü:

‘İnsanlar arasında bulaşmadan önce hala başka bir adaptasyona ihtiyacı var. İnsanlardaki vakalar çok ciddi yani yüzde 20’yi aşan çok yüksek bir ölüm oranına sahip.’

Ve bahsettiğine göre, virüsün insanlara bulaşması, hasta bir kuşla temastan sonra oluyor, et tüketimiyle değil.

Mayorkinis, ‘Aslında, genellikle çiftliklerde ve orada büyük konsantrasyon nedeniyle insanlara bulaştığı için kuş yetiştiren insanlarla ilgili. Şu anda, insandan insana enfeksiyon vakası kaydedilmedi. Ancak elimizdeki olaylar, vakalar diğer yıllara göre daha fazla, bu da kuş gribi virüsünün yayılma boyutunun oldukça büyük olduğu anlamına geliyor. Ayrıca ölü kuşlar ve ölü hayvanlar, diğer memeli hayvanlar da var ki bu bize diğer yıllara göre daha endişe verici olduğunu gösteriyor. Bu bir salgın’ dedi.

Profesör, şu anda insanlara yayılma ve şimdi bir salgın yaratma şansının düşük olduğunu savunurken, ancak sırada ne olduğu, bir sonraki pandeminin nereden gelebileceği tartışmasında en olası senaryo bu gibi görünüyor.

Mayorkinis ‘Bir sonraki salgına hazırlık, kapanmamış bir tartışma. Bir daha pandemi yaşamayacağımızı söylemek zor. Olduğu zaman, onunla mümkün olan en iyi şekilde başa çıkmaya hazır olmalıyız. İlk 60 gün, pandeminin tamamen tersine çevrilmesi için en önemli olanıdır. İlk 60 günden sonra pandemi akışını durdurmak son derece zor’ diyor.

Özellikle kuş gribi ile ilgili olarak, tedavisi olduğunu ancak çok etkili olmadığını, çok daha iyilerine ihtiyaç olduğunu, ancak bu tür enfeksiyonlarda önemli olanın tedaviye ilk günden başlamak, yani erken teşhis olduğunu kaydeyor.

Mayorkinis ‘Yarın olacağını düşündüğümüz bir şey değil ama emin olalım ki örneğin önümüzdeki 20-30 yıl içinde yine bir pandemi yaşayacağız. Yaşamama ihtimalimiz yok. Sıklık artıyor ve bunun birkaç nedeni var. 2 ana şey, insan popülasyon yoğunluğunun yüksek olması, bu nedenle virüslerin daha hızlı yayılmasıdır. İkinci unsur ise mesafelerin çok kısa olmasıdır. Bir virüs Çin’de birine bulaşırsa yarın Kanada’da sorun oluyor’ diye noktalıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...