Yunanistan’da ilk defa Dedeağaç’ta denize rüzgar santralleri kurulacak - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da ilk defa Dedeağaç’ta denize rüzgar santralleri kurulacak

Yunanistan İçişleri Bakanlığı’nın Meclis’e sunduğu yasa tasarısı ile oluşturulacak “Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK) İlk Tercih Alanları” ile Avrupa formülü ulusal mevzuata aktarılıyor.

İlgili maddede belirtildiği gibi, bu alanlar ‘Natura 2000’ ağının korunan alanları dışında olmalı ve Çevre ve Enerji Bakanı’nın önerisi ve Stratejik Çevresel Etki Çalışması sonrasında çıkarılacak Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile onaylanacak.

Yunanistan’daki bir ‘bölgede’ geliştirilecek olan “go-to-area”projeleri, çevresel lisans sürecinden ve Özel Ekolojik Değerlendirmeden muaf tutulacaktır.

Aynı kanun taslağının bir başka maddesiyle, Evros (Meriç) Bölge Birimi kıyı şeridinin güneyi ile Semadirek’in (Samothtaki) kuzey-kuzeydoğusuna uzanan daha geniş alan içerisinde pilot açık deniz rüzgar santrallerinin geliştirilmesi için belirlenecek kısım, “YEK İlk Tercih Alanı”.

Bilindiği üzere Haziran ayı sonunda Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir değişiklikle ülkemizdeki offshore projelerinin ilk ‘dalgasının’ bu bölümde geliştirileceği belirlendi.

Edinilen bilgiye göre, “go-to-area” planı, bu aşamada özellikle Dedeağaç açıklarında açık ilk deniz lisans offshor uygulaması için ulusal mevzuatta ‘etkinleştirilecek’.

Şu anda, Yunanistan’ın diğer deniz veya kara bölgelerindeki diğer ‘yeşil’ yatırımların geliştirilmesi için “YEK İlk Tercih Alanları”nın kullanılmasına yönelik herhangi bir plan bulunmamakta.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Kiraz Üreticileri Dolu Yüzünden Büyük Zararla Karşı Karşıya

Batı Trakya’da, 21 Nisan’da yaşanan şiddetli dolu yağışı, bölgenin kiraz üretimine ciddi zararlar verdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine - Selanik Otoban Ücretlerinde Büyük Zamlar: 20 Evro Gidiş Geliş!

Egnatia Otobanı üzerinde yapılan yeni düzenlemelerle, Gümülcine – Selanik arası ve tersi güzergah için geçiş ücretlerinde önemli oranda artışlar yaşanıyor.
Devamını oku...