Kiev'in merkezinde peş peşe patlamalar: Rusya'dan roket saldırısı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kiev’in merkezinde peş peşe patlamalar: Rusya’dan roket saldırısı

Görsel arşivden kullanılmıştır

Rusya için kritik öneme sahip Kırım Köprüsü‘ne yapılan bombalı saldırının ardından bu sefer de Ukrayna‘nın başkenti Kiev‘de üst üste patlamalar meydana geldi.

Kerç Boğazı’nda bulunan Kırım Köprüsü’nde yaşanan patlamanın ardından bugün Ukrayna’nın başkenti peş peşe yaşanan patlamalarla sarsıldı. Kentte siren sesleri duyulurken, patlamaların Rusya tarafından düzenlenen roketli saldırılarından kaynaklandığı açıklandı. Saldırılar sonucu kayıpların yaşandığı, ölü ve yaralıların olduğu öğrenildi. Ukrayna lideri ilk açıklamasında “Ukrayna’yı yeryüzünden silmek istiyorlar” dedi.

erç Boğazı’nda bulunan Kırım Köprüsü’nde yaşanan patlamanın ardından bugün Ukrayna’nın başkenti peş peşe yaşanan patlamalarla sarsıldı. Kentte siren sesleri duyulurken, patlamaların Rusya tarafından düzenlenen roketli saldırılarından kaynaklandığı açıklandı. Saldırılar sonucu kayıpların yaşandığı, ölü ve yaralıların olduğu öğrenildi. Ukrayna lideri ilk açıklamasında “Ukrayna’yı yeryüzünden silmek istiyorlar” dedi.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, Kiev’in merkezindeki Şevçenko bölgesinde birkaç patlamanın yaşandığını belirtti. Reuters muhabiri kent merkezindeki binalardan yoğun duman yükseldiğini bildirdi.

Kitschko, roketli saldırının, Ukrayna başkentinin “kritik altyapısının” bir parçası olan binaların da bulunduğu yapılara isabet ettiğini söyledi.

Fransız AFP haber ajansı kentte üç patlamanın yaşandığını aktardı. Patlamaların yerel saatle 08.15’te meydana geldiği ve patlamalardan yaklaşık bir saat önce kentte hava saldırısı yapılacağına dair uyarı niteliğindeki sirenlerin çaldığı belirtildi.

Kiev Valisi Oleksiy Kuleba, Telegram kanalı ile Kiev’de yaşayan yurttaşları uyardı:

“Hava saldırısı devam ediyor, herkesin sakin olmasını ve sığınaklarda kalmasını rica ediyorum. Bölgede hava savunma sistemleri devreye alındı. Sirenlerin çalmaya devam ettiğini vurguluyorum. Sirenleri görmezden gelmeyin ve sığınaklarda kalın. İniş alanlarının fotoğrafını veya videosunu çekmeyin. İnsanların hayatı buna bağlı. Dayanalım”

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, başkent Kiev’de gerçekleşen patlamalar sonucunda ölülerin ve yaralıların olduğunu söyledi. Zelenski, “Ukrayna’yı yeryüzünden silmeye çalışıyorlar” diyerek Rusya’yı suçladı.

Zelenski, Telegram üzerinden yayımladığı paylaşımda “Bizi yok etmeye ve yeryüzünden silmeye çalışıyorlar… Zaporijya’da evinde uyuyan insanları, Kiev ve Dnipro’da işe giden insanları öldürün!” dedi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Kiev’e yapılan son saldırılarda ilk belirlemelere göre 8 kişinin öldüğünü 24 kişinin yaralandığını bildirdi.

Zelenski ayrıca “Ukranya genelinden hava saldırısı sirenleri çalmaya devam ediyor. Füzeler vuruluyor ama maalesef ölü ve yaralılar var” ifadesinde bulundu.

Öte yandan patlamada çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği ve yaralandığı açıklandı.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Başdanışmanı Anton Geraşenko, patlamaların Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski’nin ofisinin yakınlarında gerçekleştiğini ifade etti.

Rusya’ya bağlı RIA haber ajansı, geçen cumartesi günü erken saatlerde Kırım’daki Kerç Köprüsü’nde yakıt dolu bir tankerin infilak ettiğini duyurdu. Ukrayna kaynakları haberi patlama olarak geçti. Ancak daha sonra, Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi tarafından yapılan açıklamada, bomba yüklü kamyonla düzenlendiği söylenen saldırıda, yakıt taşıyan yedi vagonun alev alması sonucu “köprünün iki bölümünün kısmen çöktüğü” belirtildi.

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrikin ile dün özel bir toplantıda bir araya gelen Rusya lideri Putin, Kırım Köprüsü’nde yaşanan patlamadan Kiev Yönetimi’ni sorumlu tuttu.

Putin “Bu, Rusya Federasyonu’nun kritik sivil altyapısını hedefleyen bir terör saldırısıydı. Müsebbipleri, failleri, sipariş verenleri Ukrayna gizli servisleriydi” yorumunda bulundu.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Odessa Ziyareti Sırasında Patlama Endişe Yarattı

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, savaşın yıkıma uğrattığı Ukrayna’nın Odessa şehrine yaptığı ziyaret sırasında yaşanan patlama nedeniyle endişe yarattı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

İvan Savvidis'in Ukrayna'daki Varlıklarına El Konuluyor

Ukrayna devleti, Yüksek Yolsuzluk Mahkemesi’nin kararıyla, Rusya’da Yunan Toplulukları Federasyonu Başkanlığını yürüten ve hem Yunan hem de Rus vatandaşı olan Pontus kökenli işadamı İvan Savvidis’in malvarlığına el koyma işlemlerini sürdürüyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunan Vatandaşlar Filistin ve Ukrayna'daki Savaşlar Hakkında Ne Düşünüyor?

Anketin Filistin ve İsrail arasındaki savaşa dair verileri, Yunan halkının yüzde 43.3’ünün tarafsız olduğunu gösteriyor. Ankete katılanların yüzde 28.5’i Filistin tarafını, yüzde 22.1’i ise İsrail tarafını destekliyor.
Devamını oku...