Başkent Atina’da çocuklarda virüs: Uzmanlar endişeli - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Başkent Atina’da çocuklarda virüs: Uzmanlar endişeli

Yunanistan’ın başkenti Atina’da 1.350’den fazla çocuk, ‘Aglaia Kyriakou’ Çocuk doktorları tarafından geçen hafta sonu nöbet sırasında muayene edildi.

Hastaların büyük çoğunluğuna ateşli hastalık, grip, bronşiyolit, bronşit ve covid-19 enfeksiyonu teşhisi konuldu.

Şiddetli semptomları olduğu ve durumları hastaneye kaldırılmayı gerektirdiği için yaklaşık 170 çocuk hastaneye yatırılmak zorunda kaldı, birkaç vakada yoğun bakıma bile alındı.

İnfluenza virüsleri, sinsityal virüs (RSV), adenovirüsler, streptokoklar ve pnömokoklar artıyor ve bebekleri, yeni yürümeye başlayan çocukları ve daha büyük çocukları etkiliyor.

Okullarda veya diğer çocukların etkinliklerinin gerçekleştiği yerlerde ve tabii ki virüslerin anne baba ve çocuklarda olduğu kadar büyükanne ve büyükbabalarda da görüldüğü aile ortamlarında bağlantılarının güçlenip artmasıyla enfeksiyon zinciri kolay kolay kırılmaz hale geliyor.

Yunanistan Serbest Çocuk Doktorları Federasyonu Başkanı Kostas Dalukas ‘Korkarım gördüklerimiz sadece başlangıç. Zor dönem bizi bekliyor. Solunum yolu virüslerinin salgını, önceki pandemi öncesine karşılık gelen dönemlere kıyasla büyük ve erken. Örneğin grip, genellikle tatillerden sonra, Ocak-Şubat aylarında başlar. Ayrıca solunum sinsityal virüsünün böyle bir salgın dönemi olmadı. Gördüğümüz konjonktivit veya streptokok enfeksiyonları bile yok’ diyor.

ABD ve diğer Avrupa ülkelerinden gelen rakamlar, çocuklarda enfeksiyonlar, hastalıklar ve hastaneye yatışlar konusunda korkunç bir tablo çiziyor. ‘Koronavirüsün çocukların bağışıklık sistemini baskılayarak virüs istilasına eskisi gibi tepki verememesine dair güçlü bilimsel kanıtlar var. Bu nedenle örneğin streptokok ve pnömokok salgını kaydediliyor, çocukların organizmasını zayıf buluyorlar. Bu nedenle, Yunanistan’da önceki aylarda semptomlu veya semptomsuz kaç çocuğun Kovid enfeksiyonuna yakalandığını düşünürsek, çocuk nüfusunun ne kadarının streptokok veya pnömokok tarafından savunmasız ve tehdit altında olduğunu anlıyoruz’ diyen Dalukas, ‘İngiltere’nin reşit olmayanlardaki strep enfeksiyonu nedeniyle ödediği bedel yüksek, son haftalarda 8 çocuk hayatını kaybetti. Çocuk doktorları ülkemizde de vakaları kaydediyor ama durum en azından şimdilik idare edilebilir görünüyor’ diye ekliyor.

Çocuk doktorunun açıkladığı gibi, pandemi dönemi şu anda olan ve sadece Yunanistan’daki çocukları değil, çoğu ülkede çocukları ilgilendiren şey için bir katalizör olmuş gibi görünüyor. ‘Koronavirüse yönelik kısıtlayıcı önlemler sayesinde genç yaşlı yaşlı sahip olduğumuz koruma, koronavirüs riski altında olduğumuz zor dönemi atlatmamıza yardımcı oldu, ancak şimdi yerimiz olmayan diğer virüslere karşı daha güçsüz görünüyoruz. Bu nedenle Federasyon olarak yetkili kurumlardan okullarda yeniden maske uygulaması istemiştik. Nükseden ve bakteriyel enfeksiyonlara yol açan, hasta ve ailelerini kısır döngüye sokan virüslerin ortaya çıkmasını bekliyorduk ve bu yıl içinde maskenin faydaları hakkında bilgi vermiştik. Ancak bizi dinlemediler’ diye vurguluyor Dalukas.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...