Yunanistan’da frappe tahtını kaybetti: Üçüncü sıraya düştü - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da frappe tahtını kaybetti: Üçüncü sıraya düştü

Yunanlıların en sevdiği içecek kahvededir. Kahve içme alışkanlığı nedeniyle ülkenin her sokağımda neredeyse bir kahve dükkanı görmek mümkün.

Ancak küresel korona salgınının getirdiği kısıtlamaların ardından, enflasyon ve zamlar vatandaşların kahve keyfini ‘frenledi’.

Yunanistan’daki kahve tüketicilerinin yarısından fazlası (%54), pazardaki genel fiyat artışı ve zamlar nedeniyle kafeye gitmelerini sınırlandırdıklarını belirtiyor.

Yunan Kahve Birliği adına Kappa Research tarafından yapılan bir ankete göre, her 10 tüketiciden yaklaşık 8’i kafeteryadaki kahve fiyatlarının pahalı ya da çok pahalı olduğunu düşünüyor. Yüzde 25’i çok pahalı ve yüzde 52’si pahalı bulurken, sadece yüzde 2’si ev dışındaki kahveyi ucuz buluyor.

Paket kahve fiyatları ile ilgili olarak ise, yüzde 43’ü yüksek ve yüzde 10’u çok yüksek olarak değerlendiriyor. Kahve fiyatını yüzde 10 makul, yüzde 5 ise düşük buluyor.

Elbette genel algı, kahvenin son zamanlarda daha pahalı hale geldiği yönünde ki yüzde 93 bu görüşe sahip.

Tüketicilerin yüzde 80’inin kahvenin özel tüketim vergisine (EFK) tabi olmaması gerektiğine inandığını da belirtmekte fayda var. Bunun memorandumlar döneminde konulan bir vergi olduğu ve kahve şirketlerinin yanı sıra yiyecek-içecek sektöründen de kaldırılması, hatta azaltılması yönündeki taleplerine rağmen hala uygulanmaya devam ettiği hatırlatılıyor.

Tüketicilerin kafeteryada tercih ettikleri kahve türü espresso (yüzde 53), Türk kahvesi (yüzde 22) ikinci ve frappe (yüzde14) üçüncü sırada yer alıyor.

Bununla birlikte, tüketicilerin süpermarketten satın aldıkları kahve türü ağırlıklı olarak Türk kahvesi (yüzde 36) ve onu frappe (yüzde 26), espresso (yüzde 15) ve filtre kahve (yüzde 15) izliyor.

Eve kahve satın alan tüketicilerin yüzde 78’i öğütülmüş kahveyi tercih ederken, yüzde 18’i ise son yıllarda sürekli gelişen ve giderek daha fazla kahve firmasının faaliyet gösterdiği kapsül çeşidini tercih ediyor.

On tüketiciden dördü günde iki kahve içerken, yüzde 22’si üç ve yüzde 4’ü dört kahve içiyor.

Söz konusu içeceğin sadık, fanatik bir takipçi kitlesi var ve yüzde 73, kahvenin yerine başka bir içecek koymayacağını söylüyor.

Kappa Research tarafından Hellenic Coffee Association için gerçekleştirilen nicel araştırma, 17-24 Ocak tarihleri arasında ülkenin 13 bölgesinde 1.003 kişilik bir örneklem üzerinde gerçekleştirildi. 17 yaş ve üstü bay ve bayanlar katıldı. Veriler, yüzde 61 (611 kişi) tarafından telefon görüşmesi yöntemiyle ve yüzde 39 (392 kişi) tarafından Kappa Research’ün özel olarak yapılandırılmış çevrimiçi paneli aracılığıyla elektronik anket yöntemiyle toplanmıştır.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...