Yunanistan, Yurtdışındaki Vatandaşlarına Dijital Hizmet İmkanı Sunacak - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan, Yurtdışındaki Vatandaşlarına Dijital Hizmet İmkanı Sunacak

Yunanistan, yurtdışında yaşayan vatandaşlarına yönelik hizmetlerde büyük bir dijital dönüşüm başlatıyor. “Dijital Başvuru Yönetimi Hizmeti” adlı yeni bir platform, yurtdışındaki Yunan vatandaşlarının işlemlerini dijital ortamda yapmalarını sağlayacak.

Tahmini okuma süresi 3 dakika

Bu hizmet, aile durum belgeleri, evlilik, doğum veya ölüm beyanları gibi çeşitli belgelerin düzenlenmesini kapsayacak ve Yunan vatandaşlığının kazanılması müracaatı dahil birçok başvuruya kadar uzanacak.

Yunanistan Dijital Yönetişim Bakanlığı’nın Dışişleri Bakanlığı ile işbirliği içinde geliştirdiği bu hizmet, Yunanistan dışında yaşayan vatandaşlar için büyük bir kolaylık sağlayacak. Konsolosluk işlemlerinde fiziksel varlık gerekli olmayacak, böylece zaman ve emekten tasarruf sağlanacak.

Dijital hizmet, sadece Yunan vatandaşlarına değil, AB ülkeleri ve üçüncü ülke vatandaşlarına da hizmet verecek şekilde tasarlandı. Bu, Yunanistan’ın yurtdışında yaşayan vatandaşlarına daha hızlı ve daha iyi hizmet sunma hedefinin bir parçası olarak görülüyor. Dışişleri Bakanlığı’nın 2024-27 stratejisi çerçevesinde, yurtdışındaki Yunanlılara sunulan hizmetlerin verimliliği ve kalitesinin artırılması planlanıyor.

Pilot uygulama aşamasında olan bu hizmetin, yakın gelecekte vatandaşlar tarafından Yunanistan Dışişleri Bakanlığı‘nın ve ilgili konsoloslukların web siteleri üzerinden kullanılabilir hale gelmesi bekleniyor. Konsolosluk hizmetlerinin birçoğu, artık elektronik ortamda sunulacak. Buna ek olarak, Yurtdışındaki Helenler Siciline kayıt ve güncel olaylar hakkında bilgilendirme gibi yeni hizmetler de sunulacak.

Artık kısmen veya tamamen elektronik ortamda sunulacak konsolosluk hizmetleri arasında Yunan vatandaşlığının kazanılması, pasaport başvurularının yapılması, vekaletname gibi en önemli ve en yaygın hizmetlerden bazıları yer alacak. Buna ek olarak, yeni dijital hizmet Yurtdışındaki Helenler Siciline kayıt imkanı da sağlayacaktır. Aslında, kayıtlı kişilerin iletişim bilgilerinin ilgili konsolosluk makamı tarafından kullanılması ve Yunanistan‘daki güncel olayların yanı sıra ikamet ettikleri yerde kendilerini ilgilendirebilecek eylemler ve olaylar hakkında bilgilendirilmesi planlanmaktadır.

Bu dönüşüm, “Kamu Sektörü Reformu” Operasyonel Programı ve Avrupa Birliği Avrupa Sosyal Fonu tarafından desteklenen “Konsolosluk Hizmetleri Prosedürlerinin Dönüşümü” projesi çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Temmuz 2023’ten itibaren başlayacak olan elektronik apostil damgalama hizmeti de bu dönüşümün bir parçası olarak görülüyor. gov.gr üzerinden şu ana kadar 3000’den fazla belgeye apostil mührü basıldı. Bu hizmet, yurtdışındaki Yunanlıların belgelerini kolayca düzenlemelerine ve göndermelerine olanak tanıyor.

Apostil mührü, bir devletin 1961’de belirlenen koşullar altında yabancı bir devlette geçerli olacak şekilde belgeyi onaylaması anlamına geliyor. Bu mühürle tasdik edilen belgeler, Yunanca, İngilizce ve Fransızca olmak üzere üç dilde mevcut ve üye devletlerde herhangi bir yasal kullanım için geçerli oluyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...