Magnezyum nedir, neye iyi gelir? - Azınlıkça
Yaşam

Magnezyum nedir, neye iyi gelir?

Magnezyum, yeryüzünde, doğada, bitkilerde, hayvanlarda ve insanlarda bulunan bir mineraldir.

Vücudumuzda yer alan magnezyumun %60 gibi büyük bir bölümü, kemiklerdebulunur. % 40’lık geri kalan kısım ise kaslarda, yumuşak dokularda ve kan gibi sıvı dokulardadır. Vücudun elektrolitlerinden biri olarak, temel görevi, yiyecekleri enerjiye dönüştürme, DNA ve RNA oluşumunu sağlama ve koruma, kas gevşemesine yardımcı olma ve beynimizde mesajları gönderen nörotransmiterleri düzenlemektedir. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde ve besinlerde bol miktarda bulunmasına rağmen bazen bu besinlerin yetersiz tüketimi ve birtakım sağlık sorunları kişide magnezyum eksikliğine yol açabilir. Bu durumun, tedavi edilmezi gerekir.

Çünkü magnezyumun vücuttaki eksikliği, ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Tedavisinde daha çok magnezyum içerikli tablet ve haplar reçete edilir. Magnezyum açısından zengin gıdaların tüketimi de tedavi aşamasında son derece önemlidir.

Magnezyum nedir?

Magnezyum, vücudumuzda bol miktarda bulunan minerallerden biridir. Vücudumuzun yanı sıra beyin sağlığımızın korunmasında da oldukça önemli bir rol oynar. Birçok gıdada doğal olarak bulunur, bazı ilaçların bileşen maddeleri arasında yer alır. Pek çok hazır gıda ürününe eklenebileceği gibi besin takviyesi olarak da kullanılabilir. 300’den fazla enzim sistemindeki bir kofaktör olarak, protein sentezi, kandaki şeker miktarının kontrolü, kan basıncının dengelenmesi, kas ve sinir fonksiyonu gibi vücudumuzdaki çoğu biyokimyasal süreci düzenlemekle görevlidir.

Kemiğin yapısal gelişimine katkıda bulunmanın yanı sıra DNA, RNA ve antioksidan glutatyon sentezinden sorumludur. Kalsiyum ve potasyum iyonlarının hücre zarları boyunca taşınmasını sağlar, bu sayede sinir dürtü iletimi, kalp ritminin normal seyretmesi, kas kasılması süreçlerinde de yer alır.

Magnezyumun faydaları ve kullanım şekli

Magnezyumun sağlığımıza katkılarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

Sağlıklı kemik gelişimini destekler

Sağlıklı ve güçlü kemik oluşumu için gerekli olan magnezyum, kalsiyumun kemiğe asimile olmasına yardımcı olur. Böbreklerdeki D vitamini aktivasyonunda da görev alır. Özellikle çocukluk çağında sağlıklı kemik gelişimi adına yeterli miktarda magnezyum alınımı ve D vitamini aktivasyonu oldukça önemlidir.

Kalsiyum emilimine yardımcı olur

Kemik sağlığının korunması ve kemik erimesinin önlenmesi, vücudumuzda kalsiyum ve magnezyumun yeterli miktarda bulunmasına bağlıdır. Vücudumuzda yeterli magnezyumun bulunmamasına rağmen yüksek miktarda kalsiyum bulunması, böbreklerimizde taş oluşum ve kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskimizi arttırır. Bu yüzden de kalsiyum takviyesi kullanan kişilerin aynı zamanda magnezyumun takviyesini de kullanması gerekebilir.

Diyabete karşı koruyucudur

Karbonhidrat ve glikoz metabolizmasında aktif bir rolü bulunan magnezyumun eksikliği diyabet riskini yükseltir. Günde her 100 mg’lık magnezyumun alımındaki artış, tip 2 diyabet gelişim riskini %15 gibi ciddi bir oranla düşürür. Magnezyumun diyet kaynaklarından alımı, insülin duyarlılığında iyileşmeye de olanak tanır.

Kalp sağlığını gözetir

Elektriksel sinyallerin vücudumuzda iletimi, kalp ve kas sağlığının korunması, hipertansiyon, koroner alter kalsifikasyon, aritmi ve anormal kalp ritmi, felç, yüksek kan basıncı gibi kalp sağlığıyla ilişkili pek çok hastalığın önlenebilmesi magnezyumun yeterli alımına bağlıdır.

Migrene bağlı baş ağrılarını hafifletir

Yapılan pek çok bilimsel çalışmaya göre magnezyumun takviye olarak kullanımı ile migrene bağlı baş ağrılarından kurtulabilmek mümkündür. Ancak, alınması gereken miktara doktorunuz karar verebilir.

Premenstrüel (adet öncesi) sendrom belirtilerini hafifletir

Premenstrüel sendrom, doğurganlık çağındaki kadınlar arasında yaygın bir şekilde görülen rahatsızlıklardan biridir. Tipik belirtileri, yorgunluk, sinirlilik, karın krampları, vücudun su tutmasıdır. Yeterli miktarda B6 ve magnezyumun alımı, bacak şişmesi, şişkinlik, uykusuzluk, göğüslerde hassasiyet, kilo alımı gibi premenstrüel sendrom belirtilerini hafifletebilir.

İnflamasyonu (iltihabı) azaltır

Özellikle yaşlılar, aşırı kilolu kişiler ve prediyabeti bulunan kişiler tarafından takviye tabletlerinin kullanılması, inflamasyon belirtilerini giderir. Yağlı balık ve bitter çikolata gibi bu mineral açısından zengin gıdaların tüketimi ile obezite ve kronik hastalıklarla ilişkili kronik inflamasyon belirtileri azaltılabilir.

Egzersiz performansınızı yükseltir

Egzersiz esnasında kaslarda biriken ve kas ağrısına yol açan laktik asidi yok eder.Voleybolcular tarafından alınan takviyeler, voleybolcuların zıplama ve kol hareketlerini kolaylaştırır. Ayrıca sporcuların insülin ve stres hormon düzeylerini azaltır.

Yüksek kan basıncını düşürür

Yüksek tansiyon hastalarında yüksek kan basıncını düşürür. Günlük 450 mg alındığında, sistolik ve siyastolik kan basıncını dengeler.

Depresyona karşı etkilidir

Beyin fonksiyonlarında ve duygu durumda da önemli bir rol üstlenerek, kişinin depresyona ve akıl hastalıklarına yakalanma olasılığını düşürür. Günlük 350 mg alındığında, antidepresan bir ilaç etkisi göstererek, depresyon belirtilerini hafifletir.

Kullanım şekli

Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu magnezyumu pek çok gıdadan doğal bir şekilde alabilirsiniz. Bunun yanı sıra tablet yani suplement kullanmak da eksikliğinizi gidermenize yardımcı olabilir.

Ancak suplement kullanmadan önce kan değerlerinizdeki magnezyum miktarını mutlaka ölçtürmenizi ve doktorunuzun önerisi üzerine ve doktor kontrolünde tablet kullanmanızı öneriyoruz. Aksi halde magnezyumun aşırı alımı doğrultusunda birtakım hafif nitelikli olsa da istenmeyen yan etkilere maruz kalabilirsiniz.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Araba üretiminde şimdi de magnezyum sıkıntısı baş gösterdi

Daha çip krizini atlatamayan araba üreticileri şimdi de magnezyum krizi yaşıyor. Magnezyum alüminyum üreticilerini olumsuz etkiliyor.
Devamını oku...