Almanlar Hala Milyarlarca Alman Markı Saklıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Almanlar Hala Milyarlarca Alman Markı Saklıyor

Artan enflasyon oranları ve yaşam maliyetindeki yükselişe rağmen, pek çok Alman vatandaşının evlerinde hala kullanılmamış yüklü miktarda Alman Markı bulunuyor.

Tahmini okuma süresi 3 dakika

Bu durum, Almanların nakit paraya olan düşkünlüklerini ve eski para birimlerine duydukları nostaljiyi gözler önüne seriyor.

Almanya’da 2002 yılında euroya geçilmesine rağmen, milyonlarca marklık madeni para ve banknot hala dönüştürülmedi. Alman Merkez Bankası “Bundesbank” verilerine göre, Kasım 2023 itibarıyla halkın elinde hala 12,24 milyar Alman Markı bulunuyor. Bunun 5,68 milyarını kağıt para, 6,56 milyarını ise madeni para oluşturuyor. Dönüştürüldüğünde bu miktar 6,26 milyar euroya denk geliyor.

Almanya’nın yeşil enerji geçişi ve demiryolu ağı modernizasyonu gibi önemli altyapı projelerine ihtiyaç duyduğu bir dönemde, bu miktarın ekonomik önemi büyük. Yıllık olarak milyonlarca Alman Markı, Bundesbank’a geri dönüyor. Banka, 1 Euro = 1,95583 Alman Markı sabit dönüşüm oranıyla, bu hizmeti ücretsiz sunuyor. Geçtiğimiz yıl, Bundesbank 27 milyon euro karşılığında 53 milyon mark değerinde para değişimi gerçekleştirdi. En çok mark Bavyera’dan gelirken, bu eyaleti Kuzey Ren-Vestfalya ve Baden-Württemberg izledi.

Almanya, eski ulusal para birimlerini euro ile değiştirmek için son tarih belirlemeyen Avrupa Birliği ülkelerinden biri. Avusturya, İrlanda, Estonya, Letonya ve Litvanya da benzer bir politika izliyor. Diğer Avrupa ülkeleri ise euroya geçişlerinde sınırlı bir süre tanımlamıştı.

Almanya’da hala pek çok mağaza ve restoranda kredi kartı kabul edilmezken, nakit ve “elektronik nakit kartları” tercih ediliyor. Bundesbank’ın yaptığı bir araştırmaya göre, Almanya’da günlük yaşamda en sık kullanılan ödeme aracı halen nakit. Araştırmacılar, satın alınan mal ve hizmetlerin %58’inin nakit olarak ödendiğini belirtiyor.

Bundesbank Yönetim Kurulu Üyesi Burkhard Balz, gelecek birkaç yıl içinde çok daha fazla Alman Markı’nın değişime uğramasını bekliyor. Özellikle miras kalan evler ve apartman daireleri temizlenirken bu paraların bulunmasının muhtemel olduğunu belirtiyor. Bankaya ulaşan marklar ise imha ediliyor: kağıt paralar küçük parçalara kesilirken, madeni paralar eritiliyor ve geri dönüştürülüyor. Bu durum, özellikle ekonomik sıkıntıların yüksek olduğu bir dönemde, elinde hala Alman Markı bulunanlar için ek bir gelir fırsatı sunuyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Almanya, Japonya'yı Geride Bıraktı, Dünyanın En Büyük Üçüncü Ekonomisi Oldu

Japonya, yaşadığı ekonomik daralma nedeniyle dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi unvanını Almanya’ya kaptırdı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Almanya’da Haftada 4 Gün Çalışma Uygulaması Test Edilmeye Başladı

Almanya’da çalışma yaşamında çığır açacak haftada 4 gün çalışma uygulaması test edilmeye başlandı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunan Kekiği Almanya'da Geri Çağrıldı: Yüksek Toksisite

Almanya, sağlık riskleri nedeniyle yüksek seviyede biyomoleküller içeren kurutulmuş Yunan kekiğini piyasadan geri çağırıyor.
Devamını oku...