Erdoğan: 'Dostum Kiryako, sen bizi tehdit etmezsen biz de seni tehdit etmeyiz - Çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yok' - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Erdoğan: ‘Dostum Kiryako, sen bizi tehdit etmezsen biz de seni tehdit etmeyiz – Çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yok’

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Aralık Atina ziyareti öncesinde Kathimerini gazetesine verdiği röportajda, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis‘e doğrudan bir mesaj yolladı.

Tahmini okuma süresi 4 dakika

Batı Trakya konusunu da vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ülkelerimizin tarihi ve kültürel mirasına karşılıklı özen ve ilgi gösterelim. İster Ege’deki meseleler, ister yasadışı göçe karşı ortak mücadele, isterse Yunanistan‘daki Türk azınlığın süregelen sorunları olsun, karşılıklı iyi niyet temelinde diyalog yoluyla çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, “Dostum Kiryako, sen bizi tehdit etmezsen, biz de seni tehdit etmeyiz” diyerek, iki ülke arasındaki mevcut gerilimi düşürmeye yönelik bir adım attı. Ayrıca, Ege’de kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge (MEB) gibi konularda Uluslararası Adalet Divanı’na başvurma ihtimaline dikkat çekti.

Erdoğan, Türk-Yunan ilişkilerindeki sorunların çözümüne ilişkin olarak “güçlü bir irade” sergilediklerini ve Yunanistan’dan “benzer bir yaklaşım” ve “dış müdahale olmamasını” beklediklerini ifade etti. Türk Cumhurbaşkanı, “karşılıklı iyi niyet temelinde diyalog yoluyla çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur” diyerek, ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açılmasını umut ettiğini belirtti.

Erdoğan ayrıca, Atina’nın Türkiye’ye yönelik tutumunda olumlu bir değişiklik olduğunu gözlemlediğini ve bu durumun mevcut sükûnet ortamına katkıda bulunduğunu söyledi. “Yunan tarafının bize uzatılan dostluk elini asla geri çevirmeyecek bir ulus olduğumuzu anlamaya başlaması” şeklinde konuştu.

Kathimerini’deki röportajında Erdoğan, Türkiye ve Yunanistan arasındaki çeşitli konularda işbirliğinin artırılması gerektiğine de değindi. Erdoğan, ekonomi, ticaret, ulaşım, enerji, sağlık, teknoloji ve eğitim gibi alanlarda ikili işbirliğinin güçlendirilmesinin önemini vurgulayarak, iki ülke arasındaki güveni artırma çağrısında bulundu.

Ayrıca, Doğu Akdeniz’deki gaz arama çalışmaları hakkında da konuşan Erdoğan, bu bölgede işbirliği yapılmasının önemine işaret etti ve “Akdeniz ve Ege, doğal kaynaklar bakımından zengin havzalardır” dedi.

Gazteecinin “Birden fazla kez yaptığınız “Bir gece ansızın gelebiliriz” açıklaması birçok Yunanlının kendisini tehdit altında hissetmesine neden oldu. Bu ifadenin hala geçerli olup olmadığı konusunda onlara nasıl yanıt verirsiniz?” sorusuna ise Erdoğan şu cevabı verdi:

“Az önce de belirttiğim gibi, sadece bizi tehdit edenler bizden korkmalıdır. Ülkemizin güvenliğini tehdit eden terör unsurlarına bir gecede ansızın geleceğiz dedik ve yapmamız gerekeni yaptık. Terör yuvalarını yok ettik ve yok edeceğiz. Toprak bütünlüğümüzü, birliğimizi, beraberliğimizi sorgulayanlardan aldığımız cevap hep bu oldu, bundan sonra da bu değişmeyecek. Vatanımızı savunmak ve milletimizin huzurunu korumak en doğal hakkımızdır ve bu hakkımızı tüm terör odaklarına karşı sonuna kadar kullanmaya devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.

Yunanistan bizim düşmanımız değil, parçası olduğumuz İttifak’ın değerli bir üyesidir. Dahası, biz komşuyuz, komşu kalacağız, birbirimizin haklarına ve hayati çıkarlarına karşılıklı saygı göstermeliyiz. Yüzyıllardır birlikte yaşadığımız Yunan halkı, dostluk elimizi uzattığımızda ne kadar şefkatli olduğumuzu çok iyi bilmektedir. Kültürümüzdeki hoşgörü ve samimiyetin de farkındadır. İlişkilerimizi karşılıklı anlayış temelinde güçlendirmek ve bu coğrafyada barış içinde yaşamak istiyoruz. Biz bunu söylerken laf olsun diye söylemediğimizi defalarca ispat etmiş bir ülkeyiz. Batı medyası sözlerimi çarpıtmaya çalışıyor.”

Gazze’deki duruma da değinen Türkiye Cumhurbaşkanı, İsrail’in Gazze’ye yönelik eylemlerini eleştirerek, Batı toplumlarının temel değerlerini savunduklarını belirtti ve Filistinlilerin haklarına yapılan ihlalleri kınadı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...