Yunanistan'da Borç Bırakıp Başka Elektrik Tedarikçisine Geçmeye Son - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da Borç Bırakıp Başka Elektrik Tedarikçisine Geçmeye Son

Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanlığı, son iki yılda perakende elektrik piyasasına 500 milyon Evro’dan fazla ödenmemiş borç eklenmesine sebep olan borç bırakıp başka tedarikçiye geçme sorununa kesin bir çözüm bulmayı planlıyor.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Yunanistan genelinde 2022 yılında toplamda 1,78 milyar evro tutarında ödenmemiş borç oluşmuştu ve bu miktarın neredeyse üçte biri yalnızca ‘enerji turizmi’ olarak adlandırılan borçlu olduğu elektrik tedarikçisinden bir başka elektrik tedarikçisine geçme nedeniyle oluşmuşdurumda.

Müşteriler bir önceki elektrik dağıtım şirketine olan borçlarını ödemeden bir dağıtım şirketinden diğerine geçiyorlar. Sorumlu Bakan Theodoros Skilakakis, bu 500 milyon Evro’luk ‘kara deliği’ yaklaşık 25.000-30.000 ‘stratejik temerrütçü’ tarafından yaratıldığını belirtti. Bu durum, her bir müşterinin iki yıl içinde 16.000-20.000 Evro tutarında ödenmemiş fatura bırakmış olmasını ifade ediyor. Piyasa oyuncuları, bu sorunun tüm ihtiyatlı tüketicileri etkilediğini ve derhal sert önlemler alınması gerektiğini belirtiyorlar.

Skilakakis, Elektrik Tedarik Kanunu’nun tüketicilerin serbest dolaşım hakkını öngören 42. Maddesinin değiştirilmesi talimatını vermiş ve bu konuyu Ekim ayı sonuna kadar tamamlanması için öncelikli hale getirmiş durumda. Bu kapsamda, Regülatör Enerji Kurumu (RAEY), tüketicilerin serbest dolaşım hakkının sağlanması ve bu hakkın ihlalinin önlenmesi arasında denge kuran ilk taslağı açıkladı.

Sektör temsilcileri, bu önerinin genellikle doğru yönde olduğunu, ancak elektrik kesme emrinin uygulanma süresinin üç ay yerine altı aya çıkarılması gerektiğini belirtiyorlar. Özellikle Yunanistan’da, bu altı aylık süreç, tarafların borçları geri ödemek için bir anlaşmaya varabilmesi için yeterli zamanı sağlayabilir.

Bakanlığın nihai önerisi, önümüzdeki Perşembe günü yapılacak olan bir toplantıda kesinleşecek ve kamuoyunun görüşüne açılacak. Ancak şu anda bile, Yunanistan‘da borçluyken tedarikçiden bir başka tedarikçiye geçilmesine son verilmesi için atılacak adımlar netleşmeye başlamış durumda.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...