Türkiye ve Bulgaristan’dan alışverişler, Evros’ta mağazaları kapatıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Türkiye ve Bulgaristan’dan alışverişler, Evros’ta mağazaları kapatıyor

İpsala-Kipi Türk-Yunan sınırı

Batı Trakya’nın Kuzey Evros bölgesinde yerel dükkanlar birer birer kapanırken, yerel halkın tüketicileri alışverişlerini başta Türkiye ve Bulgaristan olmak üzere yakın şehirlerde yapmaya devam ediyor.

Ülkemizdeki sürekli pahalılanma, komşu ülkedeki fiyatları daha da uygun hale getiren Türk lirasındaki değer kaybıyla birleşince, bölge sakinleri Türkiye’ye alışverişe ve Evros tüccarları umutsuzluğa sürükleniyor.

Temel ihtiyaçlar, yiyecek, giyim-ayakkabı ve hatta gelinlik, Yunan tüketicilerin satın aldıkları şeylerden bazıları. Haftalık alışveriş için günübirlik geziler düzenlenirken, birçok kişi her gün süpermarketin temel ihtiyaçları ve araba deposunu doldurmak için bile akın ediyor.

Kuzey Evros Benzin İstasyonları Birliği Başkanı Vasiliki Kalaitzi ‘Fiyatlarımız ne olursa olsun tüketici Türkiye ve Bulgaristan’a gidip alıyor. Komşu ülkelerden yakıt ikmali yapan eski müşterilerimizi görüyoruz. Eskiden günde 2.000 litre sattığım yerde şimdi 200 litre satıyorum ve arabalar dolaşmaya devam ediyor. Gümrüğe gittik, gördük ve panik oldu. Türkiye ile 1 evro farkımız var. Sızıntılar var ve bu konuda hiçbir şey yapmıyorlar’ diyor.

Dedeağaç (Alexandroupoli) Ticaret Odası Başkanı Vasilis Kasapidis’in belirttiği üzere, özellikle Türkiye’de akaryakıtta, yüzde 50’yi aşan fiyatlardaki fark gerçekten belirgin. ‘Geçen yıl, çok ekonomik bir yakıtla sonuçlanan döviz kurlarının cazibesi vardı. Bir yandan ülkemizde akaryakıt fiyatlarının önemli ölçüde artması ve aynı zamanda Türkiye ile son 2-3 yılda oluşan büyük kur farkı nedeniyle akaryakıtın çok düşmesi, Yunanistan!a kıyasla yüzde 60-70, bu denklemi çok etkiledi’ diyor.

Evros bölgesi yaklaşık 15 yıldır ‘tüketici göçü’ olgusuyla yaşıyor ve artık komşu ülkelerin şehirlerinden mal alımı yaygınlaşıyor. Ancak gözlemlenene göre, fenomen azalmak yerine yoğunlaşıyor ve yerel pazar, özellikle Kuzey Evros’ta kan kaybediyor.

Kuçiftliği (Orestiada) Ticaret Birliği Başkanı Filio Milona, ‘Ekmek, sebze, domates ve pırasadan giysiye, ayakkabıya, ev eşyalarına, tuvalet kağıdına. Haftada bir kez gitmek neredeyse yeterli. Her Cuma orada bir halk pazarı var ve halk pazarı adına Edirne’ye günübirlik geziler düzenleniyor’ diyor.

‘Üstelik her gün kahveye, alışverişe de gidiyorlar, yapacak işleri olmadığında tatlılarını, tuzlularını, kuruyemişlerini alıyorlar. Her şey, her şey alıyorlar. Gelinlikler, damatlıklar, kuaförler, birinin her gün neye ihtiyacı olduğunu hayal edin ve ayrıca tatiller, doğum günleri, düğünler için olağanüstü hediyeler, Edirne’ye günübirlik bir geziye dahildir.’

Dedeağaç’ta ise Kasapidis, sızıntının esas olarak yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Keşan’a olduğunu söylüyor. Ancak tüketicilere satın aldıkları ürünler konusunda dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çekiyor.
‘Açıkça var olan fiyat farkı konusunda tüketicilerin dikkatini benzer şeyleri karşılaştırmaları gerektiğine çekmeye çalışıyorum. Birinin Türkiye’deki bir mağazadan aldığı ‘çakma’ ürünü Yunanistan’daki markalı bir ürünle karşılaştıramam. Genelde bu çarpıtmalar yapılıyor ve onlar oradan 20 evroya mal olan bir şey aldıklarını söylerken biz burada 50 evroya buluyoruz’ diyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Kiraz Üreticileri Dolu Yüzünden Büyük Zararla Karşı Karşıya

Batı Trakya’da, 21 Nisan’da yaşanan şiddetli dolu yağışı, bölgenin kiraz üretimine ciddi zararlar verdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...