Avrupa kuraklık tehdidiyle karşı karşıya: Politico, Yunanistan’ı uyardı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Avrupa kuraklık tehdidiyle karşı karşıya: Politico, Yunanistan’ı uyardı

Avrupa, az kar ve yağmurla geçen bir kıştan sonra kuraklığa hazırlanıyor. Politico, yazısında henüz bahar olduğu halde Avrupa’nın kuruduğu uyarısında bulunarak Yunanistan için de alarm veriyor.

Yaşlı kıtanın çeşitli bölgelerinde, görüntüler sadece umutlandırıcı değil. İspanya’nın Katalonya bölgesinde milyonlarca kişi için su yeterli olmayacak. Fransa’da hem su konusundaki anlaşmazlıklar hem de hükümet karşıtı protestolar dönemi birçok bölgenin musluk suyundan mahrum kalmasına yol açtı. İtalya’nın en büyük nehri olan Po’nun seviyesi geçen Haziran ayından bu yana önemli ölçüde düştü.

Kıtanın dörtte birinden fazlası Nisan ayından bu yana kuraklık içinde ve birçok ülke geçen yılki kurak yazın tekrarı, hatta daha kötüsü için hazırlanıyor.

Uydu verilerini kullanan bir çalışma, bu yılın başlarında, Avrupa’nın 2018’den beri şiddetli kuraklıktan muzdarip olduğunu doğruladı.

Artan sıcaklıklar, bu açıktan kurtulmayı zorlaştırıyor ve kıtayı, suyun giderek istikrarsız hale geldiği tehlikeli bir kısır döngüye saplanmış durumda bırakıyor.

Uydu çalışmasına öncülük eden Torsten Mayer-Gur, ‘Birkaç yıl önce Avrupa’da yeterince suyumuz olduğunu söylerdim. Şimdi başımız belaya girebilir gibi görünüyor’ dedi.

Uzmanlar, önümüzdeki haftalardaki yağışlı koşulların yüzeydeki kuraklığı telafi edip tarıma yardımcı olabileceği, ancak yağmurlu bir baharın bile Avrupa’da devam eden yeraltı suyu kıtlığını gideremeyeceği konusunda uyarıyor.

Yazın gelmesiyle birlikte, hükümetler artık su için artan rekabetten kaynaklanan gerilimleri yönetirken hem mevcut hem de gelecekteki kıtlıkları ele almak için çabalıyor.

Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi’nde kıdemli araştırmacı olan Andrea Toretti, erimiş suyun bu yıl su kaynaklarına çok daha az katkıda bulunacağını söyledi.

Toretti’ye göre bu yaz öncesinde İspanya, güney Portekiz, İtalya ve Fransa özellikle savunmasız görünüyor.

‘Ancak Polonya ve Bulgaristan, Romanya, Yunanistan gibi diğer ülkeler kuraklık uyarısı koşulları yaşıyor’ diye ekledi.

Avrupa Kuraklık Monitörü ayrıca İskandinav ülkeleri genelindeki baskıyı da gösteriyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...