17 Yıldır Yapımı Süren Selanik Metro İnşaatı Ne Durumda? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

17 Yıldır Yapımı Süren Selanik Metro İnşaatı Ne Durumda?

Görsel arşivden kullanılmıştır

2006 yılında inşaatına başlanan Selanik Metrosu projesi, nihayet tamamlanmaya yaklaşıyor. Projenin ana hattının 2024 sonbaharında, Kalamaria’ya yapılacak uzatmanın ise 2025 ilkbaharının sonlarına kadar tamamlanması bekleniyor.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Dün imzalanan sözleşmeler, projenin geleceğini daha belirgin bir şekilde ortaya koymuş gibi görünüyor.

Duyurudan Sonra İlk Açıklamalar

Yunanistan Altyapı Bakan Yardımcısı Nikos Tahias, yaptığı açıklamada, “Tam olarak ne zaman olacağını söyleyemeyiz. 2024 yılının ikinci yarısında ticari işletme başlayacak,” dedi. Hellenic Metro CEO’su Nikos Kuretas ise, “Öncelikli kaygımız yolcuların güvenliği. Test döneminde zaman kazanmaya çalışıyoruz,” ifadesini kullandı.

Arkeolojik Çalışmalar ve Eski Eserler

Projenin başka bir önemli yönü, Selanik Şehri Eski Eserler Birimi Başkanı Elizabeth Çigarida’nın da dile getirdiği gibi, arkeolojik çalışmalar. Eski eserlerin yeniden ortaya çıkarılması için yapılan çalışmaların 2023 sonuna kadar tamamlanması ve metro çalışmalarını etkilemeyecek şekilde ilerlemesi bekleniyor.

Maliyet ve Yüklenici Bilgileri

Toplam maliyet olarak, ana hattın 1.496 milyar evro, Kalamaria uzatması ise 586 milyon evro olarak açıklandı. Fransız-İtalyan konsorsiyumu ATM-EGIS, 12 yıllığına işletme hakkını kazandı. Sözleşme kapsamında, toplam bütçe 292 milyon evro olarak belirlendi.

Yeni İstihdam ve İşletme Detayları

İlk dört ay içinde özel operatör 65 kişiyi işe alacak ve bu personel metro üreticisi tarafından eğitilecek. Tam kapasiteyle çalışmaya başlandığında ise Thema’nın yaklaşık 400 çalışanı olması bekleniyor. Metronun, yoğun saatlerde istasyonlardan geçme süresi en fazla 1,5 dakika olacak.

Devlet ve Yüklenici Arasındaki Yükümlülükler

Yunanistan Altyapı Bakan Yardımcısı Nikos Tahias, devletin metro işletmesinden elde edilen tüm gelirleri alacağını, yükleniciye ise işletme bedeli ödemeleri yapılacağını belirtti.

Nihai Durum

Yapımına 17 yıl önce başlanan ve ülkenin en büyük ikinci şehrine modern bir ulaşım ağı kazandırmayı amaçlayan Selanik Metrosu, yetkililerin iddiasına göre artık sona yaklaşıyor. Selanik sakinleri sözleşmelerin imzalanması ve işletmeye dair detayların netleşmesi nedeniyle, bu uzun sürecin olumlu bir şekilde birkaç yıl içinde sonuçlanacağı umudunu taşımak istiyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...