Yunanistan'ın Çalışma Gerçeği: Uzun Saatler, Düşük Ücret - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’ın Çalışma Gerçeği: Uzun Saatler, Düşük Ücret

Avrupa ve OECD ülkeleri arasında yapılan karşılaştırmalara göre Yunanistan‘da işçiler diğer ülkelerin vatandaşlarına kıyasla daha uzun saatler çalışıyor.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Yunan işçilerinin, Avrupa Birliği’ndeki diğer ülkelerin vatandaşlarına kıyasla daha uzun saatler çalıştığı, ancak karşılığında daha az ücret aldığı gözlemleniyor.

2022 yılı verilerine göre, AB’de 20-64 yaş arası işçiler haftada ortalama 37.5 saat çalışırken, Yunanistan bu istatistikte 41 saat ile zirveye oturuyor. Yunanistan’ı sırasıyla Polonya, Romanya ve Bulgaristan takip ediyor. Diğer yandan, Hollanda, Almanya ve Danimarka gibi ülkeler daha kısa çalışma saatlerine sahip.

Bu durum, normal şartlar altında daha uzun çalışanların daha yüksek ücret alması gerektiği beklentisini doğuruyor. Ancak, Eurostat verilerine göre, Yunanistan’da ortalama temel ücret diğer Avrupa ülkelerine göre daha düşük. Temmuz ayı itibarıyla Yunanistan’da ortalama temel ücret 1,034 evro iken, Hollanda’da 1,709 evro, Almanya’da 1,835 evro gibi rakamlar görülüyor.

Ücret ve çalışma saatleri dikkate alındığında, kişi başına düşen satın alma gücü eşdeğeri birim cinsinden yapılan verimlilik ölçümünde Yunanistan, OEA ülkeleri arasında alt sıralarda yer alıyor. İrlanda gibi en yüksek ücretleri ödeyen ve en az saat çalışan ülkeler verimlilikte en üst sıralarda bulunuyor.

Adecco raporuna göre, Yunan çalışanların yarısından fazlası aldıkları ücretin yaptıkları işle orantısız olduğunu düşünüyor. Statista verileri de Yunanistan’da düşük ücret ödendiğini destekler nitelikte. 2022’de Yunanistan’da ortalama yıllık maaş 24,067 evro iken, İzlanda’da 73,642 evro, Lüksemburg’da 72,529 evro gibi ülkelerde bu rakam oldukça yüksek.

OECD verileri de Yunanistan’ı ortalama ücret karşılaştırmasında 35 ülke arasında 34. sıraya yerleştiriyor. GSEE ve Çalışma Enstitüsü’nün yaptığı ankete göre, işçilerin %65’i ücret artışı almadıklarını, %25’i normal çalışma saatlerinden daha fazla çalıştıklarını ve bunların %48’i fazladan çalıştıkları süre için ek ödeme almadıklarını ifade ediyor.

Yunanistan’daki çalışanlar, üç yıllık çalışma haftasının dondurulması kararı sonrasında ücret artışı alamayacaklarına inanıyor. Bu durum, Yunanistan’ın çalışma piyasasında ciddi bir memnuniyetsizliğe ve adaletsizliğe işaret ediyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...