Bağırsak dostu besinler neler? - Azınlıkça
Yaşam

Bağırsak dostu besinler neler?

Genelde, bağırsak sağlığımız üstüne çok fazla kafa yormayız fakat düzgün ve dengeli çalışmayan bağırsaklar vücut için toksin kaynağı haline gelir ve aldığınız gıdaların besin değerlerini özümsememeye başlar.

Bağırsaklarımız vücudumuzda sayısız görevleri olan milyonlarca  bakteriye ev sahipliği yapıyor. Bağırsak sağlığımız ne kadar iyiyse, aslında kendimizi o kadar mutlu hissediyoruz. Bağırsaklarımıza nasıl iyi davranırsak da o kadar iyi bir sindirim sistemi ile karşılaşıyoruz. Sağlıksız beslenme, sigara, alkol ve stres derken bağırsaklarımızdaki iyi bakterilerin sayısı zamanla azalabiliyor. Bunun sonucunda sağlıklı bağırsak floramız bozularak hastalıklara davetiye çıkarıyor.

KEFİR

Bağırsaklarımıza dost bakteriler içeren probiyotik besinler; bağırsak florasını düzenleyerek bağırsağın düzgün çalışmasını sağlıyor ve toksik maddelerin geri emilimini engelliyor. Kefir; içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığının korunmasında önemli etkiye sahip. Süt ürünlerine alerjiniz veya intoleransınız yoksa her gün 1 su bardağı tüketmekte fayda var.

YOĞURT

Dost bakteriler açısından oldukça zengin bir besin olan yoğurt, içerdiği canlı mikroorganizmalar (probiyotikler) sayesinde sindirim sistemini düzenliyor, kabızlık, ishal ve bağışıklık sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığa karşı koruyor. Günde 2 kase yoğurt tüketilmeli.

SOMON

Omega 3 vücuda dost bağırsak bakterilerinin sayısının arttırılmasına destek oluyor ve böylece sağlıklı bir bağırsak florası oluşturuyor. Haftada iki üç kez Omega 3’ün en zengin kaynaklarından biri olan somon tüketilmeli.

ELMA

Besleyici özelliği yüksek olan elma, içerdiği çözünür lifler sayesinde mide ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde büyük katkı sağlıyor. Posa içeriği yüksek besinlerle beslenmek bağırsak florasının sağlıklı olarak devamlılığını sağlamak adına elzem.

Kepekli ve lifli gıdalar 

Lifli gıdalar bağırsakların doğru çalışabilmesi için son derece önemlidir. Kepekli tahıllar içinde bulunan bol lif dolayısıyla beslenmenizde tercih etmeniz gereken bir yiyecektir. Ancak kronik bağırsak hastalıklarından birine sahipseniz lifli gıdalar tüketmeden önce doktorunuza danışmanız gerekir.

Şekerden uzak dur 

Şeker ve şekerli besinleri tüketmek bağırsakların için yapacağın en kötü şeylerden biri. Daha iyi bir bağırsak florası istiyorsan şekeri hayatından uzaklaştırmaya çalışmalısın. Bunun yanı sıra yapay tatlandırıcıların da bağırsak mikrobiyotasını ve bazı kronik hastalıkları olumsuz etkileyebileceğine dair çalışmalar var. Mümkün olduğunca doğala yönelmeye çalışın.

HABERİ KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Düzensiz uyku: İşte bağırsak üzerindeki etkileri

Yeni bir çalışma, düzensiz uykunun bağırsak mikrobiyomunda da değişikliklere neden olabileceğini gösteriyor.  
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Bağırsak sağlığı için en kötü 10 yiyecek

Tatlılar ve yüksek oranda işlenmiş gıdaların bağırsak sağlığı için pek yararlı olmadığı genel olarak kabul edilmektedir. Ancak, bu kötü etkilere sahip olan bazı yiyeceklerin olumsuz listesi sürprizlerle doludur.
Devamını oku...
Yaşam

Bağırsaklarımızın düzgün çalışması için yapmamız gereken 7 şey

Artan ilgiyle, bilim topluluğu gastrointestinal sistemi ve özellikle bağırsak mikrobiyomunu inceliyor ve yaşlanmayı geciktirme, beyin sağlığı veya kansere karşı tedavi gibi değerli sırlar arıyor.
Devamını oku...