Araştırma: Ailelerin ve Akrabaların Sayıları Küçülüyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Araştırma: Ailelerin ve Akrabaların Sayıları Küçülüyor

Dünya genelinde aile yapısında dikkat çekici bir değişim yaşanıyor. Yapılan yeni bir araştırmaya göre, aileler giderek küçülüyor ve buna paralel olarak insanların hayatta olan akraba sayısı azalıyor.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Alman Max Planck Demografik Araştırmalar Enstitüsü tarafından yürütülen bu araştırma, küresel nüfus dinamiklerindeki değişimleri ortaya koyuyor.

1950 yılında, ortalama bir 65 yaşındaki kadının 41 akrabası bulunurken, 2095’te bu sayının 25’e düşeceği öngörülüyor. Araştırma, dünya genelinde akraba sayısının gelecekte muhtemelen yüzde 35 daha az olacağını belirtiyor.

Buenos Aires ve Amsterdam’daki üniversitelerle iş birliği içinde yürütülen araştırmada, Birleşmiş Milletlerin nüfus gelişimine ilişkin verileri temel alınarak akrabalık ilişkilerinin gelişimi incelendi. Güney Amerika ve Karayipler bölgesinde, 1950 yılında 65 yaşındaki bir kadının ortalama 56 akrabası varken, 2095 yılında bu sayının sadece 18,3’e düşeceği tahmin ediliyor. Buna karşılık, Kuzey Amerika ve Avrupa’da aynı dönemde akraba sayısının 25’ten 15,9’a gerileyeceği öngörülüyor.

Araştırmada, gelecek yıllarda büyükanne ve büyükbabalar, ebeveynler, çocuklar, torunlar, teyzeler, amcalar, yeğenler, kardeşler ve kuzenler gibi aile üyelerinin sayısının dünya genelinde büyük ölçüde eşitleneceği vurgulandı. Özellikle Zimbabve ve İtalya arasındaki aile üye sayılarındaki farkın 1950’de 63 iken, 2095 yılında sadece 11 olacağı belirtildi.

Araştırmayı yürüten Diego Alburez-Gutierrez, akrabaların sayısındaki azalmanın ailelerden alınabilecek desteği düşüreceğini ifade etti. Aynı zamanda akrabaların yaşlanmasıyla, bakım ihtiyaçlarının artacağına ve bu durumun sosyal destek sistemlerine olan ihtiyacı artıracağına dikkat çekti. Araştırma, sosyal açıdan destek olabilecek sistemlere yatırım yapılmasının önemine vurgu yaparken, dünya nüfusunun önemli bir bölümünün sosyal destek sistemlerine erişiminin olmadığını ve aile ilişkilerinin önemli bir destek kaynağı olarak kalacağını öngörüyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.