Miçotakis’ten İtiraf: Dadia ormanını korumakta başarısız olduk - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Miçotakis’ten İtiraf: Dadia ormanını korumakta başarısız olduk

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, orman yangınlarıyla harap olan Batı Trakya’daki Dadia Ormanı‘nın korunmasına yönelik planlamanın başarısız olduğunu ilk kez itiraf etti.

Kiryakos Miçotakis, hükümetin Dadia ormanını Evros ve Rodop’taki son yıkıcı yangından korumakta başarısız olduğunu itiraf etti.

Dedeğaç’a gelen Başbakan Miçotakis, günün büyük kısmını yanan Dadia ormanında geçirirken yetkililerden yangının geride bıraktığı zarar hakkında bilgi aldı.

“Ne yazık ki planladığımız gibi başarılı olamadık”

Miçotakis, diğer hususların yanı sıra ormanın eski haline getirilmesine yönelik adımların görüşüldüğü toplantının ardından şunları söyledi: 

“Açıkçası orman yangınlarını önleme yöntemlerimizde pek çok şeyin değişmesi gerekiyor ve değişecek. Yapılanları geçersiz kılmak istemiyorum, çünkü geçen yılki yangından sonra bazı şeyler yapıldı.

Ancak geçen yılki yangından önce Dadia, korumamız gereken ulusal ve Avrupa çapında öneme sahip bir orman olarak tanımlanmıştı ve gerçek şu ki maalesef bunu planladığımız gibi yapamadık.

Çünkü daha iyi olabilmemiz için kendimize karşı dürüst ve namuslu olmalıyız”.

Bu ifadelerle Yunanistan Başbakanı, hükümetin tarihi Dadia ormanının korunmasındaki başarısızlığı ilk kez kabul etmiş oldu.

Dadia ormanının %58’i yok edildi

Dadia – Lefkimi Sofulu Ulusal Orman Parkı’nda meydana gelen yangının çevresel etkilerinin değerlendirilmesine geçtiğimiz günlerde başlandı.

Doğal Çevre ve Sular Ajansı bölgede inceleme gerçekleştirdikten sonra yangının boyutunu ve şiddetini haritalandırdı.

Ayrıca yerinde doğrulama yaparken yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri elde etmek için özel araç kullanıldı (TSI Post Fire Biodiversity Hub). Yapılan incilimeler sonucunda Dadia ormanının neredeyse yüzde 58’inin kül olduğu tespit edildi.

Miçotakis’i protesto ettiler

Öte yandan Kiryakos Miçotakis’in Dedeağaç ziyareti sırasında sendikalar ve örgütler tarafından protesto gösterisi düzenlendi.

Gösteri için yapılan çağrıda şu ifadelere yer verildi: 

“Artık yeter! Evros’taki yıkıcı yangınların sonuçları uzun yıllar boyunca devam edecek.

Etkilenen insanları desteklemek ve yaşamlarımızı korumak için acil önlemler talep ediyoruz:

  • Herhangi bir koşul ya da ön şart olmaksızın yangından etkilenen tüm insanlara temel yaşam ihtiyaçları için acil mali yardım
  • Evlere, depolara, ahırlara, tesislere ve çiftlik hayvanlarına verilen zararın onarımı ve tüm ekipman için koşulsuz ve ön şartsız %100 tazminat
  • Tüm çiftçilere hayvanlarını besleyebilmeleri için gerekli olduğu sürece yem sağlanması
  • Gerekli tüm taşkın koruma çalışmalarının başlatılması ve elektrik ve su şebekelerindeki hasarın onarılması
  • Vergi dairelerine, kamu hizmet şirketine, kamu hizmet şirketine, kamu hizmet şirketine, DEYA’ya ve bankalara olan borçların dondurulması ve askıya alınması. 
  • Haciz ve ihalelerin yasaklanması.
  • İhtiyacı olanlara ve konutların eski haline getirilmesi için gereken süre boyunca kira yardımı.
  • Yangından etkilenen ve odunla ısınan yerleşim yerlerinde yaşayanlar için özel ısınma yardımı.
  • Ormancılık Bürolarına selden korunma, ağaçlandırma ve orman koruma için bilimsel personel ve yangından etkilenen bölgelerden daimi olarak işçi alınması. 
  • İtfaiye Teşkilatında işe alım, tüm sözleşmeli işçilerin kadroya alınması, yeterli ve modern yangın söndürme ekipmanı.
  • Ormanların korunması ve orman yangınlarıyla mücadele için devlet bütçesinden ayrılan kaynağın cesur bir şekilde arttırılması.
  • Yanan ormanların kapsamlı restorasyonu için gerekli koşulların sağlanması. İş gruplarının yanmış alanlarda iş yapmasına izin verecek arazi kullanım değişikliği yapılmaması.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...