Vertigo neden olur? - Azınlıkça
Yaşam

Vertigo neden olur?

Çoğu hastanın “baş dönmesi” şeklinde anlatmak istediği vertigonun pek çok nedeni bulunabilir.

Vertigo, vücudun denge sisteminde yaşanan bir sorun nedeniyle ortaya çıkan baş dönmesidir. Belirtileri baş dönmesi, halsizlik, şiddetli baş ağrısı, midede bulantı ve kusma hissi ve bayılma durumudur.

Yapılan son araştırmalar vertigonun nedenleri arasında demir eksikliği anemisi, B12 ve D vitamini eksikliğinin de olduğunu ortaya koydu.

Uzman doktorlar vertigonun nedenleri arasında en fazla iç kulak hastalığı olduğunu ifade ediyorlar.

Tansiyon düşmesi ile ilgili baş dönmeleri vertigo kapsamında değildir.

65 yaş üstü kişilerde daha fazla görülen vertigonun bu yaş grubunun yüzde 30’unu etkilediğini ifade ediliyor.

VERTİGO 65 YAŞ ÜSTÜNDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

İç kulaktaki kristallerin bulunduğu yerden ayrılmasıyla bir dakikadan kısa süren dönme hissi olabiliyor ve bunu yatakta sağa veya sol tarafa dönüşler tetikleyebiliyor.

Vertigoya bazen bulantı ve kusma eşlik edebiliyor. Vertigo hastalığının özellikle 65 yaşından sonra daha fazla görülme nedeni iç kulakta yer alan kalsiyum karbonat kristallerinin ilerleyen yaşla birlikte dejenere olması neden oluyor.

Vertigo olup olmadığını kendiniz basit bir test yaparak anlayabilirsiniz

Ayakta kendi etrafınızda 2-3 dk dönün ya da belinizle eğilerek kafanızla yuvarlak çiziniz. Kısa bir süre sonra etrafınızdaki her şey dönmeye başlıyorsa, kendinizi berbat hissediyorsanız sizde de vertigo var demektir. Vertigosu olan kişiler etrafında dönülen hareketler dışındaki diğer hareketleri yapabilirler. Dikkat etmezlerse bir kere tam olarak vertigo yaşarsa kendilerine gelmeleri en az 2-3 saat sürer. [VikiPedi]

Öte yandan vertigonun menopoz dönemindeki kadınlarda erkeklere oranla 3 kat fazla görüldüğünü ifade eden uzmanlar menapoz döneminde östrojen düzeyinin ve hastaların kemik yoğunluğunun azalmasını neden olarak gösteriyor.

Ayrıca D vitamini seviyelerindeki düşmeler de vertigoda etkili oluyor. D vitamini kalsiyum ve kemik metabolizmasında önemli bir role sahiptir. Kristaller olarak ifade edilen maddelerin oluşumunda D vitamini önemli bir rol oynar. Bunların bulundukları yerden yarım daire kanallarına düşmesi D vitamini eksikliği ile kolaylaşabilir. Bazı dahili hastalıklar da vertigoya neden oluyor. Bunların arasında tansiyon yükseklikleri, tiroit problemleri yer alabildiği gibi demir eksikliği anemisi, B12 vitamini eksikliği bulunmaktadır.

BAŞTA DÖNME VE BULANTI VARSA

Uzmanlar kişide baş dönmesi ve buna eşlik eden bir bulantı ve kusma varsa mutlak suretle kulak, burun, boğaz doktoruna gitmeleri gerektiğini söylüyor.

Vertigo için hastalara manevralarla, bazı işitme ve denge testleri, kan tahlilleriyle tanı konulabilmektedir. Tanı sonrası tedavi uygulanır.

Eğer baş dönmeniz varsa çaresiz olduğunuzu sanmayın. Mutlaka bir kulak burun ve boğaz hekimine gidin. Tanısı konulduktan sonra hastaları tedavi edebilmek mümkündür.

http://azinlikcam.net/eidiseis/item/4811-bas-donmesine-yol-acan-10-neden

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Vücudumuzda D Vitamini eksikliğinde ne oluyor?

Optimal D vitamini seviyeleri, sistemik sağlık için gereklidir.
Devamını oku...
Yaşam

Yunanlılar neden güneşe rağmen D vitamini eksikliği yaşıyor?

Yunan paradoksları güneşle olan ilişkiye kadar uzanır. Güneş Yunanistan’da sabit olmasına rağmen Yunan vatandaşlarının yüzde 72.2’si yeterli miktarda D vitaminine sahip değil.
Devamını oku...
Yaşam

B12 vitamini hangi besinlerde var?

Vitaminlerin vücudumuzun fonksiyonel işlemi için önemli bir rolü var. Eksikliği ciddi problemlere sebep olabilir. Peki, B12 vitamini hangi besinlerde var?
Devamını oku...