Miçotakis: Evros'taki yangın neredeyse kesinlikle insan eliyle başlatıldı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Miçotakis: Evros’taki yangın neredeyse kesinlikle insan eliyle başlatıldı

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis Parlamento’da Batı Trakya’nın Evros ilinde bir anda birçok noktada alevlenen yangınların büyük olasılıkla insan eliyle başlatıldığını öne sürdü.

Miçotakis, “Yangın kaçak göçmenlerin geçtiği yollarda çıktı,” diyerek yanarak can veren göçmenlere atıfta bulundu ve “Dadia’da bulunanlar orada olmamalıydı. 112 arapça ve ingilizce iki dilde mesaj gönderdi. Onları oraya kimin götürdüğünü kendinize sorun” dedi.

Başbakan Kiryakos Miçotakis Parlamento’da gündem öncesi yapılan tartışmada ülkede son dönemde meydana gelen yangınlar hakkında konuştu.

“İklim krizi burada herkes için tehdit edici ve tehlikeli. Cevap herkes tarafından verilmelidir” diyen Miçotakis, Parlamento’da yangınlarla ilgili tartışmada yaptığı konuşmanın başında vatandaşların siyasetçilerden hesap verebilirlik beklediğini söyledi.

Kiryakos Miçotakis sözlerini devletin tazminat ve yanan orman alanlarının restorasyonuna ilişkin prosedürleri derhal tamamlayacağı teminatı verdi. 

Miçotakis ayrıca, bu yılki hazırlıkların daha iyi olduğunu, ancak devlet mekanizmasının eşi benzeri görülmemiş olaylardan oluşan bir ‘kokteylle’ karşı karşıya kaldığını savundu. “500 yangının olduğu haftalar vardı, 7 kez 5. derece aşırı alarm seviyeleri yaşadık, 2021’de benzer vakalar 4’tü, geçen yıl hiç yoktu, karşı karşıya kaldığımız aşırılığı anlamak için vunları söylüyorum” dedi.

Evros’ta yangınla mücadelenin zorlukları

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Evros yangınında gece yangını olgusunun gözlemlendiğini, bu yangının bilim adamları tarafından yıllarca inceleneceğini belirtti ve yangının yayılma hızını göstermek için yangının ilk halinin ve sonraki halinin fotoğraflarını gösterdi. Miçotakis, “Yukarıdakileri yapılan manipülasyonları haklı çıkarmak için söylemiyorum, sonuç olarak bunlar doğru değildi” dedi.

“Bugün devlet mevcut ama yangın devam ediyor. Doğal tehditlerle ilgili olarak artık hiçbir şey bildiğimiz gibi değil. Ancak Sivil Savunmanın temelini atmak için atılan adımları geçersiz kılmayalım ve cephede savaşan herkesin mücadelesi kolay eleştirileri değil, minnet ve onuru hak ediyor” dedi.

“Yangınlar sahadakiler tarafından söndürülür ve yangının 12. gününde neden yandığını merak ettiğinizde birileri sizi dinliyor ve çabalarının takdir edilmesini sizden istiyor. Ancak ortada meşru sorular ve cevaplanması gereken sorular var” diyen Kiryakos Miçotakis, Evros’taki Dadia’da çıkan yangının bu yıl Avrupa’da çıkan en büyük yangın olduğunu vurguladı.

Ayrıca, Çarşamba günü Farsala’da çıkan yangında olduğu gibi, eş zamanlı yangın cephelerinin devlet mekanizmasını güçlerini Dadia’dan uzaklaştırmaya zorladığını yineleyen Başbakan, tüm yangınların aynı ekolojik öneme sahip olmadığını kaydetti.

Kundaklama, göçmenler ve ‘şerifler’

“Yangınlarda iyi yıllar ve bazı kötü yıllar vardır, endişe verici olan kötü yılların artık daha sık görülmesidir, iklim krizi her şey için mazeret değildir” ifadelerini kulalnan Miçotakis, olası kundaklamaya atıfta bulunarak, bunun en anti-sosyal eylemlerden biri olduğunu söyledi.

Evros’taki kundaklama ihtimaline de değinen Başbakan, “yangının nedeninin araştırıldığını” söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yangının nedeninin insan yapımı olduğu neredeyse kesin ve bu yangının ülkemize giren yasadışı göçmenler tarafından sıklıkla kullanılan güzergahlarda yakıldığı da neredeyse kesin. Bu bir mazeret değil, yangının temel nedenine ilişkin gerçektir. Olay soruşturuluyor, başka bir şey söylemeyeceğim.”

Bununla birlikte, göçmenlere karşı yerel kişilerce “kanunsuz adalet ve kanunsuz şerif” olgularına bu hükümet tarafından müsamaha gösterilmeyeceğini, bunun yalnızca yetkililerin işi olduğunu vurgulayan Başbakan, Adalet Bakanlığı’nın, ister ihmal ister kötü niyetli olsun, kundakçılık için para cezalarının artırılması ve derhal hapis cezası verilmesine yönelik hükümleri teşvik ettiğini belirtti ve orman yangınlarıyla mücadele için her zamankinden daha fazla kaynak bulunduğunu yineledi.

“Hükümetin önceliği insan hayatını korumaktır”

Organize tahliye seçenekleriyle ilgili olarak Kiryakos Miçotakis, hükümetin önceliğinin, elbette hayvanlar da dahil olmak üzere insan hayatının korunması olduğunu yineledi ve “Bunu mülklerin, kritik altyapının ve doğal çevrenin korunması izliyor, elbette bir değerler ve kayıplar hiyerarşisinden bahsediyorum.” dedi.

Kiryakos Miçotakis, “Bu hiyerarşiye katılmayan herkes bunu doğrudan ifade etmelidir. 112’yi kullanmaya ve insan hayatını kurtarmaya devam edeceğiz” dedi. 

“15,000 kişinin Dedeağaç’a taşınmasından ve bir hastanenin tamamının tahliye edilmesinden gurur duyuyoruz”diyen Başbakan, itfaiye koordinasyonunda görev alanların çok iyi bir iş çıkardığını sözlerine ekledi.

Kiryakos Miçotakis son olarak, sadece Kurtarma Fonu’ndan 160 milyon Euro’nun önleme, yani yangın bölgelerinin temizlenmesi ve açılması için tahsis edildiğini açıkladı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...