Kuraklık ve rekor sıcaklıklar için ‘tehlike çanı’ - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kuraklık ve rekor sıcaklıklar için ‘tehlike çanı’

Avrupa’da artan sıklıkta meydana gelen şiddetli hava olayları, sosyal sorunlara ek olarak büyük ekonomik zorluklar da yaratmakta.

Tarımsal üretimi etkiliyor, örneğin İspanya’da zeytin üretiminde keskin bir düşüş yaşanıyor.

İtalya’daki Po gibi nehirleri kurutuyor, enerji kullanımındaki verileri tamamen değiştiriyor, su rezervlerini azaltıyor ve dalgalanan sıcaklıklardan dolayı turizmi etkiliyor.

Nüfus dengelerini değiştirerek ölümlerin artmasına neden oluyor ve hatta pandemik olaylardan sorumlu tutuluyor.

Avrupa geçen yıl rekor düzeydeki en sıcak yazını yaşadı ve binlerce ölüme, sıcak dalgalara ve aşırı hava olaylarına neden oldu.

Bu yıl, yeni bir sıcaklık ve kuraklık rekoruna doğru gidiyor gibi görünüyor.

Gösterge niteliğinde, Frankfurt’ta sıcaklıklar normalin 6 derece üzerinde 33 derece.

Kavurucu sıcaklıkların, kıtanın enerji ve doğal gaz fiyatlarında büyük dalgalanmalara neden olması muhtemel bir başka aşırı hava yazına girebileceğinin sinyalini veriyor.

Geçen yıl kıtanın bazı bölgelerindeki kuraklık ve ölümcül sıcak dalgaları nehirleri kuruttu, yangınlara yol açtı ve ülkelerin altyapısını test etti.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, İspanya’nın güneyindeki Sevilla’da cıvanın Haziran ayında 45 santigrat dereceye ulaşacağı tahmin ediliyor.

Avrupa Orta Menzilli Hava Tahminleri Merkezi’nin modeline göre, bu günlerde sıcaklıkların Berlin’de 34 dereceye ve Londra’da 27 dereceye ulaşması bekleniyor.

Almanya’nın geniş bölgeleri, kıtanın en büyük ekonomisinde soğutma enerjisine olan talebi artırarak şimdiden normalden daha yüksek sıcaklıklar yaşıyor.

Aynı zamanda Bloomberg’in aktardığı Maxar Technologies Inc.’e göre Berlin, Essen ve Hamburg’daki sıcaklıklar da önümüzdeki hafta sonuna kadar ortalamanın üzerinde olacak.

İngiltere, geçen haftaki sıcak hava dalgasından sonra sıcaklıkta bir düşüş gördü.

Dünya Meteoroloji Örgütü ve Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Ajansı tarafından hazırlanan ortak bir rapora göre, 2022’de Avrupa’da sıcaklıklar sanayi öncesi zamanların 2,3 derece üzerindeydi.

Ajanslar, deniz yüzeyi sıcaklıklarının yeni rekorlara ulaştığını ve buzullarda ‘benzeri görülmemiş’ bir erime olduğunu söyledi.

Aynı kaynaklara göre, genel iklim ve hava durumu tehlikeleri, esas olarak ısı nedeniyle 16 binden fazla ölüme yol açtı ve büyük ölçüde ani seller ve yoğun fırtınalarla bağlantılı olan 2 milyar evroluk hasara neden oldu.

Hükümetlere ve uzmanlara göre, El Niño fenomeni zaten burada, Mayıs – Temmuz döneminden Eylül ayına kadar kademeli olarak güçleniyor ve denizciliği de etkilemesi bekleniyor.

Xclusiv, olumsuz hava koşullarının genel olarak deniz ticaretini ve denizcilik sektörünü etkilediğini belirtiyor.

Birkaç hafta önce, Panama Kanalı, bölgeyi kuraklık vurduğu için, gemiler için izin verilen maksimum su çekiminin 13,41 metre olduğu, Kanal boyunca seyahat edebilecek gemi türlerini sınırlayan veya yüklenen kargo miktarını en aza indiren yeni taslak kısıtlamalarını duyurdu.

El Niño fenomeninden kaynaklanan şiddetli hava koşullarının, buğday, mısır vb. temel mahsullerin üretimi üzerinde büyük olasılıkla bir etkisi olacaktır.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

2023'te En Kurak Yıl: Batı Trakya'da Daha Az Yağış

Atina Gözlemevi Araştırma Direktörü ve meteoroloji sistemi başkanı Kostas Lagovardos’un dikkat çekici açıklamalarına göre, 2023 yılı Yunanistan için son 30 yılın en kurak dönemlerinden biri olarak kayıtlara geçti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Avrupa'da Rüzgar Enerjisi, Kömürü Geride Bıraktı

Avrupa’da enerji üretiminde önemli bir dönüm noktasına şahit olundu. 2023 yılının son çeyreğinde, rüzgar enerjisi, kömürü geçerek bölgenin en büyük elektrik kaynağı haline geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Kuraklık Riski: Yağışlar Yetersiz

Atina Ulusal Gözlemevi Meteo’nun raporuna göre, Eylül ve Ekim ayları Batı Trakya ile Orta-Doğu Makedonya’nın bazı bölgelerinde aşırı kuraklık koşullarının yaşandığını ortaya koydu.
Devamını oku...