1970’ten bu yana yaban hayvanları yüzde 70 azaldı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

1970’ten bu yana yaban hayvanları yüzde 70 azaldı

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) son yayınladığı rapor, 1970’lerden bu yana ormansızlaşma ve okyanuslardaki kirlilik gibi nedenlerle yabani hayat nüfusunun üçte ikisinin kaybolduğunu ortaya koydu.

Londra Zoolojik Toplumu’nun (ZSL) 5 bin farklı türü kapsayan 32 bin yabani hayat popülasyonuna ait durumu değerlendiren 2018 yılı verilerine dayanarak hazırlanan rapora göre, popülasyon boyutunda ortalama yüzde 69’luk bir azalma yaşandı.

ZSL koruma ve politikalar direktörü Andrew Terry, ‘Bu ciddi düşüş bize doğanın çökmeye başladığını ve doğal hayatın boşaldığını anlatıyor’ ifadelerini kullandı.

Yabani hayat popülasyonunun yılda ortalama yüzde 2,5’lik bir hızla azaldığına dikkat çeken Terry, bu bulguların WWF’in 2020’de yayımladığı değerlendirmenin bulguları ile örtüştüğünü söyledi.

WWF İngiltere’nin bilim direktörü Mark Wright ise ‘Savaş kesinlikle kaybedildi’ diyerek doğanın hala çok zor durumda olduğunu belirtti.

Raporda ormansızlaşma, insanların doğayı istismarı, kirlilik ve iklim değişikliği bu düşüşün en büyük sebepleri olarak ifade edildi. Yabani hayat popülasyonları en büyük düşüşü Latin Amerika ve Karayip’lerde yaşadı.

Bu coğrafyalarda son beş yılda yüzde 94’lük bir kayıp yaşandı.

Brezilya’daki Amazonlarda yaşayan pembe yunus popülasyonu 1994 ve 2016 yılları arasında yüzde 65 azaldı.

Öte yandan rapora göre umut verici gelişmeler de yaşanıyor.

Her ne kadar Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki Kahuzi-Biega Ulusal Parkı’ndaki doğu ova goril nüfusu 1994-2019 arasında yüzde 80 kayba uğrasa da, Virunga Ulusal Parkı’ndaki dağ goril nüfusu 2010-2018 arası 400’den 600’e yükseldi.

Yine de genel düşüş doğaya verilen desteğin arttırılarak hayvan ve bitkilerin koruma altına alınması için yeni küresel stratejilerin geliştirilmesini gerektiriyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist and Editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yaşam

Dünyanın ölümü için tarih verdi

Bilim insanları sık sık dünyanın kaynaklarının tüketildiği, çevre kirliliğinin insanın yaşamasına engel olabilecek seviyeye ulaştığı, ozan tabakasının delindiği ve dünyanın ömrünün giderek azaldığı uyarılarında bulunsa da NASA’da görev yapan bir Türk bilim insanı Dünya için ölüm tarihi açıkladı.
Devamını oku...
Yaşam

Araştırma: Korona yabani hayvanlar arasında yayılıyor

Koronavirüs Kovid-19 salgını dünya genelinde yeni mutasyonlarla sürerken yapılan araştırmalar neticesinde hayvanlar arasında da koronanın yayıldığı görülüyor.
Devamını oku...
Yaşam

Canlı türleri yok oluyor: Sıra insanlara kadar gelebilir

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan canlı türü sayısının 40 binle rekor seviyeye ulaştığını ve sıranın insanlara kadar gelebileceğini açıkladı.
Devamını oku...