Koronavirüs: Eris varyantının yayılması sürüyor, uzmanlar Eylül ayı için endişeli - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Koronavirüs: Eris varyantının yayılması sürüyor, uzmanlar Eylül ayı için endişeli

Bilim insanları, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) uyarıları doğrultusunda  koronavirüsün yeni varyantı olan Eris’in yayılması konusunda alarm zillerini çalıyor.

Özellikle sonbahar mevsimi bilim camiası için özel bir endişe kaynağı. Yaz tatili ve okulların kapalı olması nedeniyle Eris’in yayılması yavaştı. Ancak Eylül ayında, insanlar işe döndüğünde, okullar açıldığında ve hava değişikliği nedeniyle insanlar kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirdiğinde, daha yaygın hale gelebilir.

Bilim insanları Eris’in toplumdaki yayılımını izliyor ve bulgular hızla arttığı yönünde. Şimdiden 51 ülkede salgınlar kaydediliyor. Ancak Eris’in yeni bir Covid-19 dalgasına neden olup olmayacağını söylemek için henüz çok erken olduğunu vurguluyorlar. Şu ana kadar elde edilen verilere göre Eris’in yarattığı halk sağlığı riski düşük.

“Koronavirüs burada”

Atina-Pire Hastanesi Doktorlar Birliği (HINAP) Başkanı Matina Pagoni, yaptığı açıklamada koronavirüsün hala burada olduğunu vurguladı.

Doktor Pagoni, “Eris’ varyantı bize SARS-CoV-2’nin, mutasyonlarının ve alt varyantlarının burada olduğunu hatırlattı” diye vurguluyor. Öte yandan Pagoni, Eris’in daha şiddetli hastalığa neden olduğuna dair bir kanıt olmadığını, semptomlarının hafif olduğunu ve durumun şu anda kontrol altında olduğunu da sözlerine ekliyor.

Pagoni, sağlık sistemi üzerinde herhangi bir baskı olmadığını belirtmekle birlikte, hassas gruplara mensup kişilerin (yaşlılar, altta yatan hastalıkları olanlar) özellikle dikkatli olmalarını ve kişisel korunma önlemlerine riayet etmelerini tavsiye ediyor, zira bu kişiler koronavirüsün toplumda artan dolaşımından dolayı büyük risk altındalar.

Yunanistan için veriler

Yunanistan Kamu Sağlığı Kurumu EODY’nin son epidemiyolojik raporuna göre, Girit’te yeni Eris alt tipi baskın durumda ve toplum vakaları üzerindeki etkisi güçlü.

Geçtiğimiz Temmuz ayının ortasından bu yana, toplumda Covid-19 enfeksiyonu vakalarında çoğunluğu hafif olmak üzere bir artış olduğu için tablo değişmiş durumda. EODY raporunda belirtildiği üzere, 10 Temmuz’dan ay sonuna kadar yapılan genomik analiz sonuçlarının 48’inden 45’i (%94) Viroloji Laboratuvarı – PEDY Girit’ten gönderilen numunelere ait. Ülkenin diğer bölgelerinden gelen numunelerin analiz sonuçları beklenmekte.

Örnekleme tarihi 31 Mayıs ile 27 Temmuz arasında olan EG.5.1 alt varyantına ait toplam 41 pozitif örnek kaydedilmiş durumda.

Eris’in 51 ülkeye yayılmasıYeni alt varyantın küresel etkisi vakaların yaklaşık %18’idir. EG.5.1 halihazırda Asya’da tespit edilen vakaların %20’sini, Avrupa’da %10’unu ve Kuzey Amerika’da %7’sini oluşturmaktadır.

Yeni varyant şu anda Birleşik Krallık’ta %14 ile en yaygın ikinci varyanttır ve son bir ay içinde bu alt varyanttaki artışa toplumda artan morbidite eşlik etmiştir. ABD’de pozitif vaka oranı %17’dir ve vakalarda, acil servis ziyaretlerinde ve hastane ziyaretlerinde artış olmuştur.

Bilim insanları şu anda bu artışlara neden olanın bu tür olduğunu gösteren hiçbir şey olmadığını söylüyor.

Belirtiler:

  • Nezle
  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk (hafif veya şiddetli)
  • Hapşırma
  • Boğaz ağrısı
  • Ateş (ortaya çıkarsa), bir ila iki gün sürer.

Bayan Pagoni, yüksek risk gruplarına mensup kişiler için kişisel koruma ve ihtiyati tedbirlerin sistematik olarak uygulanmasının gerekli olduğunu düşünmekte.

Kişisel korunma önlemleri

  • Antiseptik ve el yıkama.
  • Eller ve yüz (gözler, burun, ağız) arasında temastan kaçının.
  • Kalabalık olan bölgelerde maske kullanımı
  • Hafif solunum yolu enfeksiyonu semptomları (öksürük, burun akıntısı, ateş ≤ 37,6 °C, boğaz ağrısı) geliştirirsek evde izolasyonda kalırız ve sağlığımızı izleriz.
  • Duyarlı gruba mensup kişilerle temastan kesinlikle kaçınırız.
  • Semptomların kötüleşmesi veya hafif semptomların 5 günden fazla sürmesi durumunda değerlendirme için derhal bir doktora başvuruyoruz.
  • Duyarlı bir gruba dahilseniz (yaşlılar, altta yatan kronik hastalıkları olan her yaştan insan, örneğin diabetes mellitus, kardiyovasküler ve kronik solunum yolu hastalıkları, arteriyel hipertansiyon, immün yetmezlik), antiviral tedavi uygulanmasını da önerecek olan doktorunuzla derhal iletişime geçin.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...