Araştırma: Gözlük takmak korona ihtimalini azaltır mı? - Azınlıkça
Yaşam

Araştırma: Gözlük takmak korona ihtimalini azaltır mı?

Çin’de ortaya çıkan ve bir anda bütün dünyayı sararak ölümlere yol açan koronavirüs Kovid-19 pandemisi nedeniyle insan ırkı zor günler yaşıyor.

Özellikle gelen sonbaharla birlikte koronavirüste ikinci dalga endişesi artarken Yunanistan‘da artış gösteren vakalar endişeleri artırıyor.

Yeni vakalarla birlikte bölgesel karantinaların yaşanma ihtimali artarken maske kullanımı zorunluluğu da artıyor.

Yapılan son bir araştırma göre, gözlük takanların korona kapma ihtimalinin daha düşük olduğu belirtiliyor.

Maske sayesinde ağız ve burun korunabilirken virüsün damlacık yoluyla gözlerden de bulaştığı biliniyor. Çin’de yapılan araştırmada gözlüklerin maske gibi koruyucu etkisi olduğu tespit edildi. Ancak uzmanlar, gözü bozuk olmayanların alışkın olmadıkları gözlükleri virüsten korunmak için takması halinde, yüzlerine daha fazla dokunacağı konusunda uyarıda bulundu.

Araştırma, küresel salgına yol açan yeni korona virüsünün ilk ortaya çıktığı yer olan Wuhan’da bir hastanede yatan 276 hasta üzerinde yapıldı. 47 günlük bir süre içinde hastaneye gelen hastaların verileri incelendi; sadece 16’sının düzenli olarak gözlük taktığı tespit edildi.

Ahval’in aktardığına göre, JAMA Oftalmoloji dergisinde yayımlanan araştırmada, gün içinde uzun süreli gözlük takanların hastalar arasındaki oranının, genel nüfus içindeki oranından daha düşük olduğu tespit edildi. Araştırmacılar, şu ifadeleri kullandı: 

“Bu sonuçlar, gözün Covid-19 için önemli bir enfeksiyon rotası olduğuna işaret ediyor. Düzenli olarak el yıkama ve gözlere dokunmaktan kaçınma gibi önlemlere daha fazla dikkat gösterilmeli.”

Ancak araştırmacılar, örneklemin sadece bir hastanedeki az sayıda hasta ile sınırlı olduğuna dikkat çekti; gözü bozuk olmayanların virüsten korunmak için gözlük takmaya başlaması halinde gözlerine ve yüzlerine normalden daha fazla dokunabileceğini belirtti.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Prof Görür'ün İstanbul İçin Olası Deprem Uyarısı Batı Trakya'yı Etkiliyor Mu?

Profesör Dr. Naci Görür’ün İstanbul’da beklenen büyük depremle ilgili uyarıları sonrası akıllara Batı Trakya’da durum ne olur sorusunu getirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Koronavirüs ve Influenza Virüsü Vakalarında Hızlı Artış

Batı Trakya’da koronavirüs ve influenza virüsü vakalarında kaydedilen keskin artış, bölge halkını ve sağlık otoritelerini alarma geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da son 1 haftada 33 kişi koronadan öldü

Yunanistan’da 14 – 20 Ağustos haftasınında koronovirüs pozitif kişi sayında artış kaydedildi.
Devamını oku...