Anestezi Uzmanı Eksikliği: Katarakt Ameliyatları İçin 12 Ay Sonraya Randevu Veriliyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Anestezi Uzmanı Eksikliği: Katarakt Ameliyatları İçin 12 Ay Sonraya Randevu Veriliyor

Yunanistan‘da, Girit Adası’nda Kandiye Üniversitesi Genel Hastanesi (PAGNI), katarakt ameliyatları için 12 ayı aşkın bekleme süresi yaşanması nedeniyle, yeni ameliyatları geçici olarak durdurduğunu duyurdu.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Girit’te yaşanan ciddi anestezi uzmanı eksikliği, hastanenin sadece oftalmoloji kliniğinde değil, tüm ameliyatlarında sorun oluşturuyor.

Anestezi Uzmanı Eksikliği Alarm Veriyor

Son altı ayda dört anestezi uzmanının istifa ya da emeklilik nedeniyle PAGNI’den ayrılması ve hastanede şu anda sadece 12 anestezistin görev yapması, ameliyathanelerin ve yoğun bakım ünitelerinin yeterli hizmet verememesine yol açıyor. “Ameliyat yatağına ve hemşire kadrosuna ihtiyaç duyuyoruz. Yeterli ameliyat süresi olmaması tüm düzenli ameliyatları etkiliyor,” diyor PAGNI işçi sendikası başkanı Dimitris Vrysalis.

Ortopedik ve Genel Cerrahi Ameliyatlar da Tehlikede

Vrysalis, “Ortopedik vakalarda da ciddi bir sorunumuz var. Üçüncü gün ameliyat edilmesi gereken bir kırık, üç hafta sonraya kalabiliyor,” diye ekliyor. Acil olmayan genel cerrahi vakalarında bekleme süresi bir yılı aşabiliyor.

Çifte Kayıt Sorunu ve Yeni Planlar

Yunanistan Sağlık Bakanlığı, çifte kayıt sorununu çözmek için tüm hastaneler için tek bir ameliyat listesi uygulamaya koymayı planlıyor. Ancak, bu tedbirin sorunu çözmeyeceği belirtiliyor.

Özel Sektör Yükselişte

Yetersiz ameliyat kapasitesi hastaları özel kliniklere yönlendiriyor. Vrysalis, “Ameliyat için büyük bekleme listesi hastaları hastane hastane dolaşmaya zorlamakta ve tedavilerini önemli ölçüde geciktirmekte, kötüleşme ve komplikasyon riskini beraberinde getirmektedir,” diyor.

Domino Etkisi: Diğer Hastaneler de Etkilenebilir

Agios Nikolaos Hastanesi’nin 2024 yılı başından itibaren düzenli ameliyatlara hizmet verememe gibi bir riske sahip olması, Girit’teki diğer hastaneleri de etkileyeceğini gösteriyor.

Girit’te acil durumda olan hastanelerde yaşanan bu sorunlar, hem yerel hem de merkezi yönetimlerin en kısa sürede müdahale etmesini gerektiren bir krizi işaret ediyor. Söz konusu soruna benzer durumun Batı Trakya’da da olduğu biliniyor. Hükümetin durumun ciddiyetini kavramaması ve önlem almaması ise en büyük sorun.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...