Yunanistan’da hangi böcekler ‘yeni gıdalar’ olarak onaylanıyor? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da hangi böcekler ‘yeni gıdalar’ olarak onaylanıyor?

Avrupa Birliği, ‘ev cırcırı’ olarak da bilinen Acheta Domesticus’u Avrupa Birliği’ndeki tüketicilerin sofralarında bulunabilecek bir gıda olarak onayladı.

Yeni onaylanan yönetmelik, gıda üreticilerinin Acheta Domesticus tozunu AB gıda pazarına sokmasına izin verecek.

‘Ev cırcırı’na ek olarak, gıda olarak onaylanan böceklerin listesi sarı un kurdu (yellow mealworm) ve Afrika göçmen çekirgesini (migratory locus) de içeriyor.

Böceklerin protein kaynağı olarak kullanılmasının teşvik edilmesi, Avrupa Birliği’nin daha sürdürülebilir ve sağlıklı beslenmeyi teşvik etmeye yönelik yeşil anlaşmasıyla uyumlu girişimlerden biri.

Böcekler, yağ, protein, vitaminler, lif ve mineraller gibi değerli besinler açısından yüksek, oldukça besleyici bir besin kaynağı olarak kabul edilmiştir.

Böcekleri bir besin kaynağı olarak kullanmak, geleneksel besi hayvancılığına kıyasla daha az su ve ekilebilir alan tükettikleri için çeşitli çevresel faydalar da sağlıyor.

Ayrıca gıda amaçlı böcek üretmek, besi hayvancılığına kıyasla daha az enerji gerektirir ve daha düşük sera gazı emisyonlarına neden olur.

Ek olarak, böcek çiftçiliği, böcek bazlı biyo-dönüşüm, yani organik atığın değerli gıdaya dönüştürülmesi yoluyla gıda israfının azaltılmasına yardımcı olabilir.

Avrupa Birliği, böcek bazlı proteinler alanında araştırma ve yeniliğin önemini kabul etmekte.

Araştırma ve yenilik için bir finansman programı olan Horizon Europe programı aracılığıyla, böcek bazlı proteinler alanındaki araştırmaları desteklemek için halihazırda hükümler bulunmakta.

Genel olarak, bir protein kaynağı olarak böceklerin kullanımının teşvik edilmesi, hayvansal proteinin artan maliyeti, gıda güvensizliği, çevresel baskılar, nüfus artışı ve artan protein talebi gibi dünyanın karşı karşıya olduğu çok sayıda soruna yanıt vermekte.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

AB'den Zorla Çalıştırılan İşçiler Tarafından Üretilen Ürünleri Almama Kararı

Avrupa Birliği (AB), zorla işçi çalıştırma üzerine kurulu iş modellerine karşı mücadelede kapsamında önemli bir karar aldı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da her 4 evden 3’ünde çocuk yok

Yunanistan, Avrupa’daki nüfus sorununda başı çekerken, son veriler, ülkede yaşanan “yetersiz nesil” sorununun boyutlarını gözler önüne seriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Avrupa Komisyonu'ndan yeni korona aşısına yeşil ışık

Avrupa Komisyonu, BioNTech-Pfizer tarafından geliştirilen COVID-19 tedavisi için uyarlanmış Comirnaty XBB.1.5 aşısını onayladı.
Devamını oku...