Tuvalet kâğıdından önce insanlar ne kullanıyordu? - Azınlıkça
Yaşam

Tuvalet kâğıdından önce insanlar ne kullanıyordu?

Dünyayı saran küresel koronavirüs salgını nedeniyle pek çok ülkede insanların süpermarketlere akın ederek kapış kapış bütün tuvalet kağıdı aldıklarını gördük.

Tuvalet kağıtları o kadar çok rağbet görüyordu ki yenisi raflara konduğunda bir dakikada kapışılıyordu.

Bütün bu görüntüler bizlere acaba bu insanlar tuvalet kağıdı olmadan önce ne kullanıyordu sorusunu getirtti.

Eskiler hatırlayacaktır, tuvaletlerde herkesin kendi küçük bezlerinin asılı olduğu zamanları.

Özellikle taharet alanların suyla yıkadıktan sonra kurulamak için küçük bezler kullandıkları dönemlerdi o yıllar.

Bugün dünyamızda özellikle Müslümanlar olmak üzere 100 milyonlarca insan su ile taharet almayı tercih ediyor. Maddi durumu olanlar tuvalet kağıtlarını ise kurutmak için kullanıyor.

Ancak hiç su kullanmayan ve tuvalet kağıdı ile işlerini halleden dünya genelinde insanlar da çok fazla.

National Geographic’in aktardığı habere göre, asırlar önce Roma İmparatorluğu zamanında temizlik aracı olarak kullanılan ve bir çubuğun üzerine bağlı deniz süngerinin, tuzlu su veya sirkeye batırılarak işlev gören Tersorium’un, dönemin banyo ve tuvalet tasarımlarını etkilediği tahmin ediliyormuş.

Arkeologlar yaptıkları kazılarda, henüz süngerli çubuk üzerindeki araştırmalarını sonuçlandıramamışken ortaya bir “Humbler”, yani eski Helen ve Roma’da tuvalet kâğıdı eşdeğeri olan pessoi örneklerini ortaya çıkarmışlar.

Antik Roma ve Helen tuvaletlerinin kalıntılarında ortaya çıkarılan pessoi, küçük oval veya dairesel çakıl taşları veya kırık seramik parçalarından oluşmaktaymış. Hatta bir adamın büyük abdestini yapmak için çömeldiğini ve bu taştan faydalanarak tuvalet sonrası temizlik ihtiyacını giderdiğini gösteren 2 bin 700 yıllık bir içki bardağı bu durumu gözler önüne seriyor.

Öte yandan 1992 senedinde Çin’in kuzeybatısındaki antik İpek Yolu üzerinde eski bir konaklama yerinde kazılan bir başka “yaratıcı” çözüm de tuvalet kâğıdı öncesinde insanların temizlik sorununu nasıl aştıkları ile ilgili ilginç ipuçları sergiliyor.

Kazı çalışmaları sonunda arkeologların elde ettiği malzemeler, tuvalet alanında sarılıp silinmek üzere kullanılmak üzere tasarlanmış, çeşitli bitkilerin yapraklarıyla sarılmış bambu veya tahta çubuklar olarak adlandırılan “hijyen çubuğu” keşfettiler.

İki bin yaşındaki çubukların üzerindeki bez parçasının üstünde insan dışkısına benzeyen parçaların mikroskobik analizi, bu nesnenin insan bağırsaklarında bulunan çeşitli parazitleri içerdiğini de ortaya koydu.

1393’e gelindiğinde ise, Çin kökenli imparatorluk ailesi için pirinç bazlı tuvalet kâğıdı seri olarak üretilmeye başlandı. Buna karşılık, Batı dünyasının ilk seri üretilen tuvalet kâğıdına ulaşması ancak 1857 senedinde olabildi.

1857’de Joseph Gayetty, posta siparişi kataloğu da dahil olmak üzere gazete, mısır koçanı ve diğer doğaçlama tuvalet eşyalarının kullanımından kurtulmak amacıyla J.C. Gayetty’nin ‘Tuvalet (WC) İçin İlaçlı Kâğıt’ı dünyaya duyurdu.

Görüldüğü üzere bitkilerin yapraklarından taş ve seramik parçalarına ve sopalara kadar insan ırkı tuvalet ihtiyacından sonra temizlenmek için herşeyi kullanmış. Hijyenin ne kadar önemli olduğunu asla unutmayalım.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Toksik kimyasallar içeren tuvalet kağıtları korkutuyor

Atık su, Kovid-19 salgınının da gösterdiği gibi, bir bölgedeki virüslerin ve diğer patojenik mikroorganizmaların dolaşımına ilişkin değerli ipuçları sağlıyor.
Devamını oku...
Yaşam

Tuvalet kapaklarındaki büyük tehlike

Eğer siz de klozet kapağına tuvalet kağıdı seren insanlardan biriyseniz, bu haberimizi biraz daha dikkatle okumanız gerek.
Devamını oku...