5 Büyük Anket Sonucu Ne Gösteriyor? Yunanistan Siyaset Sahnesinde Son Gelişmeler - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

5 Büyük Anket Sonucu Ne Gösteriyor? Yunanistan Siyaset Sahnesinde Son Gelişmeler

Stefanos Kasselakis‘in SYRIZA başkanlığını devralmasından sonra yapılan beş anketin sonuçları açıklandı. Yunanistan‘ın siyaset sahnesindeki son gelişmeler oldukça düşündürücü.

Tahmini okuma süresi 4 dakika

Stefanos Kasselakis’in SYRIZA başkanlığına seçilmesinin ardından yapılan beş anket, son birkaç gün içinde yayınlandı. Anketlerde yer alan sonuçlar, üzerinde yorum yapmayı gerektiriyor.

Önce 5 farklı kamuoyu araştırma şirketinin yaptığı anketlerde çıkan sonuçları görelim: 

METRON ANALYTICS ANKETİ
ND %36,4
SYRIZA %16,8.
PASOK %12,5
KKE %9,5
Yunan Çözümü %7,5
NİKİ %4,4
Spartalılar %3,9
PLEVSİ %3,1

PULSE ANKETİ
ND %38
SYRIZA %19
PASOK %12
KKE %9
Yunan Çözümü %6
Spartalılar %4
NİKİ %3
PLEVSİ %3

OPINION POLL ANKETİ
ND %39,1
SYRIZA %17,3
PASOK %12,3
KKE %9,5
Yunan Çözümü %5,9
NİKİ: %4,6
Spartalılar %3,6
PLEVSİ:

MRB ANKETİ
ND %38
SYRIZA %17,3
PASOK %12,1
KKE %9
Yunan Çözümü %7,3
NİKİ %3,9
PLEVSİ %2,9

ALCO ANKETİ
ND %32,3
SYRIZA %15,3
PASOK %11,8
KKE %7,7
Yunan Çözümü %5
Spartalılar %4,5
PLEVSİ %2,7
NİKİi %2,5

SONUÇLAR VE MESAJLAR

Beş anketin bulguları büyük ölçüde örtüştüğü için bazı temel sonuçlar çıkarabiliriz. Yeni Demokrasi Partisi (ND), sel felaketinden zarar görmesine rağmen siyaset sahnesindeki baskın konumunu sürdürmektedir.

açık ara tek parti iktidarı devam ediyor

Yeni Demokrasi ve SYRIZA arasındaki farkların 5 ankette 19.6, 19, 21.8, 20.7 ve 17 puan olması dikkat çekicidir. Başka bir deyişle, Yunanistan’da son genel seçimlerde kaydedilen “tek parti iktidarı” senaryosunun devamı söz konusudur.

Anketlere göre SYRIZA’da hiçbir Kasselaki akımı kaydedilmemiştir. Tüm anketler SYRIZA’yı seçimdeki (çok düşük) seviyesine getirmektedir. Aslında, dördü de daha fazla düşüş ve sadece bir anket yükseliş kaydetmektedir. Elbette, ikinci seçimlerden kısa bir süre önce yapılan anketlerde SYRIZA seçmenlerinin “sert” çekirdeğinin %12’yi geçmediği dikkate alınmalıdır. Dahası, Kasselakis’in seçilmesinin neden olduğu iç karışıklık partinin imajını bulanıklaştırmaktadır.

ilk kez yeni liderin seçilmesi güç kazandırmadı

Öte yandan anketlere göre ilk kez yeni bir liderin seçilmesi büyük bir partiye güç kazandırmadığı görülüyor. Dahası, Metron Analysis anketinde Kasselakis hakkındaki olumsuz görüşler %54’e ulaşıyor ki bu oran yeni seçilen ve kamuoyu tarafından tanınmayan bir lider için çok yüksek.

KKE önemli bir yükseliş kaydetti

Anketten ortaya çıkan bir diğer sonuç, Yunanistan Komünist Partisi KKE’nin önemli bir yükseliş kaydettiğidir. Tüm anketler, KKE için %2’ye yakın bir artış gösteriyor. Aynı zamanda PULSE, Dimitris Kuçumbas’ı Kiryakos Miçotakis’ten sonra en popüler ikinci siyasi lider olarak listeliyor. KKE’nin yükselişi, partilerinin Kasselakis’in seçilmesiyle soldan uzaklaştığına inanan hoşnutsuz SYRIZA seçmenlerinden kaynaklanıyor. İlginç olan, hoşnutsuz SYRIZA seçmenlerinin Varufakis ve Konstantopulu’nun partilerine değil, KKE’ye yönelmesidir.

Yunan Çözümü ivme yakaladı

Velopulos’un Yunan Çözümü partisi de önemli bir artış kaydetmektedir. Artış 1,5 ila 3 puan arasında. Velopoulos, hükümetin yönetiminden duyulan memnuniyetsizliğin önemli bir alıcısı olmayı başarıyor. Muhtemelen bunun nedeni aşırı sağ partiler arasında en “ılımlı” olanı olması ve liderinin NKİ ve SPARTALILAR liderlerinden çok daha iyi tanınmasıdır. Hükümetten duyulan memnuniyetsizliğin aşırı sağa yönelmesi merkez sol ve sol partileri endişelendirmelidir.

PASOK YERİNDE SAYIYOR

PASOK Partisi beklenen yükselişi kaydetmemektedir. Hükümetin kötüleşmesine ve SYRIZA’nın devasa sorunlarına rağmen PASOK beklenen yükselişi gösterememiş ve seçimlerdeki seviyesinde kalmıştır. Bu durum muhtemelen PASOK lideri Andrulakis’in gösterdiği etkileyici olmayan enerjiye atfedilmelidir.

Hükümete karşı memnuniyetsizlik artıyor

Hükümete karşı memnuniyetsizlik artıyor. ND’nin siyasi hakimiyetine rağmen, hükümetin sel felaketini ele alış biçimine yönelik toplumsal hoşnutsuzluk açıkça görülmektedir. ALCO anketine katılanların %76’sı Teselya’da devlet mekanizmasının iyi çalışmadığına inanıyor. PULSE anketinde katılımcıların %54’ü hükümetin felaketlere müdahalesinin kusurlu olduğunu söylüyor. METRON anketinde ise %62’lik bir kesim Yunanistan’ın yanlış yönde ilerlediğini söylüyor. Dolayısıyla hükümet muhalefet partileri tarafından tehdit görmeyebilir, ancak çalışmalarındaki performansını iyileştirmezse siyasetteki egemenliği sorgulanabilir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...