Yunanistan Cumhurbaşkanı Sakellaropulu: Mağdurlara acil yardım ve hasarların onarılması gerekiyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan Cumhurbaşkanı Sakellaropulu: Mağdurlara acil yardım ve hasarların onarılması gerekiyor

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu, ülkeyi vuran doğal afetlerde hayatını kaybedenler için duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve mağdurlara acil yardım ve hasar onarımı yapılması gerektiğini söyledi.

Tahmini okuma süresi 4 dakika

Sakellaropulu, kişisel Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, “Ülkemizi vuran sel felaketi ve diğer doğal afetler nedeniyle hayatını kaybedenleri ve ailelerini derin bir üzüntüyle anıyorum. Hayatlarını kurtarmak için mücadele eden herkese ve onlara destek veren herkese içtenlikle teşekkür ederim” dedi.

Cumhurbaşkanı, “Şu anda, etkilenen insanlara yardım etmek ve hasarı mümkün olan en kısa sürede onarmak için devletin tüm güçlerinin odaklanması aciliyet arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

Sakellaropulu, “Bu trajik durumlar, nüfusun geniş kesimlerinde bir korku, hatta bazen umutsuzluk duygusu yaratıyor. Hesaplanamayacak bir maliyetle ekosistemlerin çöktüğünü, bugünümüzü ve geleceğimizi sağlayan zincirin tehdit altında olduğunu ve hatta hayatlarımızın risk altında olduğunu nihayet anlamaya başlıyoruz” dedi.

Yunanistan Cumhurbaşkanı ayrıca, iklim krizine karşı küresel bir mücadeleye duyulan ihtiyacı vurgulayarak, “İklim krizi, sadece iklimin değil, gezegenimizin tüm koordinatlarının sürekli olarak şiddetli bir şekilde altüst olma riskini beraberinde getirmektedir. Hepimizin sorumluluğu var ve hepimiz geleceğimizi ellerimizde tutuyoruz” diye konuştu.

Yunanistan‘da Daniel fırtınası ve sel felaketi nedeniyle 8 Eylül 2023 Cuma günü itibariyle en az 10 kişi hayatını kaybetmiş durumda. Hala kayıp kişilerin aradığı ülkede, Batı Trakya‘yı da ağır etkileyen orman yangınlarının ardından gelen sel baskınları nedeniyle bir aydır felaket üstüne felaket yaşanıyor.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu‘nun tam açıklaması şöyle:

“Son zamanlarda ülkemiz bir dizi doğal felaketle sarsıldı. Çok sayıda yurttaşımız önce yangınlardan, sonra da sellerden ciddi ve bazı durumlarda telafisi mümkün olmayacak şekilde etkilendi ve ülkemizin bitki ve hayvan varlığının büyük bir kısmı yok oldu. Dadia ormanında, Pelion’da, Volos’ta, Trikala’da, Kardiça’da, Larissa’da, geniş Teselya ovasında, Skiathos’ta ve daha birçok yerde.

Hayatını kaybeden insanlarımız için üzüntü duyuyoruz. Kayıplar için mücadele ediyoruz, hayatlarından kurtarabildiklerini kurtarmak için mücadele edenleri düşünüyoruz. Devlet aygıtının yetkililerine, gönüllülere ve onlarla birlikte mücadele eden herkese güç diliyoruz. Şimdilik, Devletin tüm çabalarının mağdurlara yardım etmeye ve hasarı mümkün olan en kısa sürede onarmaya odaklanması aciliyet arz etmektedir.

Bu trajik durumlar halkın geniş kesimlerinde korku, hatta bazen umutsuzluk yaratmıştır. Ekosistemlerin çökmekte olduğunu, bugünümüzü ve geleceğimizi güvence altına alan zincirin tehdit altında olduğunu ve hatta hayatlarımızın risk altında olduğunu nihayet hesaplanamaz bir maliyetle fark etmeye başlıyoruz. Endişe yaygın, bir sonraki güne dair belirsizlik hakim.

Rasyonellik, gerçekçilik ve yanılsamaya kapılmadan, felaketlerin ‘nedenini’ ve ‘nasılını’ analiz etmeye çağrılıyoruz, ancak her şeyden önce, tekrar yaşamamız kaçınılmaz olan benzer olayların sonuçlarıyla zamanında ve etkili bir şekilde başa çıkmak için ‘ne’ yapılmalıdır. Daha fazla gecikmeden spesifik eylemlere, koordineli eylemlere, önleyici ve caydırıcı girişimlere ihtiyaç vardır. Ve bu olgu sadece ülkemizi ilgilendirmediğinden, bununla mücadele etmek için uluslar ötesi işbirliği gereklidir. İklim krizi, sadece iklimin değil, gezegenimizin tüm koordinatlarının sürekli olarak şiddetli bir şekilde tersine dönme riskini beraberinde getirmektedir

Hepimizin sorumluluğu var, ama hepimiz geleceğimizi ellerimizde tutuyoruz. Dünya Doğayı Koruma Vakfı WWF’nin de belirttiği gibi, “biz bilen ilk nesiliz ve harekete geçecek son nesiliz”.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et