Sarhoş olmamak için yumurta ve 3 yöntem - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Sarhoş olmamak için yumurta ve 3 yöntem

Nöropsikofarmakolog – Araştırmacı Rayyan Zafar, alkolün sağlık üzerindeki sonuçlarına atıfta bulunarak, ‘akşamdan kalma’yı (hangover) önlemenin 3 basit yolunu öneriyor:

Bunların arasında alkol metabolizmasını yavaşlatan sistein amino asidini içerdikleri için yumurta da var.

Imperial College London’da araştırmacı olan Emily Palmer, ‘Alkol ‘kirli’ bir maddedir’ diyor ve ‘sadece karaciğeri veya beyni değil neredeyse her organı etkiliyor’ diye ekliyor.

Aşırı alkol tüketiminin belirtilerini hepimiz biliyoruz.

Baş ağrısı, ağız kuruluğu, uyuşukluk, dengesizlik, en ufak bir ses veya ışıktan aşırı rahatsızlık en bilinenlerinden bazılarıdır.

Bilim adamları, hangover sırasında vücudumuzda tam olarak ne olduğunu bilmiyorlar, ancak bunun çeşitli biyokimyasal ve nörokimyasal değişikliklerden kaynaklandığını varsayıyorlar.

Imperial College London’da nöropsikofarmakolog ve Drug Science hayır kurumunda araştırmacı Ryan Zafar, özellikle şunları söylüyor:

‘İlk içkinizi alırsınız ve gama-aminobütirik asit – veya Gaba adı verilen bir nörotransmiter beyne salınır. Gaba, beyni yavaşlatıyor. Kortikal reseptörler üzerinde, özellikle düşünce süreçlerinde ve kontrolde yer alan kısımlarda hareket ediyor. Aynı zamanda bir sinir hücresinin merkezi sinir sistemi boyunca kimyasal mesajlar gönderme ve alma yeteneğini de azaltıyor.’

Zafar, ‘Öyleyse ilk üç içkide kendinizi gevşemiş hissedersiniz, çünkü Gaba serbest kalır’ derken, hangover sırasında, ‘kendinizi iyi hissedersiniz, gevşersiniz ve daha çok içmek istersiniz, ama içmeye devam ettikçe, alkol, beyindeki hafıza oluşumu için önemli olan glutamat reseptörlerine bağlanır. Elektriksel aktiviteleri bastırılır ve etkin bir şekilde anıların oluşması engellenir’ diye ekliyor.

Ardından, ‘alkol, davranışı kontrol eden korteksinizden hareket, motor koordinasyon ve dengeden sorumlu olan beyinciğe hareket eder. Oradan, alkol zehirlenmesi beynin tam ortasındaki medullaya vurur’.

Zafar, ‘Yaşlandıkça metabolizmanız yavaşlar, bu nedenle iyileşmesi daha uzun sürer’ diyor.

Daha koyu içeceklerde bulunan bağlayıcılar, fermantasyon sürecinin bir yan ürünüdür.

Bunlar aseton, asetaldehit, fünye yağı, tanenler ve furfural gibi toksik etkileri olan kompleks organik moleküllerdir.

Viskinin votkadan 37 kat daha fazla türdeş içerdiği bulundu ve araştırmalar, daha fazla türdeş içeren içeceklerin daha kötü hangover’lara neden olduğunu gösteriyor.

Hangover’ı (akşamdan kalmayı) nasıl önleyebiliriz?

‘Daha az içmelisin. Ancak birkaç içki içmek istiyorsanız, hanogver’ı önlemenize yardımcı olabilecek bazı taktikler var’ diyor bilim adamı.

  • Hızınızı koruyun

Buz, soda, limonata veya diğer karışımları ekleyerek alkolü seyreltin. Alkolü daha yavaş tüketirsiniz, böylece vücudunuz alkolü işlemek için daha fazla fırsata sahip olur ve kandaki alkol seviyeniz eskisi kadar yüksek olmaz.

  • İçeceklerinizi seçin

Votka veya cin gibi berrak içeceklerden daha fazla türdeş içerdiğinden kırmızı şarap veya viski gibi koyu içeceklerden kaçının.

  • Yumurta yiyin

Zafar, alkol metabolizmasını yavaşlatan amino asit sisteini içerdikleri için yumurta yemeyi tavsiye ediyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Kış Mevsimi Nasıl Sağlıklı Kalınır?

Kış mevsimi, soğuk hava, grip ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirirken, bu dönemi sağlıklı ve zinde geçirmek için alınabilecek önlemler büyük önem taşımaktadır.
Devamını oku...
Yaşam

Dondurucuya Koymamanız Gereken Besinler: Sakın Yapmayın!

Dondurucu, yiyeceklerin tazeliğini ve besin değerlerini uzun süre korumasına olanak tanıyan mükemmel bir araçtır. Ancak bazı yiyecekler dondurulduğunda kalitesini ve lezzetini kaybedebilir.
Devamını oku...