Yunanistan'da Nakit Para ile Yapılan Gayrimenkul Alım-Satım İşlemleri Vergi Müfettişlerinin Gündeminde - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da Nakit Para ile Yapılan Gayrimenkul Alım-Satım İşlemleri Vergi Müfettişlerinin Gündeminde

Yunanistan’da nakit para ile gerçekleştirilen gayrimenkul alım-satım işlemleri, Bağımsız Gelir Dairesi AADE müfettişleri tarafından yakından incelenmeye başlandı.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Yunanistan’da tamamen nakit para ile gerçekleştirilen gayrimenkul alım-satım işlemleri, AADE (Bağımsız Gelir Dairesi) müfettişleri tarafından yakından incelenmeye başlandı. Bu işlemler, vergi kaçakçılığı ve kara para aklama riski taşıdığı gerekçesiyle “yüksek riskli” olarak nitelendiriliyor.

Detaylı İncelemeler Yolda

Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanlığı’nın Mart 2021 itibariyle yayımladığı verilere göre, 42.613 gayrimenkul transferi sadece nakit olarak gerçekleşirken, 41.741 transfer de kısmen nakit ile tamamlandı. Toplamda, 462,5 milyon evro değerindeki bu işlemler, vergi makamları tarafından çapraz kontroller ve detaylı incelemeler için seçildi.

Banka Hesapları da Denetim Altında

Kathimerini gazetesinde yer alan bir habere göre, alıcı ve satıcıların banka hesap hareketleri de mercek altına alınacak. Büyük meblağların çekilip çekilmediği, kredi kartı harcamalarının yanı sıra, seyahat gibi diğer harcamalar da kontrol edilecek.

Büyük Sözleşmelerden Küçük İşlemlere

Yapılacak incelemeler, yüksek değerli gayrimenkullerin alım-satım sözleşmeleri ile başlayacak ve daha küçük işlemlerle devam edecek. Son yıllara ait vergi beyannameleri ile fiyatlar karşılaştırılacak. Eğer büyük tutarsızlıklar tespit edilirse, haksız mülk değerlemesi için %33 oranında ek vergi uygulanabilecek. Aynı zamanda, suç gelirleriyle mücadele kurumları da devreye girecek.

Mesleki Faaliyetler ve Bağışlar da Soruşturulacak

Vergi mükellefinin gerçek kaynağı kanıtlayabilmesi durumunda, mevcut mevzuat sermaye kazançlarının vergilendirilmemesini öngörüyor. Ancak, AADE’nin başlattığı denetim turu sadece gayrimenkul işlemleri ile sınırlı kalmayacak. 2.500 eski mülk devri, bağış, ebeveyn devri ve miras vakaları da incelenecek. Noterler ve ipotek memurları da bu denetimlerin kapsamında olacak.

Yunanistan vergi makamları, bu çerçevede sıkı denetimler ve incelemeler yapmayı sürdürecek. Ancak, bu durumun gayrimenkul sektörü üzerinde ne gibi etkileri olacağı henüz belirsiz.

Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Selanik Fuarı’nda konuşan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakisgayrimenkul alım satımında nakit ödemenin kaldırılacağını açıklamıştı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...