Serbest Meslek Sahipleri İçin Yeni Vergi Yasası Geliyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Serbest Meslek Sahipleri İçin Yeni Vergi Yasası Geliyor

Yunanistan Maliye Bakanlığı, işletme sahipleri ve serbest meslek sahiplerini yakından ilgilendiren yeni bir vergi yasa tasarısının duyurusunu yaptı.

Tahmini okuma süresi 3 dakika

Bu tasarı, Kasım ayı sonunda Meclis’e gelecek ve özellikle serbest meslek sahiplerinin gelir beyanı konusunda önemli değişiklikler getirecek. Bakanlık, serbest çalışanların yılda asgari ücret gelirinden az gelir beyan edemeyeceğini açıkladı. Asgari ücret (brüt 780 evro veya net 650 evro) alan tam zamanlı bir çalışan, yıllık 9.100 evro gelir üzerinden vergilendirilmektedir. Dolayısıyla serbest meslek sahipleri de giderleri düşüldükten sonra kalan gelirlerini bu rakamın (9.100 evro) altında gösteremeyecekler.

Sorun Nedir?

Mevcut durumda, her 5 işletme sahibinden 4’ü asgari ücretin altında bir gelir beyan ediyor. Bunun yanı sıra, serbest meslek sahiplerinin yüzde 40’ı zarar ettiklerini, dolayısıyla kişisel gelirlerinin sıfır olduğunu beyan ediyor. Bakanlık, bu tür düşük beyanların adil bir vergi sistemi oluşturmasının mümkün olmadığını belirtiyor.

Yeni Vergi Sistemi

Bakanlık, “makul bir gelir” beyan etmeyi zorunlu kılacak. Bu gelirin asgari ücretten az olamayacağını ifade etti. Yeni sistemde, işletme sahipleri ve serbest meslek sahipleri, beyan ettikleri gelirin, çalışanlarına ödedikleri asgari ücretten düşük olamayacağı bir ortamda faaliyet gösterecek.

Gider Sorunu

Yeni vergi sistemi, işletme giderlerinin yüksek oranda gösterilmesi sorununu da ele alıyor. Hükümet, işletme sahiplerinin işlemlerini elektronik olarak açıklamasına rağmen, karlarını istedikleri gibi yükselttiklerini ve gelirlerini düşüren her türlü maliyeti “işletme gideri” olarak gösterdiklerini belirtiyor.

Önümüzdeki Adımlar

2024 yılından itibaren, MyDATA sistemi üzerinden bildirilmeyen giderlerin düşülemeyeceği belirtildi. Ayrıca, beyan edilen gelirin, mükellefin makbuzlarına ilişkin elektronik bilgilerinin temel alındığı bir alt sınır olamayacağı vurgulandı.

Sosyal Yardımlar

Yeni sistemle birlikte, düşük gelir beyan eden serbest meslek sahiplerinin, sosyal yardım alabilme şansı da kesilecek. Böylece, kreşler gibi sosyal yardım alanları da adil bir şekilde dağıtılmış olacak.

Örnekler ve İstatistikler

  • Elektrik sektörü tüm profesyoneller arasında en yüksek gelire sahip olmasına rağmen, gelirinin %79’unu mesleki giderler olarak beyan ediyor.
  • Profesyonel doktorlar yılda ortalama 8.793 evro gelir üzerinden vergilendiriliyor.
  • 28.540 taksi sahibi yıllık brüt 15.103 evro gelir beyan ediyor, ancak bunun %85’i işletme giderlerinden oluşuyor.

Bakanlık, yeni vergi sisteminin getireceği bu değişikliklerin, adil ve dengeli bir vergi sistemi oluşturmayı amaçladığını vurguluyor. Ancak, yasa tasarısının Meclis’te kabul edilmesiyle bu değişikliklerin ne ölçüde etkili olacağı merak konusu.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...