Kulak kirinin rengini söyle, sana neyin olduğunu söyleyeyim - Azınlıkça
Yaşam

Kulak kirinin rengini söyle, sana neyin olduğunu söyleyeyim

Bir çok vücut kirinin olduğu gibi kulak kiri de pek bir sohbet konusu değildir. Ama bu yapışkan madde aslında vücudumuz için çok önemlidir ve sağlığımız hakkında bir çok şey anlatır.

İlk başta mide bulandırıcı bir fikir gibi gelse de bir daha kulağınızı temizlerken çıkanlara daha dikkatli bakın.

Bana Kulak Kirinin Rengini Söyle Sana Neyin Olduğunu Söyleyeyim

Bir çok kişinin bilmediği şey kulak kirinin sadece kulakta biriken kirden ibaret olmadığıdır. Bakterilerin ve kirin kulak kanalına girmesini engellemek için vücut tarafından üretilir yani aslında bu yapışkan madde kulakları temiz, sağlıklı ve düzgün çalışır halde tutar.

Her ne kadar önemli bir madde olsa da, kimse kimsenin kulağından bunun çıktığını görmek istemez.

Eğer kulağınızda biraz fazla kir olduğunu farkederseniz, nemli bir pamukla silip kulağınızı yıkayabilirsiniz.

Temizleme çubuğu kullanmayı tercih ederseniz kulak kanalına kadar sokmadığınızdan emin olun yoksa kulak zarına zarar verme riskiniz olabilir.

Kulak kirinin renklerine göre ne anlama geldikleri aşağıdaki şekildedir:

1. Sarı, ıslak ve yapışkan

Bu yetişkinlerde en yaygın görülen türdür. Islak ve yapışkan dokusu kulak kanalının kurumasını ve kaşınmasını önler.

2. Gri

Gri kulak kiri biraz sıradışı görünebilir ama kulak temizleyicisinde görürseniz endişe etmenize gerek yok. Bu renk genellikle kulağın doğal temizlik işleminin sonucunda ortaya çıkar. Eğer kir kurumuş ve çatlamış ve kulağınız da kaşınıyor ise, bu egzema belirtisi olabilir. Böyle bir durumda doktora görünmenizde fayda vardır.

3. Soluk sarı

Çocuklarda en sık görülen renktir. Çocuklar yetişkinlere göre çok daha fazla kulak kiri üretir, büyüdükçe üretim yavaş yavaş azalır.

4. Yapışkan ve koyu renk

Normalden koyu renkli kulak kiri vücudun normalden fazla terlediğini gösterir. Kirin rengi ne kadar koyuysa, fazla terlemenin kötü kokuya yol açma ihtimali de o kadar yüksektir. Bunun dışında tamamen sağlıklıdır.

5. Koyu renk ve yoğun

Anksiyete ve stres vücudun daha fazla kulak kiri üretmesine neden olabilir. Fazla terleme de kulak kirinde artış yaratır, bu da kulak kanalını tıkayarak geçici duyma kaybına yol açar. Eğer kulak kirinizin koyu renkte ve yoğun olduğunu görürseniz herhangi bir kulak problemi yaşamamak için düzenli olarak temizlediğinizden emin olun. Ayrıca hayatınızdaki stresi azaltmak için de iyi bir gösterge olarak alabilirsiniz.

6. Kuru, beyaz ve pul pul

Bu tamame normal ve sağlıklı bir durumdur. Bu tür kulak kiri üreten kişilerin vücudu, daha koyu kulak kiri üreten kişilere göre genellikle daha az kokar.

7. Siyah veya koyu kahverengi

Bu renk kulak kiri korkutucu görünebilir. Ama endişe etmenize gerek yoktur. Koyu renk, fazla kir üretiminin bir parçası olabilir (stresli dönemlerdeki gibi). Kulak kiri normalde uzun süredir kulakta duruyor demek de olabilir. Çıkarıldığı zaman oksijenle etkileşimi arttığı için rengini koyulaştırır.

8. Islak ve akıntılı

Ara ara kulaktan kirin çıkması normaldir – doğal temizlenme sürecinin bir parçasıdır. Ama fazla miktarda akıyorsa ve irin ya da kan içeriyorsa kulak zarı delinmesinin belirtisi olabilir. Hemen bir doktora başvurmanız gerekir.

9. Kanlı

Eski kulak kiri de bazen kurumuş kan gibi görünebilir ama eğer kanlı kulak kiri görürseniz tıbbi yardım alın – kulak zarı delinmesi olabilir.

Gördüğünüz gibi kulak kiri bir çok farklı renkte olabiliyor, çoğu da, öyle görünmese bile, sağlıklı oluyor. Bir daha ki sefere kulak temizleme pamuğuna daha dikkatli bakın. Hoşunuza gitmeyebilir ama ciddi bir problem varsa da size hemen söyleyebilir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Kulak kiri neden olur ve nasıl azalır?

Kulak kiri, kulak kanalındaki cilt hücreleri, yağlar ve diğer maddelerin birleşmesiyle oluşan bir madde olan sert bir balmumudur.
Devamını oku...
Yaşam

Kulak kirinizin rengi ne anlama geliyor

Çoğu vücut sıvısı gibi, kulaklarınızdaki kirin (sıvının) rengi ve dokusu, sağlığınızla ilgili ilginç ipuçları veriyor.
Devamını oku...
Yaşam

Kulak temizleme çubuğu ile gelen tehlike

Kulak temizleme çubuğu neredeyse hepimizin evlerinde bulundurduğu cilt temizlik ürünleri arasında sayılabilir.
Devamını oku...