SYRIZA Bölünmenin Eşiğinde: Kriz ve Nedenleri - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

SYRIZA Bölünmenin Eşiğinde: Kriz ve Nedenleri

Anket sonuçları SYRIZA‘nın ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. İki farklı anket, SYRIZA‘nın popülaritesindeki büyük düşüşü ve olası nedenleri ortaya koyuyor.

Tahmini okuma süresi 3 dakika

Metron Analysis tarafından yapılan bir anket, Yeni Demokrasi partisini %38, SYRIZA‘yı ise %15,2 ile gösteriyor. İlgili GPO anketinde ise Yeni Demokrasi %36,6, SYRIZA %12,9 oy alıyor. Her iki anket de, SYRIZA‘nın ciddi bir popülarite kaybı yaşadığını gösteriyor.

Nedenler Üzerine

SYRIZA‘nın yaşadığı düşüşün ana nedenleri arasında yeni lider Stefanos Kasselakis‘in etkisi büyük. Kasselakis’in liderlik tarzı, partiyi birleştirmek yerine bölüyor ve moral bozuyor. Bunun yanı sıra, Kasselakis’i beğenmeyenlerin başlattığı ve SYRIZA içinde yaşanan iç savaş da partiye zarar veriyor. Tabii, Kasselakis’in iç muhalefete yönelik saldırgan üslubu ve taktikleri, partiyi daha da zayıflatıyor.

Kasselakis İdeolojik Derinlikten Yoksun

Kasselakis, Tsipras’ın izlediği muhalefet çizgisini benimsiyor fakat bu çizgi ideolojik derinlikten yoksun. “Sosyal medya tipi muhalefet” olarak adlandırılan bu yaklaşım, Tsipras’a zarar verdiği gibi şimdi de Kasselakis’i uçurumun kenarına getiriyor. Kasselakis, Tsipras’ın 2019-2023 muhalefet çizgisinin daha kaba ve daha muhafazakar bir versiyonunu benimsemiş durumda. Bu, üslubuyla SYRIZA’nın memorandum karşıtı dönemini anımsatan ancak içeriğinde ideolojik sınırlar ve programatik derinlikten yoksun bir siyasi söylem görülüyor.

Kasselakis’in, Sol ideolojisini itibarsızlaştırma politikasını sürdürmesi de olumsuz etkiler yaratıyor. Solun ideolojisi ve siyasi gelenekleri, sözde modası geçmiş ve marjinal oldukları için SYRIZA’nın muzaffer gidişatının önündeki engeller olarak sunuluyor. Bu şema sağda yer alan bir parti için mantıklı olsa da (merkez) solda yer alan bir parti için oksimoronik, hatta kendi kendini yok edecek kadar saçma. Destekçilerinizin inandığı şeylerle alay edemezsiniz. Bu yüzden de anketler, SYRIZA’nın düşüşüne paralel olarak KKE’nin yükseldiğini gösteriyor.

SYRIZA’nın yaşadığı bu büyük düşüş, partinin bir varoluş kriziyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Anketlere göre bu düşüşün en büyük kazananı ise KKE. Mevcut durum, solcu seçmenlerin sol ideolojileri değersizleştirmeyen bir partiye yönelme eğiliminde olduğunu açıkça gösteriyor. Son tahlilde SYRIZA’nın geleceği için mutlu tablo çizmek zor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...